Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci obhájili Kaufland Cup. Šatan: Konečne sa dostavil výsledok

Slovenskí hokejisti sa po roku opäť stali víťazmi prípravného turnaja Kaufland Cup. Po štvrtkovom triumfe nad Bielorusmi (4:3) si zverenci kanadského trénera Craiga Ramsayho tesne poradili aj s olympijským výberom Ruska.

08.02.2020 16:07 , aktualizované: 17:52
SR Hokej Kaufland Cup Rusko POX Foto: ,
Slovenskí hokejisti obhájili triumf na Kaufland Cup-e.
debata (19)

V sobotu popoludní pred vypredanou arénou v Poprade Slováci zvíťazili 2:1 (2:0, 0:0, 0:1). O svojom triumfe rozhodli domáci už v prvej tretine, v ktorej strelili dva góly zásluhou Mareka Ďalogu a Michala Chovana.

V tretej tretine Rusi zdramatizovali vývoj gólom Maxima Sorkina, ale vyrovnania sa už nedočkali ani v záverečnej hre bez brankára.

Pred rokom sa hral Kaufland Cup v Bratislave a s rovnakým tímovým obsadením ako teraz v Poprade. Slováci po úvodnom víťazstve nad Bielorusmi 2:1 po samostatných nájazdoch zdolali tzv. druhý výber Ruska hladko 5:1 a rovnako sa stali víťazmi turnaja.

Slováci zdolali Rusov. Obhájili Kaufland Cup Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia vytlieskali slovenských hokejistov.

Kaufland Cup 2020, 3. zápas

Slovensko – Olympijský tím Ruska 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)
Góly: 9. Ďaloga (Lamper, Zigo), 13. Michal Chovan (Marcinko, Gernát) – 53. Sorkin (Dorofejev). Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Štefík – Gegáň, Kacej 3850 divákov

Slovensko: Rybár – Čerešňák, Graňák, Martin Chovan, Gernát, Štajnoch, Rosandič, Ďaloga, Koch – Haščák, Krištof, Michal Chovan – Zuzin, Marcinko, J. Sukeľ – B. Rapáč, Kollár, K. Pospíšil – Paulovič, Zigo, Lamper
Rusko: Melničuk – Miromanov, Demidov, Pylenkov, Šaripzianov, Chabarov, Kudako, Trišin, Jakovenko – Obidin, Ivanov, Slepec – Morozov, Kukštel, Talalujev – Dorofejev, Sorkin, Rtiščev – Grošev, Šaškov, Amirov

Konečná tabuľka
1. Slovensko 2 2 0 0 0 6:4 6
2. Rusko 2 1 0 0 1 2:2 3
3. Bielorusko 2 0 0 0 2 3:5 0

Už po 12 sekundách Graňák od modrej vyskúšal pozornosť Melničuka. V 2. min sa J. Sukeľ rútil sám na ruského brankára. Rozhodol sa pre efektné zakončenie spoza chrbta a pomedzi nohy, ale Melničuka neprekvapil.

Slováci pokračovali v nátlakovom hokeji a vypredaný popradský „zimák“ sa už čoskoro dočkal prvého gólu. V 9. min Lamper potiahol puk až k útočnému kruhu, umne ho prenechal obrancovi Ďalogovi a ten strelou z veľkého uhla našiel priestor medzi ruským brankárom a ľavou žŕdkou jeho bránky – 1:0.

Vzápätí za seknutie šiel na trestnú lavicu ruský obranca Pylenkov a po necelej minúte a pol ho nasledoval aj Šaškov. Presilovku o dvoch mužov trvajúcu 38 sekúnd Slováci nevyužili, ale po návrate Pylenkova to tam padlo.

Marcinko spoza bránky našiel v dobrej pozícii Michala Chovana a útočník Košíc nemal problém skórovať – 2:0. Domáci boli na koni a hoci spolupráca Chovana a Krištofa v poslednej minúte sa gólom neskončila, diváci vyprevádzali Slovákov do kabín mohutným potleskom.

Druhá tretina sa začala v pokojnejšom tempe. Mladí Rusi postupne vyrovnali hru, ale k väčším šanciam sa nedostávali. V 29. min hrali hostia prvú presilovku pri vylúčení Zuzina, ale dve strely na bránku v nej pribudli na konto Slovákom.

V 33. min Šaripzianov fauloval Haščáka a v presilovke sa do dobrej pozície dostal Zigo. Zblízka však trafil iba do pripraveného Melničuka. Slovenskí hokejisti v druhej polovici prostrednej časti hry zvýšili aktivitu, no ďalšie góly zatiaľ nepridali.

Stačila chvíľka nepozornosti na konci II. tretiny a štyri sekundy pred jej koncom mohli Rusi znížiť. Obidin sa ocitol sám pred Rybárom, ale po otočke slovenského brankára neprekonal.

V tretej tretine sa po druhý raz v zápase ocitol na trestnej lavici Zuzin, hoci voči verdiktu za hákovanie vehementne protestoval. Rusi nevyužili ani túto druhú presilovku a po jej skončení mohol zvýšiť slovenský náskok obranca Gernát. Sám pred Melničukom nestihol poriadne zakončiť.

