Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Na pätnásťročný talent záruku nedostanete

Zdeno Chára, Andrej Sejera, Tomáš Tatar, Erik Černák... Slovenské hokejové príbehy sa spravidla nezačali písať za morom, ale doma - pod Tatrami. Bez pevných základov nepostavíte poriadny dom, bez správnych návykov nevyrastie hokejová hviezda. Ale...

27.11.2019 15:20
Róbert Rehák Foto:
Tréner slovenskej reprezentácie do 15 rokov Róbert Rehák.
debata

„Deti musia zostať deťmi so všetkým, čo k tomu patrí. Chceme, aby sa hrali, zabávali a boli veselé,“ vraví tréner hokejovej reprezentácie do 15 rokov Róbert Rehák.(48).

Dá sa u pätnásťročného hráča rozoznať, či má nakročené k veľkej kariére?

Možno nejaké náznaky tam sú, ale určite nedokážeme zaručiť, že konkrétny hokejista raz bude hviezdou v NHL. Treba si uvedomiť, že chlapci v tomto veku sú stále iba deťmi. Menia sa po mentálnej, ale aj po fyzickej stránke. Do ich života vstupuje veľa premenných – formujú ich rodičia, nové vzťahy či rôzne životné situácie.

Je to z pohľadu budúcnosti hráča rozhodujúci vek?

Je to veľmi individuálne. Z pohľadu hokeja sa dá veľa zmeniť aj u osemnásťročného hokejistu. Pokojne sa môže stať, že v mužstve bude šikovný žiak, ktorý zavíta do nového prostredia, zmení školu alebo postúpi medzi starších a novú situáciu jednoducho neustojí. Z mojej osobnej skúsenosti – hokejista sa vyvíja od 15 až do 23 rokov.

Sú dnes pätnásťročné deti iné ako v minulosti?

Všetko je iné – deti, rodičia, spoločnosť. Pre nás trénerov je to dnes o niečo náročnejšie, vyrástol nám tu nový súper – internet. S detstvom, ktoré prežívali generácie predtým, sa to hádam ani nedá porovnať. Formovala nás ulica, ihriská, preskakovali sme ploty, liezli po stromoch. Aj dnes existujú výnimky, ale priemerné dieťa odíde z tréningu domov a viac ho na ulici nevidieť. Na sídliskách ich nahradili autá. Je to obrovská škoda.

Dá sa s tým niečo robiť?

Všetko sa dá. Táto doba nám okrem internetu dáva aj mnoho iných možností. Je to aj o správnej komunikácii s rodičmi, vysvetliť im, že veci sa môžu robiť aj inak a potom je už iba na nich, ako sa rozhodnú. Ale klobúk dole pred mnohými z nich, snažia sa, čo to ide. Žiaľ, na to, aby nahradili ulicu, musia vynaložiť veľa úsilia.

Spomenuli ste virtuálny svet. Nesnívajú v tejto súvislosti hokejoví žiaci predčasne o veľkej kariére v NHL?

Privítal by som, aby snívali ešte viac. Ale zároveň aby si kládli reálne ciele a chceli niečo dokázať.

Okolo talentovaných hráčov sa neraz motajú aj hokejoví agenti. Týka sa to už aj pätnásťročných?

Áno. Ale ako tréner s nimi neprichádzam do kontaktu. Chlapcov s tým však oboznamujeme, vysvetľujeme im, čo sa môže stať, naznačujeme, ako sa majú správať. Chceme, aby boli pripravení. Zároveň im dávame akýsi návod napríklad na správnu výživu a životosprávu, aby vedeli, čo ich v budúcnosti čaká.

Nechcete z nich mať príliš rýchlo profesionálov?

Určite nie. Deti musia zostať deťmi so všetkým, čo k tomu patrí. Chceme, aby sa hrali, zabávali a boli veselé. V našich výcvikových táboroch ich len uvádzame do problematiky – ako by sa približne mali správať, čo im prospieva a čo zasa škodí.

Róbert Rehák. Foto: hockeyslovakia.sk
Róbert Rehák. Róbert Rehák.

SZĽH pravidelne usporadúva pre reprezentáciu do 15 rokov niekoľko kempov. Aký je ich zmysel?

Niekedy sa musí začať. Reprezentáciu šestnásťročných čakajú prvé veľké turnaje a vážne skúšky, našou úlohou je zmapovať, koľko hráčov a v akej kvalite máme k dispozícii. Opakujem, stále sú to iba deti a my ich chceme poriadne spoznať. Tréneri to potom budú mať v ďalších rokoch jednoduchšie.

Súčasťou testovania vraj boli aj motorické testy – zhyby, kľuky, drepy na jednej nohe… Čo by mali títo chlapci zvládnuť?

Možno že existuje nejaká štatistika, ako by to malo byť. Ale úprimne? V tejto chvíli nás to nezaujíma. Chceme vedieť, v akom sú stave a s výsledkami testov na požiadanie oboznámime kluby. Okrem toho, výsledky môžu pôsobiť motivačne aj na samotných chlapcov – keď uvidia, že o reprezentačný dres bojujú s niekým, kto toho zvládne viac, mali by mať tendenciu pridať.

Koľko hráčov dnes máte v merku?

Mali sme štyri tábory (západ, stred, východ a stredozápad) a v každom z nich po 34 hokejistov. Sledujeme však aj ostatných, komunikujeme s trénermi a ak sa počas sezóny niekto mimoriadne zlepší, dostane príležitosť.

Takže základňa pre budúce reprezentácie je podstatne širšia ako týchto 136 hráčov…

Určite áno. Navyše, už v tomto veku máme v zahraničí ďalších dvadsať až tridsať hokejistov. Sledujeme ich, väčšina z nich je v Česku, ale početná skupina sa snaží presadiť aj v Škandinávii.

Je to správna cesta?

Je to na rozhodnutí rodiča. V každom prípade – myslím si, že na Slovensku odvádzame pri mladých hokejistoch dobrú prácu.

Nitra sa rozhodla dať príležitosť 15-ročnému obrancovi Šimonovi Nemcovi. Má takýto skorý debut medzi dospelými aj nejaké riziká?

Mohlo by ho to ovplyvniť mentálne – môže sa stať, že mladý hráč začne lietať v oblakoch a hokejovo ustrnie. Ja si však myslím, že v tomto prípade to bude mať opačný – pozitívny – efekt. Korčuľovať na jednom ľade s dospelými a neraz aj niekdajšími hviezdami, je mimoriadnou vzpruhou.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. podporuje Slovenský zväz ľadového hokeja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Rehák #slovenskí hokejisti do 15 rokov