Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podá Slovensko pomocnú ruku? Výnosy by ho obišli

Svetový šampionát v hokeji na Slovensku druhýkrát za tri roky? Nedávno len utópia, teraz jedna z alternatív.

20.01.2021 05:00
Zimný štadión Ondreja Nepelu Foto: ,
Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave pred MS 2019.
debata (27)

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) vypočula námietky medzinárodných inštitúcií i sponzorov a Bielorusku odobrala právo spoluorganizovať tohtoročné MS.

Hokejoví šéfovia teraz hľadajú náhradníka za Minsk, ktorý by sa pripojil k Rige ako k pôvodne vybranému usporiadateľovi. Istá je zatiaľ len jedna vec.

„Šampionát určite bude. Možnosť, že by sa podujatie neuskutočnilo dva roky po sebe, neprichádza do úvahy,“ vraví pre Pravdu člen Komisie podujatí IIHF Igor Nemeček.

Plusy i mínusy

Strešný orgán svetového hokeja tlačí nielen čas, ale aj okresané možnosti alternatívnych dejísk. Rusko je mimo hry po medzinárodnom treste za systematické užívanie dopingu. Škandinávia je obsadená, svetové šampionáty budú hostiť Fínsko (2022) a Švédsko (2025).

"O odobratí MS Bielorusku sa debatovalo už dlhšie. Prezident IIHF René Fasel minulý týždeň navštívil krajinu osobne, aby sa presvedčil o tamojších podmienkach. Poslednou bodkou bolo vyhlásenie generálneho partnera, ktorý pohrozil odstúpením.

Navyše, účastnícke krajiny neprejavili veľký záujem o štart na podujatí, ak by sa konalo v Minsku. IIHF urobila logické rozhodnutie a teraz si počkáme, ktorú z troch náhradných alternatív vyberie," vysvetľuje Nemeček, ktorý bol šéfom organizačného výboru MS 2019.

Prvou možnosťou je usporiadanie šampionátu výhradne v Rige. Lotyšská metropola však aktuálne disponuje len jednou vyhovujúcou halou.

Fínsky kapitán Marko Anttila zdvíha nad hlavu... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Marko Anttila Fínsky kapitán Marko Anttila zdvíha nad hlavu víťaznú trofej po bratislavskom finálovom víťazstve nad Kanadou na MS 2019.

"Každá z možností má plusy i mínusy. V Lotyšsku nie je druhá dostatočne veľká hala. V prípade, že by celý šampionát šiel do Rigy, musel by organizátor urýchlene vystavať provizórnu halu, ktorá by bola bez divákov.

Otázna je kvalita ľadu, ktorá môže byť v júni problémom. Výhodou je fakt, že šampionát by bol na jednom mieste a tímy by sa nemuseli presúvať," pokračuje skúsený funkcionár.

Do hry o MS sa zapojil aj dánsky Herning, ktorý organizoval hokejový šampionát v roku 2018. Aj v tomto prípade vyvstávajú otázky v súvislosti s ľadovou plochou.

„Hala v Herningu nie je originál hokejová. Slúži predovšetkým na hádzanú, problémy s ľadom sa vyskytli už pred troma rokmi. Situáciu komplikujú aj ďalšie faktory. V Herningu je tréningová hala ďaleko od hlavného štadióna a ubytovacie kapacity nie sú lokalizované blízko pri sebe, ale roztrúsené po okolí,“ ozrejmuje Nemeček.

Bratislava má výhodu

Treťou možnosťou, pre našinca najzaujímavejšou, je Bratislava. Spolu s Košicami pred dvoma rokmi usporiadala šampionát, ktorého organizačné kvality zožali medzinárodnú pochvalu.

Igor Nemeček na archívnej snímke. Foto: SITA, Robert Tappert
Igor Nemeček Igor Nemeček na archívnej snímke.

„Bratislava má v mnohom najväčšie plusy. Aréna je výborná, má pod jednou strechou hlavnú i tréningovú plochu. Na štadióne je dostatok kabín i vyhovujúca infraštruktúra, ktorú sme robili pre potreby šampionátu v roku 2019. Stačí sa len popripájať a všetko funguje. V okolí haly sú hotely, ktoré pojmú osem tímov bez problémov,“ tvrdí bývalý prezident SZĽH.

IIHF zdôraznila, že všetky náklady na organizovanie skupiny, ktorá bola odobratá Bielorusku, zaplatí z vlastného vrecka. Ponúka sa idea, že nový záujemca by mohol na podujatí zarobiť a akciu usporiadať výhradne pre finančný profit. Realita je však iná.

"Usporiadateľ nemá v súvislosti s podujatím žiadne náklady, ale ani žiadne výnosy. IIHF dodá vlastných ľudí a doplní ich niekoľkými domácimi silami. Sme presvedčení, že tri mesiace sú dostatočná doba, aby sa dal šampionát včas pripraviť.

Nateraz pracujeme s alternatívou, že podujatie bude bez divákov. Ak by sa situácia zmenila a príslušné úrady by povolili 20– či 30-percentnú obsadenosť štadiónov, vedeli by sme s týmito číslami pracovať," pokračuje Nemeček.

Play off iba v Rige

Slovensko by tak zo šampionátu neprofitovalo priamo, ale pomohlo by si na diplomatickej scéne. Aj v hokejovom hnutí platí, že mocní si pamätajú, kto počas krízy pomohol.

Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Zimný štadión Ondreja Nepelu Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave.

"Dôležité bude stanovisko domáceho zväzu. Či má záujem o organizovanie podujatia a usporiada ho v rámci pomoci medzinárodnej federácii v komplikovanej situácii.

Do náhradného dejiska by sa nepresunul kompletný program „bieloruskej“ skupiny, pretože v Minsku sa mali hrať aj play off zápasy. Nový spoluorganizátor by usporiadal len zápasy základnej skupiny. Kompletná nadstavbová časť by sa hrala v Rige," vraví Nemeček.

Postoj SZĽH je zatiaľ zdržanlivý. Pripraviť sa na organizáciu skupinovej fázy MS v takom krátkom čase (MS sa začnú 21. mája), nie je jednoduchá vec.

„Oficiálne rokovania medzi IIHF a Slovenským zväzom ľadového hokeja neprebehli. Budeme čakať, aké budú ďalšie kroky IIHF. No nevylučujeme, že v najbližších týždňoch sa o tom budeme rozprávať. Zatiaľ k potenciálnej organizácii nemáme bližšie informácie,“ povedal pre Pravdu mediálny manažér SZĽH Peter Jánošík.

Slovákom i ostatným záujemcom nezostáva na posúdenie situácie veľa času. IIHF by mala rozhodnúť o novej lokácii do konca januára.

„Aktuálna informácia znie, že konečný verdikt padne plus-mínus do desiatich dní. Účastnícke tímy potrebujú čím skôr vedieť, kde sa šampionát uskutoční. Na lokáciu sa viaže ich príprava, logistika a ostatné záležitosti,“ dodáva Nemeček.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Nemeček #MS v hokeji 2021