Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obnova projektu? Šatana čaká ťažké rozhodnutie

Všetko zlé je na niečo dobré. Aspoň by malo byť. Slovenskí hokejisti do 20 rokov dostali na juniorskom šampionáte v Česku tvrdú lekciu. Hoci záchrana v elitnej kategórii sa dá považovať za čiastkový úspech, v hodnotení celkových výsledkov a výkonov prevládajú negatíva.

03.01.2020 20:28
Boris Česánek, Alexis Lafreniere Foto: ,
Potýčka Borisa Česáneka (6) a Alexisa Lafreniera.
debata (6)

Teraz pôjde o to, ako vyhodnotia situáciu kompetentní na hokejovom zväze. Po minulej upustili od centralizovanej prípravy dvadsiatky, ktorá nastupovala v extralige proti mužom. Či to bolo správne rozhodnutie, ukáže až čas. Avšak platí, že názory na túto tému sa rôznia.

Konkurencia je na vyššom leveli

Päť zápasov, štyri prehry, skóre 9:28. Aj čísla ukazujú, že slovenskí juniori dieru do sveta neurobili. V súvislosti so splnením cieľa zachrániť elitnú kategóriu im zahrali do karát dve veci.

Proti Kazachstanu nastúpili plní fyzických síl, zatiaľ čo súper zo strednej Ázie mal v nohách náročný duel proti Švajčiarsku, ktorý odohral deň predtým.

Druhý fakt je, že ostravská základná skupina bola nespochybniteľne náročnejšia ako třinecká, v ktorej hrali Slováci. V „béčku“ hrali Kanada, USA, Rusko, Česko a ako papierovo najslabší tím aj Nemecko.

Ak by namiesto Nemcov figurovali v Ostrave Slováci, ich šance na postup do štvrťfinále by v náročnej konkurencii išli výrazne dole. S najväčšou pravdepodobnosťou by spadli do boja o záchranu.

Avšak tieto úvahy sú len v teoretickej rovine. Faktom zostáva, že Slováci nemôžu vystúpenie na šampionáte považovať za úspešné. Po štvrťfinálovej prehre si to uvedomovali aj tréneri.

Slováci vo štvrťfinále MS prehrali s Kanadou Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Potýčka Borisa Česáneka (6) a Alexisa Lafreniera.

„Z výsledkov, samozrejme, nie som nadšený. Bolo vidieť, že konkurencia je na inom, vyššom leveli. Naša hra mala veľa nedostatkov. Či už to boli časté vylúčenia, nevyužité presilovky alebo individuálne chyby. Veľmi nás mrzí najmä zápas so Švajčiarskom, na tohto súpera sme si trúfali. Nevydarená prvá tretina nám však všetko pokazila,“ hodnotil celkový dojem z turnaja hlavný tréner Róbert Petrovický.

Asistent Craiga Ramsayho pri seniorskom A-tíme súhlasil, že súčasná juniorská konkurencia je o kus ďalej.

„Nastupovali sme proti hráčom, ktorí už dva-tri roky hrávajú medzi mužmi a v kluboch patria medzi lídrov. Rozdiel v taktickom myslení a individuálnych zručnostiach bol evidentný. Pre úspech sme urobili v príprave maximum, ale nebolo to jednoduché. Absolvovali sme spolu desať-pätnásť tréningov, konečná nominácia sa formovala až po príchode hráčov zo zámoria,“ vravel Petrovický.

Koučom brankárov bol Rastislav Staňa. Dvojica Hlavaj, Vyletelka inkasovala v piatich atretnutiach 28 gólov.

„Tak, ako hralo celé mužstvo, chytali aj brankári. Mali svetlé momenty, ale tiež sa nevyhli chybám a dostali góly, ktoré boli chytateľné. Aj mňa mrzí duel proti Švajčiarom. Ušla nám prvá tretina a aj Hlavaj mohol zachytať lepšie. V ostatných zápasoch bolo cítiť vyššiu kvalitu súperov. Obrana bola preťažená, z toho plynuli chyby,“ prízvukoval Staňa.

VIDEO. Čajkovič: Nepredviedli sme to, na čo sme mali. Všetci boli od nás lepší.
Video

Bývalý reprezentačný gólman sa posťažoval, že útočníci obrane a brankárom nepomohli. Čajkovič s Okuliarom síce patrili medzi lídrov v ofenzíve, ale zároveň figurovali medzi najvylučovanejšími Slovákmi na šampionáte.

