Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci spoznali súperov v prípade postupu na olympiádu

Ak slovenskí hokejoví reprezentanti postúpia z domáceho kvalifikačného turnaja na ZOH 2022, v čínskom Pekingu sa pod piatimi kruhmi predstavia v základnej C-skupine po boku Švédov a Fínov. Štvrtým tímom bude renkingovo druhý nasadený výber postupujúci z kvalifikácie. Vyplýva to z aktuálneho rebríčka Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) po skončení sezóny 2019/2020. Zverejnil to oficiálny web IIHF.

24.04.2020 13:20
Tomáš Tatar Foto: ,
Tomáš Tatar na vlaňajšom šampionáte oslavuje gól proti USA.
debata (1)

Slovenské hokejové reprezentácie mužov a žien v týchto rebríčkoch zostali na rovnakých priečkach, aké im patrili po skončení ročníka 2018/19. Mužom SR naďalej patrí 9. miesto a ženy SR sú na 15. pozícii.

Keďže v súťažnom ročníku 2019/20 sa kvôli pandémii koronavírusu neuskutočnili svetové šampionáty mužov a žien nielen v elitných kategóriách, ale ani vo väčšine nižších úrovní, došlo v rebríčkoch IIHF len k malým zmenám.

Medzi mužmi elitný tucet zostal na svojich pozíciách, malé zmeny nastali na 13. – 20. mieste. Lídrom hodnotenia je Kanada pred Ruskom a Fínskom. Medzi ženami tiež nastali len menšie zmeny. Na čele sú Američanky pred Kanaďankami a Fínkami.

Rebríčky IIHF po sezóne 2019/20 sú smerodajné smerom k ZOH 2022 v čínskom Pekingu. Medzi mužmi určili zloženie základných skupín na olympijskom turnaji, medzi ženami zase nasadenie jednotlivých výberov v kvalifikácii.

Ak Slováci v konkurencii Bielorusov, Rakúšanov a Poliakov uspejú (hrať by sa malo v závere augusta 2020 v Bratislave), na ZOH sa predstavia v C-skupine s výbermi Švédska, Fínska a ďalším kvalifikantom.

V A-skupine budú hrať výbery Kanady, USA, Nemecka a domácej Číny, v B-skupine Rusi, Česi, Švajčiari a rebríčkovo tretí nasadený tím postupujúci z kvalifikácie.

Slovenské hokejistky sa na základe rebríčka IIHF budú o ZOH 2022 uchádzať v záverečnej kvalifikačnej fáze, predbežne vo februári 2021. O jednu miestenku pod piatimi kruhmi by mali bojovať vo Švédsku a ich súperkami by mali byť okrem domácich hráčok aj Francúzky a najvyššie nasadený tím spomedzi postupujúcich výberov z 3. kola kvalifikácie.

Účasť na ZOH si na základe poradia IIHF už vybojovali Američanky, Kanaďanky, Fínky, Rusky, Švajčiarky a Japonky.

Aktuálne je otázne, či sa podarí absolvovať jednotlivé kvalifikačné turnaje podľa vopred určeného časového plánu, keďže pandémia koronavírusu takmer kompletne zastavila svet športu a dianie sa nemusí nakopnúť ani o niekoľko mesiacov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #ZOH 2022