Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay je späť. Netušil, či podpísal zmluvu do konca MS, alebo na dlhšie

Po domácich majstrovstvách sveta nechával za sebou veľký otáznik. Vráti sa späť alebo bude musieť hokejové Slovensko hľadať nového reprezentačného trénera? Pýtali sa mnohí, definitívu poznal snáď iba Craig Ramsay.

10.10.2019 16:00
debata (2)

TV Pravda: Craig Ramsay a Miroslav Šatan o staronovej spolupráci:

Video

„Priznávam, že počas svetového šampionátu som si myslel, že je koniec a k slovenskej reprezentácii sa už nevrátim. Zápasy proti Kanade a Nemecku ma však presvedčili, že niektoré veci ešte potrebujeme dokončiť. Nakoniec som z Košíc odchádzal s vedomím, že keď ma ľudia zo zväzu požiadajú, vrátim sa. Páči sa mi tu, mám rád miestnych ľudí, teší ma progres slovenských hráčov a ich chuť súťažiť a zlepšovať sa. To všetko rozhodlo o tom, že som to chcel ešte raz skúsiť,“ povedal vo štvrtok skúsený kouč, ktorý do Bratislavy pricestoval v stredu večer.

Veľa otázok, ale nie na všetky konkrétna odpoveď – keď sa novinári opýtali Ramsayho, či podpísal zmluvu do konca budúcoročného šampionátu, alebo aj na olympijskú kvalifikáciu, ktorá je na programe v septembri 2020, zaváhal a pokrčil ramenami.

„Vedel som len, že sa mám vrátiť na Slovensko, nič viac,“ zasmial sa 68-ročný rodák z kanadského Westonu. „No vidíte, ani nevie, dokedy sa nám upísal. Akceptoval prvú ponuku, ktorú som mu poslal,“ zažartoval si aj Šatan. Pravda je taká, že tréner s bohatými skúsenosťami z NHL má zmluvu na rok – od 15. septembra do toho istého dátumu nasledujúceho roku.

Páči sa mu Fehérváry

Hokej vraj počas leta príliš nesledoval, mal iné starosti – napríklad so sťahovaním dcéry, ktorá sa vrátila žiť na Floridu. Alebo hral svoj obľúbený golf. „V pondelok, stredu, štvrtok, piatok – cez víkend som oddychoval,“ prezradil s tým, že ani po pravidelnom pobyte medzi jamkami sa badateľne nezlepšil. „Kdeže, šlo mi to stále horšie,“ smial sa.

Keď sa reč zvrtla na slovenských hráčov, s odpoveďami bol opatrný. „Potrebujem čas, aby som sa poriadne rozhliadol. Sledoval som však Martina Fehérváryho vo Washingtone, mám z neho obrovskú radosť,“ pripomenul.

Jasno nemá ani v otázke svojich asistentov. „Uvidíme. Najprv sa o tom musím porozprávať s Mirom Šatanom. Nikdy mi nehovorí, čo mám robiť, je to však múdry chlap a jeho názory si vážim,“ vyhlásil Ramsay. Šéf SZĽH následne dodal, že jeho najbližší spolupracovníci pravdepodobne vzídu z okruhu trénerov, ktorí boli v národnom tíme počas uplynulých dvoch rokov.

Výsledky nie sú dôležité, podstatný je systém, jeho dodržiavanie a postupný progres, zvykol vravieť Ramsay. Na svojej filozofii – až na malú výnimku – meniť nič nechce. „Okrem toho chcem počas roka nájsť svojho nástupcu,“ povedal a zároveň akoby naznačil, že nadchádzajúca sezóna bude v jeho bohatej trénerskej kariére určite posledná.

Obľúbený tréner

Ramsay je medzi slovenskými trénermi a hráčmi mimoriadne populárna persóna. Keď sme prednedávnom robili veľký rozhovor s jeho asistentom a dnes trénerom reprezentačnej dvadsiatky Róbertom Petrovickým, pri zmienke kanadského kouča sa mu leskli oči.

Prezident SZĽH Miroslav Šatan a tréner... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Miroslav Šatan, Craig Ramsay Prezident SZĽH Miroslav Šatan a tréner slovenských hokejistov Craig Ramsay.

„Stretol som veľa skvelých ľudí, od ktorých som sa učil – Craig bol čerešničkou na torte. Vážim si ho tak, ako sa len dá – veci dokáže vysvetliť s chladnou hlavou a s prístupom, že je nemožné ho neobdivovať,“ zmienil sa bývalý slovenský reprezentant. Otázka, čo by z neho ako tréner chcel mať, ho rozosmiala. „Žeby všetko? Má neuveriteľnú trpezlivosť. Štýl, akým mám zakaždým odpovedal, ma absolútne dostal,“ dodal.

A ešte jeden príklad za všetky, ktorý dokonale ilustruje silné postavenie Ramsayho v kabíne. Po poslednom zápase Slovákov na domácom šampionáte v Košiciach sa medzi novinármi ako jeden z posledných ukázal tréner brankárov Ján Lašák.

„V šatni sme mali veľké emócie, ospravedlňujem sa, ale nie je vhodná chvíľa na analýzy. Rozlúčka Laca Nagya s kariérou bola emotívna, ale to, že končí Craig Ramsay, je ešte silnejšie. Toľko vecí, ktoré nás naučil a najmä mladých chlapcov, to je úžasné. Ukázal nám, ako sa máme správať, akí máme byť ľudia a profesionáli. Som dojatý,“ vravel majster sveta z Göteborgu.

Férový chlapík

Ramsay má podporu nielen v hokejovom vedení, ale aj medzi hráčmi, ktorí kedysi pôsobili v NHL. Tomáš Kopecký má s ním dokonca aj priamu skúsenosť – Kanaďan ho trénoval počas pôsobenia na Floride.

„Je to skvelý a férový chlapík. V zámorí má za sebou bohatú kariéru, mladým chlapcom, ktorí prichádzajú do reprezentácie, toho môže veľa ukázať. Posledné dva roky pozdvihol reprezentačný hokej – na MS v Košiciach síce s tímom nedosiahol deklarovaný cieľ, ale mužstvo herne vôbec nesklamalo. Naopak, problémy robilo aj tým najlepším,“ vyhlásil.

A pridal sa aj Boris Valábik. „Je to tá najlepšia správa pre slovenský hokej. Craig Ramsay tu odviedol kus dobrej práce – nie všetky výsledky boli podľa jeho predstáv, ale hra pod jeho vedením sa jednoznačne zlepšila. Stojím si za tým, že slovenský hokej zaspal predovšetkým v oblasti vzdelávania. Zotrvanie Ramsayho na reprezentačnej lavičke pomôže nám všetkým – začínajúcej generácii trénerov okolo Vladimíra Országha, Andreja Podkonického či Róberta Petrovického. Tento Kanaďan odkoučoval v NHL tisícky zápasov a nabral tam neuveriteľné množstvo skúseností. Má teda z čoho rozdávať.“

Ramsayho úloha je jasná – o dva týždne bude skladať tím na novembrový Nemecký pohár, dovtedy si musí urobiť prehľad o všetkých Slovákoch v domácej, ale aj európskych súťažiach. Národný tím viedol v uplynulých dvoch rokoch. Na striedačke v pozícii hlavného trénera stál v 51 súťažných dueloch – 27 z nich bolo víťazných.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Miroslav Šatan #Craig Ramsay