„Ak sa pozrieme na výkony mužstva komplexne, chýbal nám úderný moment v presilovkách, nepremieňali sme šance, obrancovia sa nevyhli kolísavým momentom. Také bolo aj štvrťfinále proti Kanade. V prvej tretine mal Hlavaj veľmi dobré momenty, ale v druhej sa už nevyhol chybám,“ vyjadril sa Staňa.

Prednosť dostala osemnástka

I keď neuspokojivý rezultát z turnaja má širšie súvislosti, jedným z dôvodov môže byť aj zrušenie centralizovanej prípravy výberu do 20 rokov.

V tomto smere dostala prednosť osemnástka. Zverencov Ivana Feneša čaká v apríli domáci šampionát I. divízie A-skupiny, na ktorom sa pokúsia o návrat medzi svetovú elitu.

„Nechcem sa sťažovať, ale osemnástke spoločná príprava prospieva. Majú na seba čas, hrajú ťažké zápasy. Bolo by zrejme lepšie, ak by sme aj my boli dlhšie spolu a mohli v príprave odohrať viac stretnutí. Na druhej strane, hráči zo zámoria vždy prídu do tímu až v závere prípravy a všetko sa formuje v posledných týždňoch. V nasledujúcom období všetko zhodnotíme, urobíme analýzy a musíme spoločne urobiť múdre rozhodnutia v tom, ako ďalej,“ načrtol Petrovický.

V podobnom duchu sa vyjadril aj Staňa.

„Najmä v zápasoch proti severským tímom bolo cítiť, že viacerí ich hráči hrajú mužský hokej. To nám chýbalo nielen na brankárskom poste, ale aj medzi hráčmi v poli. Gólmani po minulé roky chytávali v projektoch, hrali proti mužom a čelili ťažkým strelám. Tento rok sme mali brankárov, ktorí chytali v juniorke – aj keď to bolo v zámorí, kde sa hrá na vyššom leveli,“ zdôraznil tréner gólmanov a dodal:

„Máloktorý seniorský klub si dovolí postaviť do bránky juniorského gólmana. Musel by to byť veľký talent, ako bol napríklad Julo Hudáček, ktorý už v mladom veku chytal medzi mužmi. Pre brankárov bol projekt výborný.“

Brankári Slovenska Samuel Vyletelka (vľavo) a... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
ČR SR Třinec hokej MS20 A-sk. Slovensko Fínsko Brankári Slovenska Samuel Vyletelka (vľavo) a Samuel Hlavaj.

K zrušeniu spoločného projektu dvadsiatky sa počas šampionátu vyjadril aj Boris Valábik. Bývalý profesionálny obranca označil ťah zväzových šéfov za menšie zlo.

„Každý tréner, ktorý má danú reprezentáciu na starosti, by chcel, aby bola pokope čo najdlhšie. Problémom sú peniaze, ktoré sú momentálne len na jeden projekt. Rozhodlo sa, že v minulom roku pôjdu financie na osemnástku. To, že sa zrušila centralizovaná príprava dvadsiatky, hodnotím z dlhodobého hľadiska ako menšie zlo,“ vyjadril sa Valábik v rozhovore pre Pravdu.

Tento krok má z jeho pohľadu logický dôvod. Tvrdí, že pre slovenský hokej by bolo najlepšie – tak, ako to bolo v minulosti – aby čo najviac talentov zo Slovenska bolo k dispozícii na drafte NHL.

„Potrebujeme predať hráčov na drafte. Je nutné, aby reprezentácia do 18 rokov robila dobré výsledky, aby si skauti a generálni manažéri klubov NHL našich mladých hráčov všimli. Úspešný tím produkuje úspešných hráčov – to je zlaté pravidlo. Bolo to tak aj v minulosti, keď veľa slovenských hráčov odchádzalo do zámoria, pretože boli súčasťou úspešných tímov,“ mieni Valábik.

Centralizovaná príprava má isto svoj zmysel, ale je vhodná aj pre dvadsiatku? Ak áno, nájdu sa peniaze na obnovu projektu? Isté je, že šéfa SZĽH Miroslava Šatana a jeho kolegov čaká v tejto otázke zložité rozhodovanie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #MS do 20 rokov #slovenskí hokejisti do 20 rokov