V 53. min sa ruským hokejistom podarilo znížiť. A bol to gól z kategórie zbytočných. Kollár nedostal puk z obranného pásma a nepodarilo sa to ani jednému z jeho spoluhráčov. Využil to Dorofejev, ktorý našiel Sorkina a ten do takmer odkrytej bránky znížil na 1:2.

Ruskí hokejisti sa v záverečnej minúte odhodlali k hre bez brankára, Miromanov sa aj dostal k strele od modrej, ale Rybár bol pozorný. Slováci tesné víťazstvo ubránili a po roku opäť vyhrali domáci prípravný turnaj.

Hlasy po zápase

Craig Ramsay, tréner SR: „Hrali sme ako tím. Hráči bojovali jeden za druhého. Myslím si, že to bol náš najlepší zápas v sezóne. Na striedačke sme veľa komunikovali a na ľade sme robili správne aj najmenšie detaily. Vyhrali sme domáci turnaj, pred vlastnými fanúšikmi sme zvíťazili v oboch zápasoch, takže môžeme byť spokojní. Dnes bolo dôležité, že sme od začiatku zápasu hrali aktívne. Neskôr sa vyskytlo niekoľko chýb, ale celkovo hráči dodržiavali systém.“

Vladimír Országh (asistent trénera SR): "Začali sme veľmi dobre a rýchlo sme si vybudovali dvojgólový náskok. Po rozpačitom úvode druhej tretiny sme sa postupne zlepšili a vyrovnali súperovi. Bol to náročný duel proti mladým hráčom Ruska, ktorí majú svoju kvalitu. Spokojnosť bude prevládať najmä s výsledkom, keďže sa nám doma podarilo obhájiť prvenstvo. Niektorí hráči milo prekvapili a vypýtali si ďalšiu pozvánku do reprezentácie. Videli sme mladších hráčov, ale aj starších, ktorí sa vrátili po dlhšej pauze. Svoje miesto si zastali brankári, v oboch dueloch nás podržali. V nasledujúcich týždňoch chceme vidieť čo najviac hráčov, rozprávať sa s nimi a zisťovať o nich informácie. Nemusia mať ihneď miesto v kádri, ale budeme ich sledovať aj do smerom do budúcnosti.

Dominik Graňák (obranca a kapitán Slovenska) „Odohrali sme lepší zápas ako proti Bielorusku. Prvá tretina v našom podaní sa mi veľmi páčila. Boli sme aktívni, vytvárali sme si veľa šancí. V druhej tretine sa obraz hry trochu zmenil, Rusi nás párkrát ‚zavreli‘, nestačili sme tak rýchlo striedať, ale nedali góly. V tretej tretine sme už hrali viac pozorne, nevytvárali sme si až tak veľa ofenzívnych šancí. Čo sa týka našej chyby pred ruským gólom, hokej je dynamická a rýchla hra a také chyby občas robíme všetci. Celkovo som však rád, že sme tento turnaj vyhrali. Je to určite pozitívne pred vrcholom sezóny.“

Marek Ďaloga, obranca SR: „Obhájili sme prvenstvo, ale boli aj pasáže, v ktorých sme nehrali to, čo sme mali. Z toho sa musíme poučiť a hrať celých 60 minút. V prvej tretine sme položili základ víťazstva. Potom to u nás viackrát "horelo,“ ale napokon sme to dokázali zvládnuť. Zápasy proti Bielorusku a Rusku boli podobné, na ten druhý sme boli asi lepšie pripravení."

Peter Čerešňák (obranca SR): „Prvá tretina proti Rusom bola od náš najlepšia na celom turnaji. Potom sme sa trochu stiahli, súper prebral iniciatívu, ale to sme čakali. Hrali sme jednoducho a účelne tak, aby sme vyhrali a som rád, že sa nám to aj podarilo. Na rozdiel od predchádzajúceho turnaja a druhého zápasu proti Nórom, v ktorom sme v prvej tretine ‚pohoreli‘, teraz sme si dali pozor a som rád, že to takto dopadlo. Vyhralo sa, ľudia sú spokojní, dúfam, že aj tréner bude. Sebavedomie nám stúpne.“

Kristián Pospíšil (útočník SR, nováčik v tíme): „Hralo sa mi inak ako vo fínskej lige. V niektorých fázach som cítil, že to nebolo ono, ale učím sa. Zatiaľ čo v zápase proti Bielorusom naša päťka iba naháňala puk, dnes sme hrali oveľa viac my s pukom a súperovi hráči naháňali nás. Je to veľká skúsenosť pre mňa a verím, že si svojimi výkonmi vypýtam pozvánku aj nabudúce. Veď kto by sa nechcel vrátiť do reprezentácie?“

Miroslav Šatan (prezident SZĽH): „Náš výkon bol dobrý a výsledok tiež, myslím si, že môžeme byť spokojní. Konečne sme nielen dobre hrali, ale sa aj za to dočkali víťazstiev na rozdiel od predchádzajúcich turnajov. Zlepšili sme sa, dodržiavali veci na ľade, čo sme si povedali. Dá sa teda povedať, že sme dosiahli víťazstvo po dobrom výkone.“

19 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #ruskí hokejisti #Kaufland Cup 2020