Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay začína skúšať. Priestor dostávajú mladíci

Ukáž, čo vieš. Lebo ďalšia príležitosť tak skoro prísť nemusí. Do začiatku hokejového šampionátu vo Švajčiarsku síce zostáva ešte šesť mesiacov, ale mužstvo sa začína budovať už teraz. Slovenský národný tím odštartuje novú sezónu na Nemeckom pohári v Krefelde. S mladým mužstvom, z ktorého vedie cesta na budúcoročný šampionát.

06.11.2019 21:14 , aktualizované: 07.11.2019 12:49
Craig Ramsay Foto: ,
Tréner Craig Ramsay v Bratislave pripravuje slovenských hokejistov na Nemecký pohár.
debata (2)

Zverenci Craiga Ramsayho začnú už vo štvrtok zápasom proti Švajčiarsku (16.15). V sobotu si zmerajú sily s olympijským výberom Ruska a pôsobenie na turnaji zakončia v nedeľňajšom dueli proti domácemu Nemecku.

Slováci prišli do Krefeldu s neskúseným výberom. Nie je to však nič prekvapujúce, Ramsay dáva od príchodu na trénerskú lavičku často priestor aj mladým, menej ostrieľaným hráčom. Bolo tak aj vlani – národný tím vtedy skončil na Nemeckom pohári na treťom mieste.

Traja nováčikovia

Hoci v reprezentácii toho ešte veľa neodohral, v kabíne patrí medzi najskúsenejších. Marek Hrivík si naposledy obliekol národný dres v sezóne 2013/14.

"Vlani mi to nevyšlo, tak som zavolal Mirovi Šatanovi, že chcem prísť. V klube sme síce mali náročný program, ale som rád, že som tu. Vzhľadom na to, že moje posledné sezóny poznačili zranenia, začiatok aktuálnej bol oveľa ťažší, ako som predpokladal.

Aj keď sa forma zlepšuje, stále to nie je to, čo by som chcel," uviedol po príchode do Bratislavy 28-ročný hráč Leksandu.

Marek Ďaloga odohral na MS 2019 za SR kvôli... Foto: SITA, Radoslav Matas
Ďaloga Marek Ďaloga odohral na MS 2019 za SR kvôli zraneniu len dva zápasy.

Najbohatšie reprezentačné skúsenosti má však druhý Marek – Ďaloga. V najcennejšom drese odkorčuľoval už 89 zápasov. Nováčikmi sú Andrej Kollár z Nitry, Peter Šišovský z Detvy a Jakub Sukeľ z Liptovského Mikuláša. Napokon, až deväť hráčov z kádra má na konte menej ako desať zápasov za národný tím.

„O hokeji sa mi často sníva. Raz mám na sebe oblečený reprezentačný dres, inokedy hrám za niektorý z klubov NHL. Prvý sen sa mi teraz pomaly plní,“ povedal Kollár, ktorý v pondelok na zraze oslávil 20. narodeniny. Aký darček by dostal najradšej? Zdá sa, že by to mohol byť sobotňajší zápas proti Rusku.

„Pochopiteľne, túto hokejovú školu pozná azda každý, majú skvelých korčuliarov a technických hráčov, ktorí si s pukom tykajú. Ak by som dostal príležitosť zahrať si práve proti nim, bol by to ďalší splnený sen,“ naznačil veľké želanie.

Andrej Kollár. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Andrej Kollár. Andrej Kollár.

Nominácia na Nemecký pohár sa tentoraz nerodila ľahko. Šéf SZĽH a generálny manažér tímu v jednej osobe – Miroslav Šatan – musel urobiť na poslednú chvíľu hneď niekoľko zmien. V posledných dňoch mu do kancelárie dorazilo až sedem ospravedlneniek. Aj preto dostane v Krefelde výrazný priestor taký veľký počet mladíkov.

