Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Základom je disciplína. Každý si musí vstúpiť do svedomia

Hoci je herný prejav slabý, slovenskí hokejisti idú na juniorskom svetovom šampionáte v Česku zatiaľ podľa plánu. Zásluhou výhry nad Kazachstanom sa s najväčšou pravdepodobnosťou vyhnú bojom o záchranu, čo bol ich primárny cieľ pred štartom MS.

29.12.2019 18:00
Martin Vitaloš Foto: ,
Slovenský kapitán Martin Vitaloš (vľavo) nezabránil Fínom skórovať. Presadil sa Aatu Raty.
debata

„Oddýchli sme si, načerpali fyzické i mentálne sily a ideme bojovať ďalej,“ vraví pred pondelňajším duelom proti Švajčiarsku (od 19.00 priamy prenos na Dvojke) kapitán mužstva Martin Vitaloš (19).

Najskôr vydreté víťazstvo proti Kazachom, potom vysoká prehra s Fínskom. Ako hodnotíte doterajší priebeh šampionátu?

Otvárací duel bol veľmi ťažký. Väčšina z nás zažila atmosféru veľkého turnaja prvýkrát a aj preto sme boli na začiatku nervózni. V poslednej tretine sme zlomili odpor húževnatého súpera a dosiahli vytúžené víťazstvo. Proti Fínom sme doplatili na nedisciplinovanosť, z čoho rezultovala vysoká prehra. Súper využil presilovky a zaslúžene vyhral.

Slováci vybojovali triumf nad Kazachstanom Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Radosť hráčov Slovenska po výhre 3:1 v zápase...

Ak by ste s Kazachstanom zaváhali, zrejme vás neminú boje o záchranu. Pociťovali ste zvýšený tlak?

Emócie boli skutočne veľké. Vedeli sme, o čo hráme, tréneri nás na to pripravovali. Našťastie sme to zvládli a teraz môžeme ukázať, čo je v nás.

Vlani Slováci zdolali Kazachov 11:2, v piatok bola z toho len tesná výhra. Svedčia aj tieto výsledky o tom, že sa juniorský hokej vyrovnáva?

Myslím si, že áno. Kazachovia nepostúpili do A-kategórie náhodou, majú kvalitu. Už proti Švajčiarom hrali veľmi dobre. Zápasy sú vyrovnanejšie ako na predchádzajúcich šampionátoch a už sa zrodilo aj niekoľko výsledkov, ktoré nik nečakal. Napríklad hneď v úvode turnaja, keď Česi zdolali Rusov.

Slováci dostali debakel od Fínov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Rozcvička slovenských hokejistov.

V oboch zápasoch ste platili daň za časté vylúčenia. Ako ich eliminovať?

Každý hráč sa musí zamyslieť nad disciplínou – hernou i osobnou a vstúpiť si do svedomia. Keď budeme všetci plniť pokyny, na ktorých sa dohodneme, bude sa nám hrať ľahšie. Vyhneme sa tak zbytočným oslabeniam.

V pondelok vás čaká Švajčiarsko, proti ktorému si trúfate na bodový zisk. Ako proti nemu uspieť?

Verím, že nastúpime oddýchnutí fyzicky i mentálne, budeme hrať kolektívne a najmä bez zbytočných vylúčení. Švajčiarov poznáme, odohrali sme s nimi už niekoľko prípravných zápasov. Rýchle korčuľovanie a presné kombinácie nám môžu priniesť úspech. Musíme sa tlačiť do priestoru pred bránkou a držať súpera v jeho pásme.

V utorok ukončíte skupinové boje proti Švédom. Budete mať ako hráč juniorky Rögle BK špeciálnu motiváciu?

Majú jedného chalana, ktorý hrá tiež za Rögle. Ostatných hráčov nepoznám, väčšinou pôsobia v seniorských mužstvách v najvyššej súťaži. Áno, chcem sa ukázať, ale nebudem to v žiadnom prípade preháňať. Disciplína a tímový úspech sú prvoradé.

Predtým ste hrali za Slovan. Aké sú podmienky vo švédskej juniorke v porovnaní s tou slovenskou?

Rozdiel je predovšetkým v objeme financií, ktoré tam prúdia do hokeja. Nielen do seniorského, ale aj juniorského. Keď sa dobre investuje, hráč sa môže dostatočne rozvíjať v domácom klube. Rozdiel je potom vidieť aj na ľade.

Čo pre vás znamená byť kapitánom reprezentácie?

Je to pocta. Na „céčko“ bolo viac kandidátov, teší ma, že som ho dostal. Tvoríme dobrú partiu, navzájom sa podporujeme. Snažím sa chalanov udržiavať v pozitívnej nálade, hecujem ich, keď sa nedarí.

Aj ste museli zvýšiť hlas počas zápasu s Fínskom?

Bolo nás viacero, ktorí sme si zakričali, že určité veci treba robiť lepšie. Boli sme nahnevaní sami na seba, že nedodržiavame veci, na ktorých sme sa dohodli. Týkalo sa to najmä disciplíny. Fíni to vedeli dobre využiť.

Do Třinca si našlo cestu množstvo slovenských fanúšikov. Vnímate ich podporu?

Áno, sú skvelí. Sami dobre vieme, že dokážeme hrať lepšie v porovnaní s tým, čo sme doteraz predviedli. Verím, že fanúšikom ešte doprajeme dôvod na radosť.

Ako ste si užili Štedrý večer so spoluhráčmi a realizačným tímom?

Pre väčšinu z mužstva to bolo niečo nové, chalani doteraz trávili sviatky s rodinou. Mali sme sa fajn, jedlo bolo výborné. Pri odovzdávaní darčekov sme si užili veľa zábavy.

Brankár Samuel Vyletelka dostal dvojo žuvačiek a žiletky. Čo potešilo vás?

Kapitánske céčko je pre mňa tým najkrajším a dostatočným darčekom (úsmev).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 20 rokov #MS hokejistov do 20 rokov #Martin Vitaloš