Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladí Slováci s novou šancou. Môžu hrať bez tlaku

Bronz pred šiestimi rokmi a odvtedy dlhé čakanie. Juniorské šampionáty boli v uplynulých sezónach pre slovenských hokejistov zväčša len o jednom zápase. Museli v ňom uspieť, aby sa vyhli bojom o záchranu.

22.12.2020 15:58
Edmonton, aréna Foto:
Aréna v Edmontone.
debata

Nič viac k tomu však nepridali, cez štvrťfinále prešli naposledy na MS 2015. Aj minuloročný turnaj v Česku ukázal, že konkurencia je na inej úrovni.

MS v Kanade, ktoré štartujú na 1. sviatok vianočný, ponúknu Slovákom novú príležitosť, keďže z elitnej kategórie nikto nezostúpi.

„Môžeme hrať bez tlaku a ukázať našu kvalitu. Hlavný cieľ je postup do štvrťfinále z čo najlepšej pozície,“ vraví útočník Marko Stacha.

Zrušený zápas

Slovákov čaká podujatie v edmontonskej,,bu­bline". V základnej A-skupine si postupne zmerajú sily s rovesníkmi zo Švajčiarska, Kanady, Nemecka a Fínska.

Ako veľa vecí v súčasnej dobe, aj program MS môže narušiť koronavírus. Pravidelné testovanie odhalilo pozitívne prípady v tímoch Nemecka a Švédska, oba výbery putovali do predĺženej karantény.

Organizátori preto museli pozmeniť rozpis prípravných zápasov, na čo doplatili aj Slováci. Namiesto duelov s Ruskom a Rakúskom sa v jedinom predturnajovom vystúpení stretnú vo štvrtok s Českom.

„Je to pre nás samozrejme komplikácia. Chceli sme vidieť hráčov v akcii v dvoch zápasoch, zostal nám len jeden. Dôkladne sa rozhodneme, koho pošleme do akcie,“ povedal hlavný kouč výberu do 20 rokov Róbert Petrovický pre hockeyslovakia.sk.

Po postfederálnom derby tréneri vyradia piatich hráčov a oznámia konečnú nomináciu. Petrovický upozorňuje na dôležitosť prvého zápasu.

„Verím, že sa rozhodneme čo najlepšie a vyberieme správnu zostavu. Dôležitý bude pre nás prvý zápas so Švajčiarskom. Chceme predviesť výkon, ktorý nám dodá sebavedomie do zvyšného priebehu turnaja,“ dodal Petrovický.

Šanca pre 16-ročných

V bránke sa Slováci budú spoliehať najmä na Samuela Hlavaja. Odchovanec martinského hokeja sa predstaví na tretích juniorských MS v kariére.

„Uvedomujem si, že patrím medzi najskúsenejších hráčov v mužstve. Každý z nášho ročníka 2001 sa chce rozlúčiť s juniorskou kategóriou výnimočným výsledkom. Ak ukážeme tímové výkony, môže sa nám to podariť,“ želá si Halaj.

Extra motiváciu má aj Martin Chromiak. Vlani sa na prekvapenie mnohých nezmestil do konečného výberu. V juniorskej OHL sa v druhej polovici sezóny rozohral k výborným výkonom a presadil sa aj na drafte NHL, kde si ho vybralo Los Angeles.

Slováci budú spoliehať najmä na brankára... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
ČR SR Ostrava hokej MS20 štvrťfinále Slovensko Kanada Slováci budú spoliehať najmä na brankára Samuela Hlavaja. Predstaví sa na tretích juniorských MS v kariére.

„Z vlaňajška som sa poučil. Zlepšil som veci, ktoré mi tréneri vyčítali a verím, že teraz v nominácii nebudem chýbať. S chalanmi urobíme pre úspech maximum,“ sľubuje šikovný útočník.

Vie, že tréneri od neho očakávajú najmä góly. Medzi ofenzívnych lídrov by mali patriť aj Samuel Kňažko či Marko Stacha. V Kanade chýba Maxim Čajkovič, ktorého vedenie vyradilo z tímu za incident v modelovanom zápase.

Šancu na účasť na šampionáte stále majú aj traja 16-roční hráči – obranca Šimon Nemec a útočníci Filip Mešár s Jurajom Slafkovským. V minulosti sa v drese slovenskej juniorky predstavili na MS v rovnakom veku len Marián Gáborík a Erik Černák.

Do štvrťfinále postúpia z každej skupiny tímy na prvom až štvrtom mieste. Duely o účasť v top štvorke sú na programe 2.-3. januára. Keďže nikto nezostupuje, šampionátová cesta tímov umiestnených na piatych priečkach v oboch skupinách sa skončí po základnej fáze.

Program Slovákov na MS

25. decembra (20.00 SEČ): Švajčiarsko – Slovensko, 27. decembra (23.30): Slovensko – Kanada, 29. decembra (03.30): Slovensko – Nemecko, 30. decembra (20.00): Fínsko – Slovensko, štvrťfinále: 2.-3. januára.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 20 rokov #MS v hokeji do 20 rokov