Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladíci zabojujú o štvrťfinále hneď v úvode. Rola favorita zväzuje

Tradične medzi sviatkami, po štyroch rokoch opäť v Európe, so zvyčajným cieľom - zahrať si vo štvrťfinále a vyhnúť sa bojom o zotrvanie medzi elitou. Mladí slovenskí hokejisti v piatok odštartujú pôsobenie na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov. V prvom zápase (o 15.00 na Dvojke) vyzvú Kazachstan.

27.12.2019 05:00
Oliver Okuliar Foto: ,
Slovenskí hokejisti do 20 rokov ladia na Kazachstan.
debata (1)

Tisícky fanúšikov, desiatky skautov či agentov. Aj takýto bude svetový šampionát v susednom Česku. Slovenskí priaznivci to budú mať len na skok.

Zápasy A-skupiny, v ktorej zverenci Róberta Petrovického vyzvú okrem Kazachstanu aj Fínsko, Švajčiarsko a na ďalší deň Švédsko, sa budú hrať iba v niekoľko desiatok kilometrov vzdialenom Třinci. Duely B-skupiny a vyvrcholenie šampionátu v tiež blízkej Ostrave.

Vlaňajších 11:2

Ale späť ku Kazachstanu, lebo stretnutie proti nemu môže byť z pohľadu štvrťfinálových ambícií kľúčové. Vlani Slováci tohto súpera zdolali vysoko 11:2. Je výhodou, že mladíci odohrajú mimoriadne dôležitý duel hneď na úvod?

„Ťažko povedať. Podľa papierových predpokladov budeme favoritmi, to však občas zväzuje nohy. Ak by sme nebodaj prehrali, budú na nás čakať už iba silnejší súperi s vedomím, že minimálne jeden zápas musíme vyhrať. A to by bola poriadna fuška,“ zamyslel sa pre Pravdu pred začiatkom šampionátu 18-ročný útočník Slovana Bratislava Dominik Jendek.

Kormidelník Slovenska má však prvého súpera na MS dokonale zmapovaného. „Je to ruská škola, ale hrajú trochu inak, sú viac zavretí do defenzívy. Záverečná príprava smerovala práve k prvému zápasu. Mali sme ťažké tréningy, teraz je to už iba na nás,“ naznačil Petrovický.

V príprave sa Slovákom výsledkovo príliš nedarilo. Prehrali všetky tri zápasy. Najprv s olympijským výberom SR 4:7, potom s Českom 2:4, najväčšia pohroma však prišla na záver. Mladíci utrpeli v Žiline niekoľko hodín pred Štedrým dňom debakel – rovesníkom z Ruska podľahli 1:9.

„Všetci vieme, že to v Třinci nebudeme mať jednoduché, každý tím má veľkú kvalitu. Musíme zlepšiť najmä súčinnosť obrancov s útočníkmi. V zápase s Rusmi sme mali niekoľko zlých návratov, ale radšej takto prehrať v príprave ako priamo na majstrovstvách sveta,“ vravel Petrovický.

Nebabrať sa v obrane

Ako by to malo fungovať, prezradil pre Pravdu Martin Faško-Rudáš. Bývalý kapitán úspešnej osemnástky kladie dôraz na kolektívne poňatie hry. „V každom zápase chceme byť agresívni a veľa korčuľovať. Bude dôležité, aby sme sa s pukom nebabrali v obrannom pásme, rýchlo prešli stredné a tvorili v útočnom,“ povedal.

Okrem neho sa bude Petrovický spoliehať najmä na dvojicu Oliver Okuliar – Maxim Čajkovič. Obaja majú za sebou skvelú prvú časť sezóny. "Obaja vedia o svojej pozícii v mužstve. Potrebujeme byť kreatívni a strieľať góly. Musia niečo vymyslieť, ale pomôcť musia všetci. Verím, že potvrdia v správnom čase svoje čísla zo sezóny,“ doplnil kouč.

Medzi najväčších favoritov juniorského šampionátu patria tradične zámorské tímy Kanady a Spojených štátov. Stávkové kancelárie vypísali kurz na ich celkový triumf 3,3, resp. 4,0. Až za nimi sú Rusi (5,2), Švédi (6,5), Fíni (7) a domáci Česi (19). Triumfu Slovenska bookmakeri absolútne neveria.

Dôvod im nedávajú ani posledné vystúpenia dvadsiatky na majstrovstvách sveta. Na ostatných štyroch šampionátoch ani raz neprešli cez štvrťfinálové brány. Vlani v Kanade podľahli vo vyraďovacej fáze Rusom vysoko 3:8, pričom po dvoch tretinách prehrávali už 0:7.

Na cenný kov dosiahli naposledy na začiatku roku 2015. V zápase o bronz vtedy prekvapujúco zdolali Švédsko 4:2.

Program Slovenska v A-skupine

piatok: 15.00 Slovensko – Kazachstan
sobota: 15.00 Slovensko – Fínsko
pondelok: 19.00 Slovensko – Švajčiarsko
utorok: 15.00 Slovensko – Švédsko.

Nominácia Slovenska

Brankári: Hlavaj (Sherbrooke Phoenix), Lackovič (Žilina), Vyletelka (Minnesota Magicians)
Obrancovia: Bučko (Košice), Česánek (Poprad), Dlugoš (Žilina/Liptovský Mikuláš), Kňažko (TPS Turku), Mudrák (TPS Turku), Stacha (Trenčín), Turan (Detva), Vitaloš (Rögle Angelholm)
Útočníci: Čajkovič (Saint John Sea Dogs), Ďurina (Trenčín/Dubnica), Džugan (Trenčín/Topoľča­ny), Faško-Rudáš (Everett Silvertips), Jendek (Slovan), Kováčik (Trenčín/Žilina), Minárik (Nitra), Minárik (Žilina), Mrázik (Linköping), Okuliar (Lethbridge Hurricanes), Paulíny (Martin), Tkáč (Merritt Centennials), Ferenyi (Trenčín/Považská Bystrica)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS hráčov do 20 rokov #slovenskí hokejisti do 20 rokov