Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Randenie so Švédkami? Prednosť má hokej

Pozornosť pútal nielen tým, že je o dva roky mladší ako väčšina hráčov na turnaji, ale predovšetkým výkonmi. Ofenzívna explózia vyniesla Daliborovi Dvorskému (16) druhé miesto v produktivite na Hlinka Gretzky Cupe a slovenskému výberu do 18 rokov pomohla k historickému striebru.

15.08.2021 13:00
SR Hokej Hlinka Gretzky Cup USA U18 TTX dvorský Foto: ,
Ofenzívny líder SR U18 Dalibor Dvorský na turnaji Hlinka Gretzky Cup 2021.
debata

„Vytvorili sme skvelú partiu. Aj vďaka nej sme zdolali hokejové veľmoci. Cenný úspech išiel do sveta,“ vraví talentovaný center juniorského tímu AIK Štokholm.

Zarezonovalo účinkovanie Slovákov na Hlinka Gretzky Cupe aj vo Švédsku?

Na turnaji nechýbal ani ich výber, čiže áno, sledovali ho. Ocenili náš úspech i kvalitnú tímovú hru. V klube mali radosť, že sme skončili na druhom mieste.

Ako sa mladému hráčovi počúva, že patrí medzi najväčšie talenty slovenského hokeja?

Je to super, ale bodová produktivita na turnaji nebola len moja zásluha. Je to výsledok celého tímu, chalani mi pomáhali na ľade i mimo neho. Som vďačný aj trénerom za pozíciu, ktorú mi dali v mužstve. Platí, že dôležitejší ako individuálne štatistiky je tímový úspech.

SR Hokej do 18 rokov Hlinka Gretzky Cup mešár Čítajte viac Správne rozhodnutie Šatana. Z mladíkov rastú osobnosti

História si pamätá talenty, ktoré žiarili, ale potom rýchlo zmizli z hokejovej mapy. Čo treba urobiť, aby sa niečo podobné nestalo aj vám?

Idem do toho deň po dni. Na tréningoch i v zápasoch sa snažím dostať zo seba maximum. Som odhodlaný v tom pokračovať a zlepšovať sa ďalej.

Do Švédska ste odišli v mladom veku, kto vám v začiatkoch najviac pomohol?

Mal som deväť rokov, prišiel som aj s rodičmi. Domáci boli od začiatku na mňa veľmi milí, zobrali ma medzi seba. Najskôr som sa dorozumieval po anglicky, neskôr sa naučil aj po švédsky. Zvykol som si veľmi rýchlo, mám tu veľa kamarátov, cítim sa dobre.

Je vaša švédčina na takej úrovni, že by ste si trúfli pozvať na rande sympatickú severanku?

Zrejme by som to zvládol, ale na to mám ešte čas (úsmev). Momentálne sa sústredím len na hokej.

SR Hokej do 18 rokov Hlinka Gretzky Cup mešár Čítajte viac Slováci sú na tom lepšie. Je to náhoda, znie z Česka

Odporučili by ste odchod do zahraničia každému mladému hokejistovi?

Je to individuálne. Hlinka Gretzky Cup ukázal, že aj na Slovensku vieme vychovať dobrých hráčov. Podmienky doma sa zlepšujú, hráči sa môžu rozhodnúť, či zostať alebo vyskúšať zahraničie.

V minulej sezóne ste odohrali časť sezóny v drese v extraligovej Banskej Bystrice. Čo vám dalo pôsobenie medzi mužmi?

Seniorský hokej je rýchlejší, hráči majú väčšia hokejovú inteligenciu. Zvykal som si najskôr na tréningoch, potom aj v zápasoch. Zistil som, ako to funguje medzi mužmi v šatni i mimo nej. Bola to pre mňa skvelá skúsenosť, som za ňu vďačný.

Zostali vám povinnosti najmladšieho hráča v tíme?

Áno, zbieral som puky po tréningoch, nosil bandasku či reproduktor. Patrí to k tomu, neprekážalo mi to. V ostatných veciach ma spoluhráči brali ako rovnocenného.

Skauti vyzdvihujú vašu výbornú strelu, kreativitu s pukom či správny výber miesta. Čo z toho považujete za vašu hlavnú devízu?

Snažím sa rozvíjať všetky aspekty mojej hry. Keď vidím dobrú príležitosť pre spoluhráča, snažím sa presne prihrať. Ak je príležitosť na strelu, zakončujem.

Šimon Nemec, Juraj Slafkovský, Samuel Kňažko Čítajte viac Vracia sa zlatá generácia? Expert predpovedá veľké slovenské ťaženie

Ktorá zo svetových superhviezd sa vám páči na pozícii centra?

Od malička som obdivoval Sidneyho Crosbyho. Podľa mňa je to jeden z najlepších hráčov v histórii. Veľmi sa páči aj hra Nicklasa Bäckströma.

Koho by ste vybrali spomedzi Slovákov?

Michal Handzuš bol skvelý, rovnako aj Jozef Stümpel. S ním som mal príležitosť spolupracovať vo výbere do 18 rokov. Dal mi cenné rady, predovšetkým čo sa týka vhadzovaní a pozičnej hry, kde by sa mal stredný útočník pohybovať.

Od budúcej sezóny budete hrať juniorku za AIK Štokholm, trúfli by ste si aj na seniorskú súťaž?

Ak ma povolajú, prečo nie. Mám rovnakú šancu ako ostatní. V klube nerobia rozdiely medzi domácimi a zahraničnými hráčmi. V kabíne i mimo nej ma berú rovnako ako Švéda.

Na drafte NHL 2023 vám predpovedajú popredné priečky. Nevytvára to tlak na mladého hráča?

Nesústredím sa na to. Čaká ma sezóna v AIK. Priorita je jasná – zahrať čo najlepšie v klube.

SR U18 hokej Čítajte viac Vysoká prehra na záver. Mladí Slováci dostali od Rusov sedmičku

Od začiatku kariéry vám pomáhajú rodičia. Museli vás ťahať z postele, keď sa vám nechcelo vstávať na tréning?

Ak také momenty boli, nepamätám si na ne. Teším sa na každý tréning. Je jedno, či ráno alebo večer. Je to jediný spôsob, ako sa postupne zlepšovať.

Ak sa dostanete do profiligy, čo im kúpite za peniaze z nováčikovského kontraktu?

To je ešte ďaleko, najskôr sa musím do NHL prebojovať. Rodičom som za všetko vďačný, isto by som im kúpil niečo, čo ich poteší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 18 rokov #Hlinka Gretzky Cup #Dalibor Dvorský