Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanadský tajfún v II. tretine: Vybuchli sme

Ďalší šampionát - ďalší dôkaz o tom, že svetový juniorský hokej sa Slovensku vzďaľuje míľovými krokmi. Slovenskí reprezentanti sa rozlúčili s majstrovstvami sveta hráčov do 20 rokov štvrťfinálovou prehrou s Kanadou 1:6. Potvrdili tak, že proti gigantovi sa im nedarí. Napokon, gólu sa v súbojoch s ním dočkali po 187 minútach hry, skóre z ostatných piatich vzájomných zápasov týchto súperov je po štvrtku z pohľadu Slovákov ešte hrozivejšie - 2:30.

02.01.2020 15:04 , aktualizované: 22:32
Samuel Hlavaj, Foto: ,
Samuel Hlavaj odchytal len 41 minút. Po 6. góle ho nahradil menovec Vyletelka.
debata (13)

Zverenci Róberta Petrovického obsadili na šampionáte celkovo ôsme miesto – rovnako ako vlani. Cez štvrťfinále naposledy prešli pred piatimi rokmi, keď na šampionáte v Kanade vybojovali bronz.

Z piatich meraní síl na turnaji v Česku dosiahli jediné víťazstvo, keď hneď v prvom súboji zdolali Kazachstan. Tým sa vyhli bojom o záchranu, ale potom prišli už len prehry. Na štvrťfinále sa Slováci sťahovali z Třinca do Ostravy.

Slováci vo štvrťfinále MS prehrali s Kanadou Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Potýčka Borisa Česáneka (6) a Alexisa Lafreniera.

Čakal ich víťaz B-skupiny z Kanady, ktorý nastúpil aj so svojou najväčšou hviezdou Lafrenierom. Predpokladaná jednotka tohtoročného draftu NHL vynechala posledné dva zápasy v základnej skupine pre zranenie v hornej časti tela.

Favorit rozhodol v druhej tretine

Javorové listy sa hneď od začiatku prezentovali rýchlou a tvrdou hrou. Už po 50 sekundách na to doplatil Kováčik, ktorého úderom do hlavy poslal na ľad Foote.

Kanadský obranca dostal trest do konca zápasu a jeho spoluhráči sa museli päť minút brániť v oslabení. Zo zápasu musel odstúpiť aj center prvého útoku Kováčik, ktorého si vzali do opatery lekári.

Chýbalo málo a Slováci mohli ísť v presilovke do vedenia. Najlepšieho strelca Petrovického výberu Džugana, ktorý sa presadil v každom z dovtedajších štyroch vystúpení, však v sľubnej šanci vychytal Hofer.

Hoci v nej neskórovali, početná výhoda Slovákom pomohla. Získali sebavedomie, zbytočne sa nezbavovali pukov a snažili sa tvoriť.

Napriek tomu inkasovali ako prví. V 7. minúte doplatili na zlozvyk, za ktorý ich súperi trestali aj v základnej skupine. Po vyhratom súboji za Hlavajovou bránkou Lafreniere našiel úplne voľného Haytona a kanadský kapitán nemal problém skórovať – 1:0.

Ak niekto potom očakával mohutný tlak zámorského favorita, nedočkal sa. Slováci hrali umne, dobre vykrývali stredné pásmo a vyvarovali sa chýb. Ubránili aj vylúčenie Stachu v závere prvej dvadsaťminútovky.

„V päťminútovej presilovke sme sa zbytočne unáhlili. Akoby sme boli v strese, že hráme štvrťfinále a ešte aj s Kanadou. Zrejme aj preto sme sa nevedeli udržať na puku v útočnom pásme. V druhej časti musíme pokračovať v tom, čo sme robili v prvej tretine – vyčkávať na súpera, byť disciplinovaní a dodržiavať systém,“ vravel po prvej časti útočník Maxim Čajkovič.

Jedna vec je teória, druhá prax. Ak by mali platiť Čajkovičove slová, druhá tretina by vyzerala inak. Slováci však inkasovali hneď na jej začiatku.

Útok dvaja proti jednému zakončil strelou švihom nad Hlavajovu vyrážačku McMichael. Od toho momentu sa zámorská mašina rozbehla naplno. Tretí gól vzápätí pridal Bernard-Docker a ostravské publikum, v ktorom mali výraznú presilu kanadskí fanúšikovia, začalo oslavovať postup.

Ku cti Slovákom slúži fakt, že rovnako ako v predchádzajúcich zápasoch, v ktorých nestačili na favoritov, sa nepoložili ani za nepriaznivého stavu. Hoci v polovici zápasu prehrávali 0:5, snažili sa ukázať niečo zo svojho umenia. Proti fyzicky a technicky výborne vybavenému súperovi to však mali ťažké.

„V druhej tretine sme veľa faulovali – napriek tomu, že vieme o mimoriadne kvalitných presilovkách Kanady. Práve to nás stálo lepší výsledok. Kanada má výnimočné individuality, vidno ich na ľade. Viacerí jej hráči majú veľmi šikovné ruky, preto treba proti nim hrať s väčším odstupom,“ hodnotil druhú časť obranca Marcel Dlugoš.

Česť Slovákov zachránil Okuliar

Hoci semifinálovú miestenku už mali prakticky vo vrecku, Kanaďania neubrali z plynu ani po ďalšej prestávke. Uplynula len minúta z tretej tretiny a po šiestom presnom zásahu vyhnali Hlavaja z bránky.

VIDEO. Čajkovič: Nepredviedli sme to, na čo sme mali. Všetci boli od nás lepší.
Video

Napokon sa dočkali aj Slováci. Čestný úspech zaznamenal Okuliar, ktorého na krídlo vysunul Kováčik. Gól Petrovického družinu povzbudil, ale zahanbiť sa nedali ani javorové listy. Hlavajov náhradník Vyletelka mal šťastie pri strele Byfielda, ktorého pokus zastavila žŕdka.

