Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Myslel som si, že môžem byť politik. Už som v obraze

Viete, ktorá odpoveď od hokejistu najviac prekvapí? "Zavolajte kedykoľvek. Teraz, na obed alebo aj večer. Mám čas," reagoval v stredu útočník Třinca Tomáš Marcinko (32) na žiadosť o rozhovor.

24.02.2021 15:47
Pyeongchang Olympics Ice Hockey Men marcinko Foto: ,
Tomáš Marcinko v drese národného tímu SR.
debata

„Zvyčajne by ste aj odo mňa počuli: trénujem, ozvite sa neskôr. No máme za sebou šnúru piatich duelov v rýchlom slede, tréner nám dal voľno,“ vraví rodák z Popradu.

A nie je to aj preto, že ste v tabuľke prví?

Žeby to bolo tak? Možno aj na tom niečo bude. Tréner je bývalý hráč, férový chlapík, snaží sa nám vychádzať v ústrety. Zvlášť, keď to máme nahustené. Nie je to len o tom, že voľno je za odmenu. Keď to má hlavu a pätu, môžeme aj prehrať. Pauza pomôže nielen telu, ale aj hlave.

Päť zápasov za deväť dní – to je riadna porcia…

Za bežných okolností by sa to nikdy nestalo. Máme mimoriadnu situáciu – nie sme v tom sami. Sme trénovaní, niečo vydržíme. Vedeli sme o tom vopred. Ak by to však bolo takto po celú sezónu, je to problém.

Necítiť, že duelom chýba energia?

Nevylučujem to. Štvrtý, piaty zápas v takom rýchlom slede – nuž, môže to vyzerať inak ako bežný duel. Ale je to prirodzené.

Obrancovia Graňák a Mikuš sa sťažovali, že v druhej tretine toho mali plné zuby. Aj vy?

Keď sa vyhráva, je to iné. Mozog dokáže potlačiť únavu. Naopak, pri doháňaní manka sa to všetko násobí. Povedal by som, že je to viac o hlave. Únavu však cítim, aj ráno som s ňou vstával (úsmev).

Ľahšie sa regeneruje s vedomím, že ste prví?

Isteže. Keď prídete pred tréningom do kabíny, má inú iskru, nevládne v nej ponurá nálada. To sa potom inak oblieka do výstroja a vykorčuľuje na ľad. Jednoducho – vzduch je iný.

Ako sa dnes dotýkajú pandemické opatrenia ligových hráčov?

Vytvárame akúsi bublinu, ale to sa týka hádam každého. Okrem prírody nie je kam chodiť. Navyše, každé tri dni ideme na antigénový test – ak je niekto pozitívny, čaká ho PCR.

Každé tri dni? To vám raz bude aj chýbať…

(smiech) Myslíte? Hádam to tak nebude. No, zvykli sme si už. Je to podmienka. Za seba však môžem povedať, že som rád. S pocitom, že som negatívny, sa mi ľahšie ide domov medzi blízkych. Keď nás raz prestanú testovať, bude to znamenie, že sme z najhoršieho vonku. Neviem sa dočkať.

Psychológovia sa zamýšľajú, aké to bude, keď budeme môcť po dlhom čase stiahnuť v obchodoch masky z tváre. Rozmýšľali ste už nad tým?

Zvláštny pocit. Asi si na to budeme chvíľu zvykať. Myslím si však, že to potrvá kratšie, ako keď sme sa s rúškami na tvári vlani na jar zmierovali. Toto bude azda najmenší problém.

Možno to bude niečo podobné, ako keď hokejistov budú odrazu povzbudzovať fanúšikovia…

Asi. Ale zároveň príjemné. Pripúšťam, že chvíľu budeme na plné hľadisko civieť ako na zázrak. Veď je to už rok, čo je všade prázdno.

Baví vás hokej, keď sa na vás nikto nedíva?

Je to ako so všetkým iným – zvykol som si. Šport je o emóciách a tie bez divákov sú vždy len polovičné. Svojím spôsobom bez nich trpíme.

Súťaž máte skvele rozbehnutú – nemáte obavy, že sa opäť nedohrá?

