Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Časť batožiny Slovákov zostala vo Viedni. Fíni, Rusi a Švédi sa nevošli do lietadla

Dvadsaťsedem hodín trval presun slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov zo zvolenskej "bubliny" do izolácie v dejisku juniorských MS v Edmontone.

14.12.2020 15:12
debata (2)

Drobné peripetie sprevádzali výpravu len na viedenskom letisku, kde takmer štyri hodiny čakala na odlet špeciálu spolu s reprezentáciami Česka a Rakúska.

Ďalších pätnásť hodín strávila na palube s dvoma zastávkami v Reykjavíku a Goose Bay, kým šťastlivo, v nedeľu hodinu pred polnocou miestneho času, pristála na edmontonskom letisku.

Z Viedne mali tri stredoeurópske juniorské výpravy odletieť v nedeľu o trinástej. Takmer štvorhodinové zdržanie zapríčinili problémy s umiestňovaním početnej a ťažkej batožiny do podpalubia tak, aby boli dodržané všetky letové protokoly.

Napokon sa do lietadla nepodarilo nabaliť všetok náklad.

"Osobné batožiny nikomu nechýbajú. Ani sprievodný hokejový náklad, ktorý sme potrebovali dopraviť do Edmontonu. Videli sme, že z letiska ho viezli priamo na štadión.

Časť batožiny však zostala vo Viedni. Najmä desiatky hokejových vakov, medzi nimi aj naše. Mám informáciu, že organizátori šampionátu v súčasnosti riešia ich prepravu do Edmontonu," uviedol po prílete pre hockeyslovakia.sk manažér slovenskej výpravy Tomáš Pšenka.

Už v priestoroch edmontonského letiska absolvovali reprezentanti SR i členovia realizačného tímu prvé PCR testovanie na koronavírus. Následne sa autobusom presunuli do centra mesta k Rogers Place, kde sa ubytovali.

Do 17. decembra je každý člen výpravy povinne izolovaný, minimálne do 27. platí, že každý bude bývať v samostatnej izbe.

„Pôvodný plán zostáva nezmenený. Hotel môžeme opustiť až 18. decembra, ak bude všetko v poriadku v súvislosti s výsledkami testov. Prvý tréning nás čaká osemnásteho ráno o 9-tej,“ doplnil Pšenka.

V izolácii absolvuje slovenská výprava každý deň povinný PCR test s výnimkou 14. decembra, keďže prvé testovanie sa uskutočnilo na letisku tesne pred polnocou na pondelok.

Komplikácie tria

Hokejovým výpravám Ruska, Fínska a Švédska sa poriadne natiahla cesta do dejiska MS. Všetky tri výpravy sa do Edmontonu presunuli spoločne v jednom lietadle, ale bez batožiny, ktorá sa doň nezmestila.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) uzavrela dohodu s málo známou poľskou charterovou leteckou spoločnosťou Enterair, ktorá na let poskytla stredne veľké lietadlo Boeing 737–800.

Na ceste do Edmontonu boli naplánované dve zastávky. Prvá v Reykjaviku na doplnenie paliva, výpravy však nevedeli pochopiť, prečo museli stáť neskôr aj na exotickom mieste v Grónsku na letisku Kangerlussuaq.

Podľa plánu sa všetci mali do dejiska MS prepraviť jedným charterovým lietadlom, aby sa splnili všetky bezpečnostné normy, keďže hneď po prílete musia všetky tímy ísť do „bubliny“.

Predtým však musia absolvovať povinnú štvordňovú karanténu. Všetko vyzeralo sľubne, no hneď ako sa tri tímy zhromaždili na medzinárodnom letisku Vantaa, začali sa problémy. Ukázalo sa, že všetky sa do lietadla jednoducho nezmestia, problémom boli objemné hokejové batožiny.

Zamestnanci leteckej spoločnosti dali nejaké priamo do uličky v kabíne pre cestujúcich, čo však zástupcovia tímov odmietli a za týchto podmienok odmietli cestovať.

"Dalo sa to predvídať! Pred dvoma mesiacmi som organizátorom povedal, že jednoducho nie je dosť miesta pre všetkých, pretože množstvo batožiny bolo presne vypočítané.

Posledné dva dni som sa zúfalo snažil niečo zmeniť, zaoberať sa touto otázkou, ale bezvýsledne. Teraz čakáme, kým do neho nákladné lietadlo naloží batožinu," uviedol pre portál italehti.fi manažér fínskej reprezentácie Kimmo Oikarinen.

Let do zámoria sa napokon omeškal o štyri hodiny, batožinu napokon odviezlo náhradné nákladné lietadlo. Fíni sa dokonca pokúsili rýchlo vyjednávať so spoločnosťou Finnair, keďže po tomto fiasku odmietali služby rozpačitých Poliakov.

Navyše sa obávali prenosu koronavírusu prostredníctvom batožiny.

"Boli sme v karanténe vo Fínsku, budeme v karanténe v Kanade. A teraz sa všetky naše veci prepravujú náhodne, všetko leží bohvie kde. Bol by som rád, keby sa rešpektovali tímy a hráči, pretože sa snažíme pripraviť sa na turnaj čo najlepšie.

V tomto sme zjednotení na svojich pozíciách spolu s národnými tímami Ruska a Švédska. Nikto nežiada o žiadne zázraky, ale na let potrebujeme slušné podmienky," uviedol tréner fínskeho tímu Antti Pennanen.

Rozčarovaný bol aj hovorca švédskeho národného tímu Linus Hugosson. „Je pekné vidieť, ako traja hlavní rivali niečo robia spolu, aj keď sme sa museli motať na letisku viac, ako by sme mali.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MS do 20 rokov #slovenkí hokejisti do 20 rokov