„Nie je to vážny problém, pretože v priebehu sezóny aj tak chceme vidieť veľa hráčov a je nám v podstate jedno, v akom poradí. Takže tých, ktorí nemohli teraz, uvidíme na ďalšej akcii,“ povedal.

"Bolo skutočne ťažké nájsť dostatok zdravých hokejistov, ktorí by mohli hrať v reprezentácii. Vždy je to náročné, chalani majú za sebou veľa zápasov a vždy sa niekto zraní. Niekedy dokonca nastupujú aj so zraneniami.

Máme tu však hokejistov, ktorí si zaslúžia šancu a sme radi, že sú tu. Čakáme od nich, že budú tvrdo bojovať o miesta v reprezentácii," pridal sa kormidelník národného tímu.

Prezident SZĽH Miroslav Šatan a tréner... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Miroslav Šatan, Craig Ramsay Prezident SZĽH Miroslav Šatan a tréner slovenských hokejistov Craig Ramsay.

Dokončiť nedokončené

Kanadský kouč načne v Krefelde druhú misiu pri slovenskom národnom tíme. Prvá sa skončila po svetovom šampionáte v Košiciach. Slováci na MS obsadili 9. miesto. Herne síce nesklamali, ale po nešťastných prehrách s Kanadou (5:6) a Nemeckom (2:3) nenaplnili postupový cieľ.

Po MS sa zdalo, že hokejové Slovensko bude mať nového trénera, avšak vedenie SZĽH napokon Ramsayho presvedčilo, aby sa vrátil.

"Priznávam, že počas svetového šampionátu som si myslel, že je koniec a k slovenskej reprezentácii sa už nevrátim. Zápasy proti Kanade a Nemecku ma však uistili, že niektoré veci ešte potrebujeme dokončiť.

Nakoniec som z Košíc odchádzal s vedomím, že keď ma ľudia zo zväzu požiadajú, vrátim sa. Páči sa mi tu, mám rád miestnych ľudí, teší ma progres slovenských hráčov a ich chuť súťažiť a zlepšovať sa," povedal na začiatku októbra.

Uplynul mesiac a Ramsay môže začať. Skúšať a vyberať.

Program Slovákov na Nemeckom pohári

Štvrtok: 16.15 Slovensko – Švajčiarsko, sobota: 16.30 Rusko – Slovensko, nedeľa: 14.30 Nemecko – Slovensko (všetky zápasy na RTVS).

Kapitánom bude Čerešňák

Kapitánom slovenskej hokejovej reprezentácie v otváracom súboji Nemeckého pohára proti Švajčiarsku (vo štvrtok o 16.15 h) bude Peter Čerešňák.

Asistentmi 26-ročného obrancu budú Marek Ďaloga a Marek Hrivík. Do bránky sa postaví Andrej Košarišťan, ktorý dostane prednosť pred Denisom Godlom. Informoval o tom web Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Čerešňák je druhý najskúsenejší hráč v krefeldskom výbere trénera Craiga Ramsayho. Na konte má 73 štartov, o šestnásť menej ako prvý na zozname Marek Ďaloga. Kapitánske céčko si váži, keďže rovnakú funkciu zastával už v reprezentácii do 18 rokov, vie aké má povinnosti.

„Cítim sa fajn. Céčko je česť, mám radosť, ale nelipnem na ňom. Podstatné je, že máme pred sebou prvý turnaj v sezóne s mladým mužstvom. Musíme korčuľovať, dôsledne plniť pokyny trénerov,“ povedal obranca Škody Plzeň pre hockeyslovakia.sk.

Asistenta Ďalogu čaká vo štvrtok jubilejný 90. duel v národnom tíme. „Štarty si nepočítam. Dôležitejšie je, že som tu. Myslím len na to, ako budeme hrať proti Švajčiarom a ako sa nám bude dariť,“ vravel pred stretnutím zadák pražskej Sparty.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Craig Ramsay #Nemecký pohár 2019