Kanaďania v závere ukázali aj svoju druhú tvár, pre ktorú ich značná časť hokejových fanúšikov neobľubuje. Súpera provokovali a snažili sa zosmiešniť. Slováci si však nenechali brnkať na nervy a posledné minúty tak vyplnili viaceré šarvátky. V jednom momente sedelo na trestných laviciach až sedem hráčov.

Trestné minúty pribúdali, ale viac gólov už nepadlo. Kanada po výhre 6:1 postúpila do semifinále, kde si v sobotu zmeria sily s Ruskom.

MS hráčov do 20 rokov

Štvrťfinále

Kanada – Slovensko 6:1 (1:0, 4:0, 1:1)
Góly: 7. Hayton (Lafreniere, Cozens), 22. McMichael (Veleno), 24. Bernard-Docker (Drysdale, Cozens), 30. Foudy (Dellendrea, Drysdale), 31. Lafreniere (Addison, Hayton), 41. Hayton (Addison) – 47. Okuliar (Kováčik). Rozhodovali: MacFarlane (USA), Tscherrig (Švaj.) – Merten (Nem.), Obwegeser (Švaj.), vylúčení: 6:11 na 2 min, navyše Foote 5 min + DKZ za úder do oblasti hlavu a krku – Vitaloš 10 min. osob. trest za narazenie zozadu, presilovky: 2:0, oslabenia 0:0, 7074 divákov.

Kanada: Hofer – Byram, Bernard-Docker, Smith, McIsaac, Addison, Bahl, Drysdale, Mercer – Lafreniere, Hayton, Foote – Foudy, Veleno, Cozens – McMichael, Dellandrea, Dudas – Byfield, Thomas, Lavoie
Slovensko: Hlavaj (41. Vyletelka) – Vitaloš, Stacha, Mudrák, Kňažko, Dlugoš, Bučko, Česánek, Turan – Faško-Rudáš, Kováčik, Okuliar – Čajkovič, M. Minárik, Džugan – Jendek, Paulíny, Tkáč – Mrázik, J. Minárik, Ďurina

Hlasy po zápase

Róbert Petrovický, tréner SR: „Chlapci boli od začiatku zápasu koncentrovaní, vyzeralo to tak, že aj naša presilovka sa môže naštartovať. Verili sme, že v päťminútovej presilovke uspejeme, dáme gól, čo by bola pre hráčov veľká vzpruha. Bohužiaľ, nevyšlo to. Hneď na to prišla jedna individuálna chybička a stála nás to prvú tretinu. Napriek tomu bola táto tretina jednou z našich najlepších na celom turnaji. Na začiatku druhej sme zle vystúpili v útočnom pásme, neprečítali sme hru, prišli dve chyby. Po inkasovaných góloch sa zápas trochu otvoril, v poradí štvrté oslabenie sme už nedokázali ubrániť. Chlapci hrali až do konca, samozrejme, kvalita Kanady sa v niektorých chvíľach ukázala. Kanaďania sú veľmi silní na puku, pri mantineloch, individuálne činnosti majú v krvi. Naši hráči bojovali, ako sa patrí, za to ich treba pochváliť. Samozrejme, turnaj sa pre nás skončil, z prehier mám zmiešané pocity. S niektorými vecami nie som spokojný.“

Oliver Okuliar, autor jediného gólu SR: „Prvá tretina by bola podľa našich predstáv, ak by sme v nej nedostali gól. V druhej tretine sme vybuchli a už to bolo ťažké proti Kanade dobiehať. Po prvej tretine sme sa akoby uspokojili, potom to šlo samo dolu vodou. Gól potešil, zdvihol mi sebavedomie, ale nič neriešil.“

Maxim Čajkovič, útočník SR: „V prvej tretine sme korčuľovali, dodržiavali stanovený herný systém, veľmi nám pomohla presilovka, keď sa Kanada musela päť minút brániť. Škoda, že sme ju nevyužili. Potom sme trošičku odišli, prišla nedisciplinovanosť, oslabenia, z ktorých sme inkasovali góly. Na turnaji sme nepredviedli také výkony, na aké sme mali. Najmä v obrane sme mohli hrať lepšie, veď sme dostali najviac gólov spomedzi tímov na turnaji.“

Samuel Hlavaj (brankár SR „20“): „Odohrali sme v skupine jeden zápas, do ktorého sme dali všetko. Vo štvrťfinále sme sa to pokúsili napraviť. Ostatné zápasy by som nehodnotil až tak pozitívne.“

Švajčiarsko – Rusko 1:3 (0:0, 1:3, 0:0)
Góly: 28. Jobin – 22. Voronkov (Denisenko, Alexandrov), 35. Chovanov (Denisenko), 39. Voronkov (Chovanov, Zamula)

USA – Fínsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Gól: 45. Oden (Tanus, Heinola)

Švédsko – Česko 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)
Góly: 14. Hoglander (Fagemo, Sandin), 16. Gustafsson, 21. Hoglander (Sandin, Fagemo), 45. Söderström (z tr. strieľania), 51. Gustafsson (Hoglander, Lundkvist)

O záchranu

Nemecko – Kazachstan 4:0 (0:0, 2:0, 2:0) – stav série: 1:0
Góly: 22. Reichel (Peterka, Wirt), 32. Brune (Valenti, Fleischer), 42. Peterka (Stützle, Reichel), 52. Bokk (Seider, Stützle)

13 debata chyba
Viac na túto tému: #MS hokejistov do 20 rokov