Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na pätnásťročný talent záruku nedostanete

Zdeno Chára, Andrej Sejera, Tomáš Tatar, Erik Černák... Slovenské hokejové príbehy sa spravidla nezačali písať za morom, ale doma - pod Tatrami. Bez pevných základov nepostavíte poriadny dom, bez správnych návykov nevyrastie hokejová hviezda. Ale...

27.11.2019 15:20
Róbert Rehák Foto:
Tréner slovenskej reprezentácie do 15 rokov Róbert Rehák.
debata

„Deti musia zostať deťmi so všetkým, čo k tomu patrí. Chceme, aby sa hrali, zabávali a boli veselé,“ vraví tréner hokejovej reprezentácie do 15 rokov Róbert Rehák.(48).

Dá sa u pätnásťročného hráča rozoznať, či má nakročené k veľkej kariére?

Možno nejaké náznaky tam sú, ale určite nedokážeme zaručiť, že konkrétny hokejista raz bude hviezdou v NHL. Treba si uvedomiť, že chlapci v tomto veku sú stále iba deťmi. Menia sa po mentálnej, ale aj po fyzickej stránke. Do ich života vstupuje veľa premenných – formujú ich rodičia, nové vzťahy či rôzne životné situácie.

Je to z pohľadu budúcnosti hráča rozhodujúci vek?

Je to veľmi individuálne. Z pohľadu hokeja sa dá veľa zmeniť aj u osemnásťročného hokejistu. Pokojne sa môže stať, že v mužstve bude šikovný žiak, ktorý zavíta do nového prostredia, zmení školu alebo postúpi medzi starších a novú situáciu jednoducho neustojí. Z mojej osobnej skúsenosti – hokejista sa vyvíja od 15 až do 23 rokov.

Sú dnes pätnásťročné deti iné ako v minulosti?

Všetko je iné – deti, rodičia, spoločnosť. Pre nás trénerov je to dnes o niečo náročnejšie, vyrástol nám tu nový súper – internet. S detstvom, ktoré prežívali generácie predtým, sa to hádam ani nedá porovnať. Formovala nás ulica, ihriská, preskakovali sme ploty, liezli po stromoch. Aj dnes existujú výnimky, ale priemerné dieťa odíde z tréningu domov a viac ho na ulici nevidieť. Na sídliskách ich nahradili autá. Je to obrovská škoda.

Dá sa s tým niečo robiť?

Všetko sa dá. Táto doba nám okrem internetu dáva aj mnoho iných možností. Je to aj o správnej komunikácii s rodičmi, vysvetliť im, že veci sa môžu robiť aj inak a potom je už iba na nich, ako sa rozhodnú. Ale klobúk dole pred mnohými z nich, snažia sa, čo to ide. Žiaľ, na to, aby nahradili ulicu, musia vynaložiť veľa úsilia.

Spomenuli ste virtuálny svet. Nesnívajú v tejto súvislosti hokejoví žiaci predčasne o veľkej kariére v NHL?

Privítal by som, aby snívali ešte viac. Ale zároveň aby si kládli reálne ciele a chceli niečo dokázať.

Okolo talentovaných hráčov sa neraz motajú aj hokejoví agenti. Týka sa to už aj pätnásťročných?

Áno. Ale ako tréner s nimi neprichádzam do kontaktu. Chlapcov s tým však oboznamujeme, vysvetľujeme im, čo sa môže stať, naznačujeme, ako sa majú správať. Chceme, aby boli pripravení. Zároveň im dávame akýsi návod napríklad na správnu výživu a životosprávu, aby vedeli, čo ich v budúcnosti čaká.

Nechcete z nich mať príliš rýchlo profesionálov?

Určite nie. Deti musia zostať deťmi so všetkým, čo k tomu patrí. Chceme, aby sa hrali, zabávali a boli veselé. V našich výcvikových táboroch ich len uvádzame do problematiky – ako by sa približne mali správať, čo im prospieva a čo zasa škodí.

Róbert Rehák. Foto: hockeyslovakia.sk
Róbert Rehák. Róbert Rehák.

SZĽH pravidelne usporadúva pre reprezentáciu do 15 rokov niekoľko kempov. Aký je ich zmysel?

Niekedy sa musí začať. Reprezentáciu šestnásťročných čakajú prvé veľké turnaje a vážne skúšky, našou úlohou je zmapovať, koľko hráčov a v akej kvalite máme k dispozícii. Opakujem, stále sú to iba deti a my ich chceme poriadne spoznať. Tréneri to potom budú mať v ďalších rokoch jednoduchšie.

Súčasťou testovania vraj boli aj motorické testy – zhyby, kľuky, drepy na jednej nohe… Čo by mali títo chlapci zvládnuť?

Možno že existuje nejaká štatistika, ako by to malo byť. Ale úprimne? V tejto chvíli nás to nezaujíma. Chceme vedieť, v akom sú stave a s výsledkami testov na požiadanie oboznámime kluby. Okrem toho, výsledky môžu pôsobiť motivačne aj na samotných chlapcov – keď uvidia, že o reprezentačný dres bojujú s niekým, kto toho zvládne viac, mali by mať tendenciu pridať.

Koľko hráčov dnes máte v merku?

Mali sme štyri tábory (západ, stred, východ a stredozápad) a v každom z nich po 34 hokejistov. Sledujeme však aj ostatných, komunikujeme s trénermi a ak sa počas sezóny niekto mimoriadne zlepší, dostane príležitosť.

Takže základňa pre budúce reprezentácie je podstatne širšia ako týchto 136 hráčov…

Určite áno. Navyše, už v tomto veku máme v zahraničí ďalších dvadsať až tridsať hokejistov. Sledujeme ich, väčšina z nich je v Česku, ale početná skupina sa snaží presadiť aj v Škandinávii.

Je to správna cesta?

Je to na rozhodnutí rodiča. V každom prípade – myslím si, že na Slovensku odvádzame pri mladých hokejistoch dobrú prácu.

Nitra sa rozhodla dať príležitosť 15-ročnému obrancovi Šimonovi Nemcovi. Má takýto skorý debut medzi dospelými aj nejaké riziká?

Mohlo by ho to ovplyvniť mentálne – môže sa stať, že mladý hráč začne lietať v oblakoch a hokejovo ustrnie. Ja si však myslím, že v tomto prípade to bude mať opačný – pozitívny – efekt. Korčuľovať na jednom ľade s dospelými a neraz aj niekdajšími hviezdami, je mimoriadnou vzpruhou.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. podporuje Slovenský zväz ľadového hokeja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Rehák #slovenskí hokejisti do 15 rokov