Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky vo federálnom derby bez šance. Čaká ich boj o záchranu

Slovenské hokejistky do 18 rokov prehrali v záverečnom zápase B-skupiny s Českom 1:5 a na domácich majstrovstvách sveta v Bratislave si zahrajú o záchranu. V sérii na dve víťazstvá ich čaká Švajčiarsko, ktoré v skupine zdolali 3:2 po predĺžení.

29.12.2019 22:42 , aktualizované: 23:58
slovenské hokejistky, Foto: ,
Sklamanie slovenských hokejistiek do 18 rokov. Čaká ich boj o záchranu.
debata

Baráž je na programe v pondelok 30. decembra o 20.30 h a v stredu 1. januára o 16.30 h, prípadný tretí duel o deň neskôr (16.30 h). Vo štvrťfinálových bojoch si zmerajú sily Češky so štvrtým tímom z Á-čka Fínskom a Švédky s tretím z Á-čka Ruskom. Kanada a USA postúpili priamo do semifinále. Zdolané štvrťfinalistky zabojujú ešte o piate miesto.

Derby sa nieslo od úvodu v dobrom tempe. Prvú väčšiu šancu mali Češky, keď Medviďovej vypadla strela Kaltounkovej, ale slovenská brankárka puk nakoniec zastavila pred bránkovou čiarou. V 5. minúte bol blízko ku gól prvý útok domácich, no výborne zasiahla J. Pejšová.

Ďalší priebeh tretiny sa niesol v réžii Češiek najmä preto, že si zahrali tri presilovky. Hosťujúce hráčky využili hneď prvú, strelou spoza obrankyne sa presadila Kaltounková.

Tá istá hráčka mohla zvýšiť v 17. minúte, keď sa dostala do nájazdu po zrážke dvoch Sloveniek v strednom pásme, ale Medviďová jej blafák pod žŕdku vyrazila. Z protiútoku mohla vyrovnať Matejková, no J. Pejšová aj so šťastím puk skrotila.

Slovenské hokejistky do 18 rokov čaká po prehre... Foto: SITA, Branislav Bibel
SR 18 Slovenské hokejistky do 18 rokov čaká po prehre s Češkami boj o záchranu.

Ďalšiu dobrú príležitosť mala v 21. minúte Fančovičová, ale ani jej sa nepodarilo rozvlniť sieť. Tlak Sloveniek pokračoval, od 23. minúty si zahrali prvú presilovku, minútu a sedem sekúnd dokonca o dve hráčky a na J. Pejšovú mieril jeden pokus za druhým. Chýbala im však presnosť či šikovný teč.

Keď sa Češky konečne uvoľnili, naskočila na ľad aj ich prvá hráčka z trestnej Mazancová a tá svoj únik pretavila na druhý gól. V ďalších minútach to bol vyrovnaný duel so šancami na oboch stranách. Češky však jednu zo svojich aj premenili, keď 26 sekúnd pred sirénou zvýšila na 3:0 šikovným tečom Haasová.

Slovenský tréner poslal na tretiu tretinu do bránky Zimkovú. Češky si strážili pohodlný náskok, no stále boli nebezpečné z brejkov. V 47. minúte išla na novú brankárku domácich Haasová a jej pokus zastavila žŕdka. O minútu neskôr sa ocitla sama pred bránkou Hrubanová, no Zimková dobre vykorčuľovala a zmenšila jej strelecký uhol.

Slovenky sa snažili o zníženie, ale len ťažko sa dostávali cez stredné pásmo. V 51. minúte kapitulovala aj Zimková, prekonala ju D. Pejšová – 0:4. Päť minút pred koncom zaznamenali čestný úspech aj domáce hráčky, v presilovke sa presadila Halušková.

V závere duelu sa po tvrdom strete zranila Nemčeková, ktorú museli odniesť z ľadu na nosidlách. Pár sekúnd pred koncom dala piaty gól Češiek Hrubanová.

