Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šanca proti USA existuje, ak Slováci splnia základnú podmienku

Vyhráš alebo ideš domov. Štvrťfinálové pravidlo veľmi dobre ovládajú aj slovenskí hokejisti, ktorých v noci na zajtra čaká na juniorských MS favorit z USA.

01.01.2021 18:58
Ján Filc Foto: ,
Ján Filc.
debata (3)

„Postup do bojov o medaily je možný len po výnimočnom výkone celého tímu,“ vraví Ján Filc (67). Pod jeho vedením získala slovenská dvadsiatka na MS 1999 vo Winnipegu bronzové medaily.

Ako sa vám pozdávala hra mladíkov v základnej skupine?

V jednotlivých zápasoch ukázali rozdielne výkony. Súvisí to zrejme aj so spôsobom, akým hráči mohli byť v tejto zložitej situácii pripravení po individuálnej stránke. V poslednom zápase im trochu dochádzali aj sily. Pretože výkon proti Švajčiarom bol veľmi sľubný a s Kanaďanmi nad očakávania dobrý. Za mierne sklamanie by som označil fakt, že tím nepretlačil oslabených Nemcov. Potom prišla prehra s Fínskom, kde hráči našli odpoveď na hru a pohyb súpera len v prvej tretine.

Slovensko má najmladší tím na turnaji, zo striedačky naskakujú aj 16-roční dorastenci. Kvitujete tento krok?

Vzhľadom na fakt, že tento rok z elitnej kategórie nezostúpi žiadne mužstvo, vedenie reprezentácie uprednostnilo hráčov, ktorí ukazujú hokejový potenciál, pred tými, ktorí možno stagnovali a neprejavili dostatočný progres.

Vnímam to ako prejav filozofie, že reprezentačné družstvá od výberov do 15 či 16 rokov by mali poskytovať priestor pre dozrievanie hráčov, ktorí majú výrazne predpoklady pre medzinárodný hokej. Trojica 16-ročných je fyzicky dobre disponovaná, ich hra nasleduje moderný trend. Chyby, ktoré sa vyskytujú, zodpovedajú nedostatku skúseností i emocionálnym prejavom.

Ako hrou by sa mohli presadiť vo štvrťfinále? Aký dôležitý bude výber brankára?

Nečaká ich nič jednoduché. Treba zobrať do úvahy, že Američania ukazujú vysoký hráčsky potenciál, výborne korčuľujú. Majú vžitý zámorský štýl hry spojený s európskymi kombinačnými črtami. Som rád, že obaja naši brankári potvrdzujú dobrú formu. Doteraz boli pilierom, na ktorom mohlo mužstvo stavať.

Ktokoľvek bude stáť v bránke, spoluhráči mu musia pomôcť aktívnou a zodpovednou hrou. Zápas trvá minimálne 60 minút, hráči si preto musia rozumne rozložiť sily. Zároveň musia vymyslieť niečo extra v ofenzíve, pretože som mal pocit, že proti Fínom sme sa rýchlo vzdali ambície hrať s pukom aj smerom dopredu.

Aká dôležitá bude disciplína, ktorá zdobila mužstvo v prvých dvoch stretnutiach?

Hokej je postavený na jednoduchej rovnici – aby mužstvo hralo 5+1 v čo najdlhšom čase. V tom prípade platí predpoklad, že budeme schopní eliminovať silu súpera. Každým vylúčením sa táto šanca znižuje. Najlepší hráči sa využívajú aj v oslabeniach, potom sú unavenejší a menej efektívni v ofenzíve. Bez toho, aby sme sa vyvarovali nezmyselným vylúčeniam, to pôjde ťažko. Chalani musia zlepšiť pohyb, proti Fínom zaostávali a prichádzali fauly.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Filc #slovenskí hokejisti do 20 rokov