Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sebavedomie Švajčiarov nás motivovalo, vraví 16-ročný debutant

Slovenská hokejová reprezentácia sa ešte pred štartom juniorských MS postarala o unikát. Len raz v histórii šampionátov sa stalo, že na nich štartoval tím s viac ako dvoma šestnásťročnými hráčmi v zostave - Ukrajina v roku 1996 ich mala štyroch.

27.12.2020 11:03
Juraj Slafkovský Foto: ,
Juraj Slafkovský pred švajčiarskou bránkou.
debata (1)

Tréner Slovákov Róbert Petrovický siahol pred turnajom v Kanade po trojici dorastencov. Jedným z nich je šikovný útočník so známym športovým menom Juraj Slafkovský (16). V súboji proti Švajčiarsku patril medzi najlepších hráčov a aktívnou hrou prispel k výhre 1:0.

Tréner Švajčiarov pred zápasom vravel o povinnosti vyhrať. Vnímali ste vyjadrenia sebavedomého súpera?

Áno, počuli sme, čo vyhlásil. Zobrali sme to ako motiváciu a od úvodného hvizdu išli za triumfom. Myslím, že teraz ho jeho slová trochu mrzia.

Na ľade ste pôsobili suverénne, tréneri vás posielali aj na presilovky. Obišla vás tréma z debutu na MS?

Určitú nervozitu som pred zápasom pociťoval, ale snažil som sa na to nemyslieť a sústrediť sa na svoj výkon. Bol som trochu prekvapený, že mi tréneri poskytli také množstvo priestoru na ľade. Zároveň ma to veľmi potešilo. Snáď som ukázal, čo je vo mne.

Budete teraz pozornejšie vnímať prítomnosť zámorských skautov, ktorí vás už dlhšie majú v hľadáčiku?

Nemyslím, že to ovplyvní moju hru. Výhra nad Švajčiarskom bola len jeden zápas. Podobné výkony treba predviesť aj v ďalšom priebehu šampionátu. Na hodnotenie bude dosť času po skončení turnaja.

Švajčiarsko - Slovensko na juniorských MS Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Šimon Latkóczy vyráža strelu Gaetana Jobina.

V noci na pondelok vás čaká duel proti Kanade. Potrebuje hráč špeciálnu motiváciu pred zápasom proti súperovi zvučného mena?

Pre každého z nás to bude najväčšia šanca – ukázať sa proti výberu, ktorý má najlepší juniorský tím na svete. Záleží na jednotlivcoch, ako sa tejto príležitosti chytia.

Od minulej sezóny pôsobíte v TPS Turku. Badáte na svojej hre progres?

Juniorská súťaž vo Fínsku má veľkú kvalitu. Hra je veľmi rýchla a fyzická. Cítim, že práve v týchto aspektoch som prišiel na šampionát solídne pripravený. Verím, že moje prednosti využijem aj v ďalších zápasoch.

Na sever Európy ste odišli vo veľmi mladom veku. Odporúčali by ste podobný krok aj ďalším mladým hokejistom?

Netrúfam si radiť ostatným, každý by sa mal rozhodnúť sám. Odchod som považoval za dobrý krok. Skúsil som zahraničie a vyšlo to. Avšak nevidím nič zlé na tom, ak mladý hráč zostane na Slovensku. Aj doma máme podmienky na to, aby talenty mohli napredovať.

Predpovedajú vám pozíciu v 1. kole NHL draftu 2022. V čom sa chcete dovtedy zlepšiť?

Moderný hokej je predovšetkým o rýchlosti. Preto by som chcel zapracovať na korčuľovaní a obratnosti, keďže som vysoký. Veľký dôraz kladiem aj na to, aby som si zlepšil efektivitu v zakončení.

Koľko darčekov ste si našli pod vianočným stromčekom?

Od Slovenského zväzu ľadového hokeja sme dostali rúška, takže zatiaľ nič extra (úsmev). Verím, že nejaké prekvapenia ma ešte čakajú doma.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 20 rokov #MS v hokeji do 20 rokov