Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky sa lúčia s elitou. Kúdelka: Naše možnosti sú obmedzené

Slovenské hokejové reprezentantky do 18 rokov pri premiérovej účasti na majstrovstvách sveta elitnej kategórie nenaplnili vytýčené ciele. Zverenkám Petra Kúdelku sa nepodarilo postúpiť zo základnej skupiny do štvrťfinále a následne si neudržali príslušnosť medzi najlepšou osmičkou. V súbojoch o záchranu dvakrát nestačili na švajčiarske rovesníčky, no domáci šampionát im priniesol cenné skúsenosti z medzinárodného ľadu.

01.01.2020 19:28 , aktualizované: 02.01.2020 10:44
Peter Kúdelka Foto: ,
Tréner slovenských hokejistiek do 18 rokov Peter Kúdelka so zverenkami.
debata (1)

Slovenky v stredu nevyužili šancu na zotrvanie v najvyššej divízii MS. Po pondelňajšej prehre 1:4 so Švajčiarkami potrebovali v stredu bezpodmienečne zvíťaziť, aby vyrovnali stav série na 1:1.

Úvodná tretina vniesla do radov domáceho tímu optimizmus. Debutantky medzi elitou viedli vďaka gólu Tamary Dobošovej a súperky prestrieľali jasne 10:2, v druhom dejstve však dvakrát inkasovali a vo zvyšku stretnutia nedokázali odvrátiť prehru 1:2.

„Začiatok zápasu nám vyšiel. Dominovali sme, ale mali sme premeniť šance, aby sme rozhodli o víťazstve. Potom sme začali váhať v jednoduchých situáciách a dostali sme dva góly. V tretej tretine mali Švajčiarky hernú prevahu, my sme si utvorili šance až v závere,“ hovoril po zápase pre HockeySlovakia.sk tréner Kúdelka, ktorý dal svojim zverenkám pred poslednou tretinou jasné pokyny: „Chcel som, aby sme viac strieľali a hrali jednoducho, ale nevyšlo to.“

Slovenské hokejistky v úvodnom vystúpení medzi svetovou špičkou nezanechali zlý dojem. V základnej skupine vyhrali jeden z troch zápasov a v dueloch o udržanie držali krok so súperkami. Konfrontácia s elitou tejto vekovej kategórie však nastavila slovenskému tímu zrkadlo.

„Ukázala nám, že šírka nášho kádra a našich možností je obmedzená. Mali sme najmladší tím na turnaji s vekovým priemerom 15,7 roka. Verím, že skúsenosti získané z toho šampionátu zúročíme v budúcnosti. Dievčatá musia na sebe pracovať ešte tvrdšie, aby sa priblížili špičke,“ pokračoval hlavný kouč.

Mladé Slovenky absolvovali na turnaji päť zápasov za sedem dní. Navyše, často nastupovali iba s troma formáciami, čo preverilo ich kondičnú pripravenosť. "Tempo zápasov bolo brutálne. Každý duel bol náročný, ale nemyslím si, že by to negatívne ovplyvnilo naše výkony.

Na šampionáte elitnej divízie je to veľmi náročné, každý si ide po víťazstvo a nikto nechce zaváhať. Súperky boli výborne pripravené po korčuliarskej stránke aj z hľadiska hokejových zručností," hodnotila pre oficiálny web Slovenského zväzu ľadového hokeja kapitánka Sofia Vysokajová.

Najproduktívnejšou slovenskou hráčkou na MS bola útočníka Lucia Halušková, ktorá nazbierala štyri body za tri góly a jednu asistenciu. Pre realizačný tím je potešujúca správa, že ofenzívna líderka bude k dispozícii aj na nadchádzajúcom šampionáte A-skupiny I. divízie.

„Všetky sme získali nové skúsenosti. Vďaka tomuto turnaju som dostala to, čo som doposiaľ dostať nemohla. Som rada, že som bola súčasťou družstva. Šanca na návrat medzi elitou je vždy. Musíme byť kompaktné ako celok, to bude najdôležitejšie,“ doplnila Halušková.

Baráž o udržanie v elitnej kategórii – 2. zápas, hralo sa na dve víťazstvá

Slovensko – Švajčiarsko 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)
Góly: 5. Dobošová (Lahová) – 25. Martiová, 37. Zimmermannová (Surdezová). Rozhodovali: Ambrosimovová (Rus.), Malá (ČR)) – Lacková (V. Brit.), Wang Chuej (Čína), vylúčené: 3:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.
Slovensko: Zimková – Sternová, Vysokajová, Slováková, Leskovjanská, Štetiarová, Jašková, Kušmireková, Giertlová – Kapičáková, Halušková, Matejková – Fančovičová, Schredlová, Klimantová – Vrbinská, Dobošová, Lahová – Hudáková, Kučerová
Švajčiarsko: Spiesová – Bessonová, Leemannová, Christenová, Martiová, Bächlerová, Gianolová, Messerliová, N. Bachmannová – Merzová, Salzgeberová, Freyová – Staubová, Ingoldová, Surdezová – Thalmannová, S. Bachmannová, Büchiová – Zimermannová, Harjuová, Zoggová

V bránke SR dostala prednosť Zimková a svoje spoluhráčky podržala pri dvoch úvodných príležitostiach súperiek. V 5. minúte sa Slovenky, vedomé si víťazného imperatívu, dočkali, keď Dobošová z dorážky otvorila skóre. Švajčiarky potom zvýšili tempo, ale Zimková si držala čisté konto.

Stopercentnú bilanciu jej však Švajčiarky pokazili v druhej tretine. V 25. minúte využila presilovú hru Martiová, potom sa opäť blysla Zimková pri nájazde jednej zo švajčiarskych hráčok. Napokon však inkasovala aj druhýkrát, v 37. minúte poslal do vedenia Helvétky Zimmermannová.

V záverečnom dejstve sa Slovenky nedostali do výraznejšieho tlaku, naopak, viackrát ich podržala Zimková. Ku gólu im nepomohla ani záverečná dva a pol minútová hra bez brankárky.

1 debata chyba