MS hráčok do 18 rokov

B-skupina

Slovensko – Česko 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)
Góly: 55. Halušková (Vysokajová) – 9. Kaltounková (Hanzlíková, Čajanová), 26. Mazancová, 40. Haasová (Kaltounková, D. Pejšová), 51. D. Pejšová (Gruntová), 60. Hrubanová (Bartáková, Gruntová). Rozhodovali: Arianová Lortieová (Kan.), Cookeová (USA) – Anderssonová (Švéd.), Lacková (V.Brit.), vylúčené: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:1.

Slovensko: Medviďová (40. Zimková) – Vysokajová, Sternová, Slováková, Leskovjanská, Jašková, Vrbinská, Giertlová, Kušmireková – Kapičáková, Halušková, Matejková – Fančovičová, Schredlová, Klimantová – Štetiarová, Dobošová, Nemčeková – Lahová, Kučerová, Hudáková
Česko: J. Pejšová – Hanzlíková, D. Pejšová, Habartová, Horáková, Chladová, Vanečková, Machková, Černá – Kalová, Škorpíková, Mazancová – Čajanová, Kaltounková, Haasová – Nowáková, Sýkorová, Eignerová – Gruntová, Bartáková, Hrubanová

Hlasy po zápase

Peter Kúdelka, hlavný tréner SR: „Prehrali sme rozhodujúci zápas o postup do play off. Myslím si, že základ toho neúspechu bola prvá tretina, keď sme sa dostali pod tlak po troch vylúčeniach. Dostali sme gól a boli sme vždy pozadu za súperom. Ten rozhodujúci moment bol pri našej presilovke 5 na 3, keď sme nedali vyložené šance a hráčka z trestnej nám dala gól na 2:0. Potom to bolo už veľmi ťažké. Sklamanie bolo obrovské, nesplnili sme cieľ, ktorý sme si dali pred šampionátom a budeme hrať baráž. Je dôležité, aby sme dnešný zápas hodili za hlavu a sústredili sme sa na zajtrajšok. Chceme sa udržať.“

Júlia Matejková, útočníčka SR: „Bola to pre nás všetky jedinečná šanca a nevyšlo to. Kľúčové boli góly na 0:2 a na 0:3, pretože vtedy sme mali ešte šancu sa dotiahnuť. I keď bolo 0:4 sme stále verili, že ešte môžeme, veľmi nás to mrzí. Musíme na to čo najskôr zabudnúť, aj keď to nebude ľahké, čo najskôr sa najesť, ísť spať a pripraviť sa na Švajčiarsko.“

Romana Halušková, strelkyňa jediného gólu SR: „Mali sme dať gól skôr, bolo veľa šancí, ktoré sme mali premeniť. Ale už to nezmeníme, treba sa nastaviť na nový deň a nový zápas. Ideme bojovať o to, aby sme nevypadli. Počula som, že Nikola Nemčeková má asi zlomenú kľúčnu kosť, išla do nemocnice. Keď nebude môcť hrať, budeme hrať za ňu.“

Švédsko – Švajčiarsko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Góly: 11. Silenová (Lindbergová), 59. T. Johanssonová (Markströmová)

A-skupina

Kanada – USA 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Góly: 1. Cherkowská (Wheelerová), 55. Picardová – 60. Edenová (Websterová, Zanonová)

Rusko – Fínsko 4:2 (1:1, 3:1, 0:0)
Góly: 2. Lučnikovová (Šaškinová), 22. Šaškinová (Butorinová), 25. Šaškinová (Lučnikovová), 37. Markovová (Achmetovová) – 18. N. Laitinenová (Rantalaová), 21. Rantalaová (N. Laitinenová)

Konečné tabuľky

A-skupina
1. Kanada 3 2 1 0 0 9:4 8*
2. USA 3 2 0 0 1 6:3 6*
3. Rusko 3 1 0 1 1 6:6 4**
4. Fínsko 3 0 0 0 3 4:12 0**

B-skupina
1. Česko 3 2 0 1 0 9:4 7**
2. Švédsko 3 2 0 0 1 7:5 6**
3. Švajčiarsko 3 0 1 1 1 4:6 3***
4. SLOVENSKO 3 0 1 0 2 6:11 2***
* – postup do semifinále
** – postup do štvrťfinále
*** – o udržanie

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské hokejistky do 18 rokov #MS hokejistiek do 18 rokov #české hokejistky do 18 rokov #švajčiarske hokejistky do 18 rokov