Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Každé ráno s hymnou. Švajčiari berú výhru nad Slovákmi ako povinnosť

Mladí Švajčiari na papieri zďaleka nemajú taký silný výber ako pred rokom, ale ambície im nechýbajú.

25.12.2020 11:17
Švajčiarsko, MS 20 Foto: ,
Mladí švajčiarski hokejisti počas prípravného zápasu s Kanadou v Edmontone.
debata (12)

Prvý zápas na svetovom šampionáte hokejistov do 20 rokov v kanadskom Edmontone im do cesty prihral Slovákov, ktorí by podľa webu Švajčiarskej hokejovej federácie mali byť dobrým súperom na rozbeh.

Šampionát pre tieto dva tímy A-skupiny sa začne v piatok 25. 12. o 20.00 h SEČ.

„Máme veľmi dobrú pracovnú morálku. Hráči prejavujú neuveriteľnú silu. Tvrdo pracujeme jeden za druhého a máme z toho radosť. To je DNA nášho tímu,“ uviedol tréner švajčiarskej reprezentácie Marco Bayer v rozhovore pre agentúru Keystone-SDA.

„Začíname proti Slovákom a vyhrať v tomto zápase je naša povinnosť. Proti Fínom a Kanaďanom budeme outsidermi, ale tiež máme svoje šance. Proti Nemcom to vidím 50 na 50. Dôležité bude mentálne nastavenie a v tom by sme mali byť silní,“ dodal Bayer.

Napriek tomu, že vo švajčiarskom tíme chýba osobnosť typu Philippa Kuraschewa, ktorý pred dvoma rokmi doviedol mužstvo až do semifinále MS20, tréner vidí ambície mužstva optimisticky.

"Máme v tíme potrebnú šírku. Aj vzhľadom na to, že tento rok z elitnej kategórie nikto nezostúpi, môžeme niečo dosiahnuť. Som presvedčený o tom, že v prípade švajčiarskeho seniorského A-tímu je len otázka času, kedy získa zlato na majstrovstvách sve­ta.

A logickým krokom v našej filozofii by mala byť aj medaila výberu do 20 rokov. Kedy by sa tak malo stať? Prečo nie už tento rok?," uviedol optimisticky naladený tréner Helvétov na webe sihf.ch.

Švajčiari pripomínajú, že aj ich národný tím musel po prílete do Edmontonu povinne absolvovať štyri dni v hotelovej izolácii.

To všetko v rámci tvrdých opatrení v boji s koronavírusom. Hráči počas nich prakticky nemohli opustiť hotelové izby a trénerský štáb im vtedy naordinoval spoločné virtuálne tréningy.

"Konali sa trikrát denne. Hráči nielen spolu trénovali, ale aj obedovali spoločne za počítačom. Každé ráno si spoločne zaspievali štátnu hymnu.

Všetky tieto opatrenia sme iniciovali preto, aby hráči napriek izolácii cítili spolupatričnosť. Bolo dôležité dať im jasný denný režim," vysvetlil Marco Bayer, ktorý má prominentných asistentov Patricka Fischera a Tommyho Albelina.

Ďalší pozitívny v nemeckom tíme

V tíme nemeckej hokejovej reprezentácie do 20 rokov pribudol ďalší prípad koronavírusu. Tesne pred začiatkom šampionátu mal pozitívny výsledok Jakub Borzecki a putoval do karantény. Minulý týždeň sa nakazilo osem hráčov a člen realizačného štábu. Informovala o tom agentúra DPA.

Nemci vstúpia do turnaj v sobotu proti Fínsku, tréner Tobias Abstreiter bude mať k dispozícii iba deväť útočníkov, päť obrancov a dvoch brankárov.

Nemci figurujú A-skupine spoločne so Slovákmi, s ktorými sa stretnú 29. decembra o 3.30 SEČ.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 20 rokov #MS v hokeji do 20 rokov #švajčiarski hokejisti do 20 rokov