Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay zostáva trénerom Slovenska. Šatan: Po MS som mal obavy

Kanaďan Craig Ramsay bude aj naďalej tréner slovenskej hokejovej reprezentácie. Skúsený kouč dostal zmluvu na jeden rok, národný tím povedie na MS 2020 vo Švajčiarsku i v augustovej olympijskej kvalifikácii, ktorá sa v ten istý rok bude hrať na Slovensku. Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan to oznámil na stredajšom brífingu v Bratislave.

04.09.2019 10:45 , aktualizované: 13:13
debata (8)
TV Pravda: Prezident SZĽH Miroslav Šatan ozrejmuje voľbu Craiga Ramsayho ako staronového trénera hokejovej reprezentácie SR
Video

Šatan zároveň informoval, že zatiaľ zostáva generálnym manažérom národného tímu a bude rokovať s potenciálnymi kandidátmi na tento post.

Ramsay prevzal slovenskú reprezentáciu v auguste 2017. O služby kanadského kormidelníka sa zaujímal Šatan po tom, ako ho len mesiac predtým vymenovali do funkcie generálneho manažéra. Ihneď po zvolení si dal bývalý slovenský reprezentant za cieľ dosadiť na post hlavného trénera zahraničného odborníka.

Ramsay viedol Slovensko na prvom významnom turnaji v máji 2018, na MS v Dánsku s ním obsadil celkové 9. miesto. V tom istom roku viedol národný tím aj na ZOH v Pjongčangu, kde Slováci skončili na 11. mieste.

„Po MS som mal obavy, či sa dohodneme. Čakalo sa na to, ako dopadnú voľby. Ale keď sme sa po nich začali s Craigom rozprávať o ďalšej spolupráci, išlo to ľahko,“ uviedol Šatan.

Zmluvu mal Ramsay do konca MS 2019, ktoré sa konali na Slovensku. Na domácom šampionáte Slováci pod jeho vedením nepostúpili do vytúženého štvrťfinále, ale fanúšikovia po každom zápase oceňovali ofenzívny štýl hokeja a rovnako aj odborníci.

Aj preto sa ozývali hlasy, aby kanadský kouč zostal na striedačke SR. V tom čase však končil mandát vtedajšiemu prezidentovi SZĽH Martinovi Kohútovi, ktorý navyše vyhlásil, že ďalej kandidovať nebude. Aj preto sa Ramsay po skončení MS rozlúčil v kabíne s hráčmi i realizačným tí­mom.

Po zvolení Šatana za šéfa slovenského hokeja však nový prezident začal s Ramsayom nové rozhovory a napokon skúseného kouča presvedčil o zotrvaní vo funkcii. „Dohodli sme sa na rovnakých podmienkach, aké mal predtým. Oba turnaje, ktoré bude v ten rok koučovať, sú pre nás najdôležitejšie,“ uviedol Šatan.

Asistentov zatiaľ Ramsay nemá, Šatan sa prikláňa k predchádzajúcemu modelu, kedy sa pri ňom počas roka striedali viacerí: „Craig by mal prísť na Slovensko začiatkom októbra, komunikujeme spolu. Máme skupinu asistentov, ktorí sa pri ňom za dva roky vystriedali a máme záujem, aby pokračovali v načatej práci. Možno sa objavia jedno-dve nové mená, aby pri Craigovi získavali skúsenosti.“

Šesťdesiatosemročný odborník Ramsay ako hráč absolvoval v zámorskej NHL vo farbách Buffala 1070 zápasov základnej časti, v play off pridal 89 štartov. Ako tréner viedol v profilige Buffalo Sabres, Philadelphiu Flyers aj Atlantu Thrashers. V sezóne 2003/2004 bol členom realizačného tímu Tampy Bay Lightning pri ceste za Stanleyho pohárom. Craig Ramsay je tretím trénerom slovenskej reprezentácie zo zahraničia, pred ním to boli jeho krajan Glen Hanlon a český odborník Vladimír Vůjtek.

Ramsay pracoval aj v kluboch Florida Panthers, Dallas Stars, Ottawa Senators, Boston Bruins a Edmonton Oilers. Vystriedal viacero pozícií, od trénera, cez asistenta trénera, skauta až po asistenta generálneho manažéra. Jeho poslednou profesnou zastávkou pred príchodom na reprezentačnú lavičku SR bol Edmonton Oilers, sezónu 2014/2015 tam absolvoval ako asistent trénera.

Od roku 1986 je členom Siene slávy klubu Buffalo Sabres a stále je ostatným hráčom „šablí“, ktorý odohral celú sezónu bez jedinej trestnej minúty. Na konte má aj individuálne ocenenie, keď sa v ročníku 1984/1985 stal najlepšie brániacim útočníkom v NHL a získal Trofej Franka J. Selkeho. Za Sabres ťahal sériu ôsmich sezón s 20-gólovým nástrelom a v roku 1976 si zahral v Zápase hviezd NHL.

Craig Ramsay a jeho zverenci oslavujú triumf... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Košice MS2019 Hokej A USA Slovensko ramsay Craig Ramsay a jeho zverenci oslavujú triumf nad USA na MS 2019.

Post generálneho manažéra bude zatiaľ zastávať tak ako predtým Šatan, ale chce ho čo najskôr vyriešiť. „Dal som ponuku dvom ľuďom, ale ešte sme sa nedohodli. Je to však otvorené, počas sezóny môžeme celú vec vyriešiť, alebo aspoň nájsť asistenta, ktorý ma odľahčí,“ vysvetlil Šatan.

O konkrétnych ponukách, ktoré šéf SZĽH dal, rozprávať nechcel. „Je to niečo, čo sa môže počas sezóny zmeniť, nie je pre mňa primárne obsadiť túto pozíciu hneď teraz. V prvom rade som sa chcel dohodnúť s Craigom Ramsayom. Ja sa budem funkcii manažéra viac venovať pred turnajmi, mimo toho sa budem venovať prezidentskej funkcii.“

Šatan a priblížil aj ciele národného tímu na nasledujúci rok: „Na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku chceme byť vyššie ako v ostatných rokoch, teda postúpiť do štvrťfinále. V auguste potom musíme na olympijskom kvalifikačnom turnaji, ktorý chceme organizovať doma, zdolať troch súperov, aby sme postúpili na olympiádu do Pekingu.“

Názor bývalého slovenského brankára Eduarda Hartmanna

„Aj keď Craig oznámil, že končí, pravdepodobne je dobré, že bude pokračovať. Ak to vezmem z jeho pohľadu, niektoré zmeny, ktoré sa robia v hernom systéme, sa nedajú urobiť za rok. Je dobré, že nadväzuje na začatú prácu. Aj hráči v reprezentácii už budú vedieť, čo od nich bude tréner vyžadovať. Pokračovanie Craiga Ramsayho by tak malo byť jednoduchšie aj pre našich hráčov. Nie som zástanca toho, aby sa každý rok menil tréner. Myslím si, že je to dobré rozhodnutie.“

8 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Miroslav Šatan #Craig Ramsay