Je to síce drsné konštatovanie, ale naučili sme sa fungovať aj s neistotou. Vedenie ligy nastavilo opatrenia, zabezpečilo testovanie, ani zhoršujúca sa situácia by sa nás nemusela dotknúť. Sme buď doma alebo na zimáku, to je všetko. Máme za sebou rok – nie pekný. Ľudia prichádzajú o životy, myslime na to.

Vašou manželkou je poslankyňa Vladimíra Marcinková. Aktuálne politicko-spoločenské dianie zrejme prežívate ešte viac ako bežný hokejista…

Zrejme áno. Síce aj v tíme je zopár chlapcov, ktorí to sledujú, no mňa sa to týka bytostne. Politika ma odjakživa bavila, neustále som ju sledoval. Teraz je to ešte intenzívnejšie.

Čo vás naposledy poriadne vytočilo?

Už to tak neberiem. Kedysi ma hnevali veci a riešenia, ktoré ponúkala bývalá vláda. Dnes do toho vidím o niečo viac. Sledujem, ako pracuje manželka, informácie prijímam s chladnejšou hlavou. Nemá význam sa rozčuľovať. Niektoré veci sú úplne inak, ako som si pôvodne myslel. Navonok sa javia jednoduchšie, no realita môže byť odlišná. Systém, že niečo navrhnem, schváli sa to a pôjde to – tak to vôbec nie je.

Politický ring je neraz drsný – zvlášť pre krehkú ženu. Snažíte sa občas aj poradiť?

Skôr priviesť na iné myšlienky. Upokojiť a podporiť. Manželka je skúsená, vie, ako sa veci majú a čo má robiť. Keď človek nie je priamo spätý s politikou, ťažko môže dávať rozumy.

Je u Marcinkovcov častejšie na televíznej obrazovke hokej alebo politika?

Záleží, kto má v ruke ovládač. Keď je môj, sledujem spravodajské dianie. Ona je zasa môj veľký fanúšik, pozerá sa na všetky zápasy. Štatistiky má naučené, má v nich lepší prehľad ako ja. Pre mňa je relaxom politika, pre ňu hokej. Navyše, väčšinu času som v Třinci a ona na Slovensku.

Je politika témou aj v hokejovej kabíne?

Každý je iný – niekto ju nerieši vôbec, iný len povrchne. Aj názory sú rôznorodé. Rád sa rozprávam s Dominikom Graňákom, je to úžasný človek s veľkým prehľadom. Najmä v politike. Keď sa stretneme, vždy na ňu dôjde.

Tomáš Marcinko v drese národného tímu SR. Foto: SITA/AP, Dmitri Lovetsky
marcinko Tomáš Marcinko v drese národného tímu SR.

V čase, keď vaša manželka skladala poslanecký sľub, ste povedali, že ste pripravený aj na špinu. Pocítili ste ju?

Zatiaľ nie. Začiatky boli ostrejšie, boli tam aj nejaké útoky. Politika je boj o moc. Medzi koalíciou a opozíciou bude vždy dochádzať ku konfliktom. Patrí to k tomu. Každý chce presadiť to svoje.

Je nejaké hokejové pravidlo, ktoré by ste určite uplatnili aj v politike?

V poslednom čase sa čoraz častejšie stáva, že hráč ide za rozhodcom, ktorý urobil chybu a prizná sa, že súper ho nefauloval. Príde o výhodu presilovky, ale zostane v ňom pocit, že sa zachoval fair play. Niečo podobné by som uvítal aj v parlamente.

Legendárny Vincent Lukáč bol kedysi poslancom, dnes sú v laviciach bývalí tenisti. Dali by ste sa presvedčiť na politickú dráhu?

Kedysi som si myslel, že by to bolo zaujímavé a vôbec by som sa tam nestratil. Dnes vnímam prácu manželky a vynárajú sa vo mne otázniky. Som viac v obraze. Je to zložité, človek musí mať na to aj povahu, lakte, aby presadil veci. Zatiaľ som radšej pri športe. Nikdy nehovor nikdy, no teraz si nemyslím, že mám pred sebou kariéru politika.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Tomáš Marcinko #Oceláři Třinec