Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Noví hráči? S každým treba počítať

Dve víťazstvá - jedno po najlepšom výkone v sezóne. A k tomu obhajoba celkového triumfu. Slovenskí hokejisti ovládli domáce podujatie Kaufland Cup, ktoré je tradičnou súčasťou prípravy na májový svetový šampionát. Vo štvrtok zdolali Bielorusko a v sobotu aj Olympijský tím Ruska.

09.02.2020 18:30
Košarišťan Foto: ,
Brankár Andrej Košarišťan v zápase proti Bielorusom podržal Slovákov.
debata

V prvom súboji hájil bránku Slovenska Andrej Košarišťan (26). „Na svetový šampionát ešte nemyslím, je to ďaleko. Ale nebudem samozrejme klamať – pozvánka na MS by ma veľmi potešila,“ vraví gólman HC Košice.

Na Nemeckom a Švajčiarskom pohári skončilo Slovensko posledné. Cítili ste tlak a povinnosť uspieť na domácom turnaji?

Nehovoril by som o tlaku. Jednoducho sme chceli vyhrať, obzvlášť pred vlastným publikom. Ukázali sme veľkú snahu a podarilo sa nám to.

Čo pozitívne si možno vziať z Popradu do ďalšieho pokračovania prípravy?

Z nášho pohľadu to bol výborný turnaj. Odohrali sme dva kvalitné zápasy, oba sme vyhrali v riadnom hracom čase. Ukázali sme, čo je v nás. Zároveň sa musíme pozerať dopredu a na tieto triumfy nadviazať v ďalšom priebehu prípravy.

Kouč Ramsay označil výkon proti Rusom za najlepší v sezóne. Sedeli ste na striedačke, zápas videli z podobnej pozície ako on. Zdieľate jeho názor?

Predovšetkým v prvej tretine sme hrali veľmi dobre. Dali sme dva góly, dvakrát trafili konštrukciu bránky a mali aj ďalšie šance. Škoda, že sa nám nepodarilo pridať gólik-dva, pretože súper potom strelil kontaktný gól a nebezpečne sa doťahoval. Chalani to však zvládli. Nevidel som všetky reprezentačné zápasy, neviem to porovnať, ale pravda je, že v sobotu sme predviedli veľmi solídny výkon.

Tréneri museli pred turnajom akceptovať viaceré ospravedlnenky, ale dodatočne nominovaní hráči sa ukázali vo veľmi dobrom svetle. Zamotali koučom hlavy do záverečnej časti prípravy?

Trochu asi áno (úsmev). Noví i starí hráči ukázali, že s každým treba počítať.

Slováci zdolali Rusov. Obhájili Kaufland Cup Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia vytlieskali slovenských hokejistov.

Základom oboch výhier boli brankári, na váš výkon nadviazal Patrik Rybár. Počúvali sa dobre pochvaly od trénerov?

S Patrikom sme radi, že sme chalanom pomohli. Brankár je však stále len súčasť mužstva. Bez kvalitného výkonu hráčov v poli by výhry neboli možné. Pochvala od trénerov samozrejme poteší.

Proti Bielorusom ste v kľúčovom momente vytiahli parádny zákrok. Koľko z toho bolo brankárske umenie a koľko šťastie?

Situácia sa zbehla veľmi rýchlo. Myslím, že aj bieloruský hráč bol prekvapený, že je pred ním prázdna bránka a zakončenie trochu podcenil. Aj preto som mal trochu času, aby som gólu zabránil.

Medzi gólmanmi je veľká konkurencia, na MS pocestujú traja. Cítite, že vás výkony na Kaufland Cupe priblížili k zisku miestenky?

Svetový šampionát je ešte ďaleko. Máme výborných brankárov, ktorí ukazujú veľmi kvalitné výkony. Bude to dlhý boj o miestenky, ktoré dostanú len tí najlepší. Ak budem medzi nimi, veľmi ma to poteší.

Andrej Košarišťan. Foto: TASR, Milan Kapusta
SR šport hokej TL 20. kolo Košice Nitra KEX Andrej Košarišťan.

Dokáže brankár vyladiť formu na kľúčový mesiac – či už je to svetový šampionát, alebo finálová séria play off?

Do určitej miery áno. Avšak potom sú tu nečakané a nepredvídateľné okolnosti, ktoré nikto neovplyvní. Treba byť neustále pripravený na sto percent.

Ako sa vám hralo na užšom popradskom klzisku?

V lige som tam ešte v tejto sezóne nechytal, ale tamojší ľad, samozrejme, dobre poznám. Hokej na menšom klzisku je rýchlejší, hráči pri mantineli sú bližšie k brankárovi. Gólman musí byť neustále v strehu, ale to platí aj pri klasických rozmeroch.

V národnom tíme ste sa zišli šiesti spoluhráči z Košíc. Udávali ste tón aj v šatni?

Bolo to trochu špecifické, uznávam. Ale nesedeli sme vedľa seba, boli sme rozmiestnení. Čiže žiadna košická presila v šatni nevládla.

Od stredy vás opäť čakajú extraligové povinnosti. Prenesiete si pohodu z reprezentácie do klubu pred kľúčovou časťou sezóny?

Verím, že áno. Na špici tabuľky je veľa kvality, každý chce hrať o popredné priečky. Blíži sa koniec prvej časti súťaže, potom bude nasledovať čoraz viac náročnejších zápasov. Pred play off chceme byť čo najvyššie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Andrej Košarišťan #Kaufland Cup 2020