Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z kapitána prezident. Slovenský hokej povedie Šatan

Novým šéfom slovenského hokeja sa stal Miroslav Šatan. Kapitána zlatého tímu z Göteborgu 2002 zvolili za prezidenta hokejového zväzu na stredajšom kongrese SZĽH delegáti snemu.

26.06.2019 11:57 , aktualizované: 19:48
Miroslav Šatan, Martin Kohút Foto: ,
Novému prezidentovi SZĽH Miroslavovi Šatanovi gratuluje jeho predchodca a nový člen výkonného výboru SZĽH Martin Kohút.
debata (9)

Štyridsaťštyriročný rodák z Topolčian získal funkciu po presvedčivom volebnom víťazstve – z 328 možných hlasov získal až 229. Zdolaný protikandidát, Jaromír Šmátrala, iba 99. Dárius Rusnák sa vzdal pred samotným hlasovaním.

„Najväčším deficitom v slovenskom hokeji je dôvera. Martin Kohút spravil za uplynulé tri roky silný hokejový zväz. Mojim cieľom teraz je spraviť silné hokejové kluby,“ povedal v príhovore delegátom novozvolený šéf hokejového hnutia. Jeho ďalším cieľom je budovanie akadémií, ktoré by mali postupne vyrásť v každom krajskom meste.

Kongres SZĽH Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Nový prezident SZĽH Miroslav Šatan (v strede) a...

Pokračovateľ Kohúta

Šatan pôsobil v uplynulých dvoch sezónach ako generálny manažér slovenských reprezentácií a má za sebou aj úspešnú hráčsku kariéru. Počas nej odohral vyše tisíc zápasov v NHL, získal Stanleyho pohár a v drese národného tímu sa tešil zo štyroch cenných kovov na MS.

Pri troch zo štyroch medailových úspechov bol kapitánom slovenskej reprezentácie. Okrem toho je jej historicky najlepším strelcom – v 183 zápasoch v národnom drese dal 86 gólov.

„Pre mňa osobne je to záväzok. Dva roky v slovenskom hokeji pracujem a minimálne ďalšie tri budem. Počet hlasov, ktorý sa dostal, je silný mandát. Vážim si to, pretože som nemal toľko času na agitáciu ako moji protikandidáti, keďže sme tu mali svetový šampionát,“ povedal Šatan po zvolení.

Stane sa ôsmym prezidentom slovenského hokejového hnutia – pred ním v tejto funkcii pôsobili Ján Mitošinka, Viktor Špakovský, Dušan Pašek, Ján Stanovský, Juraj Široký st., Igor Nemeček a Martin Kohút.

Posledný z nich viackrát podporil Šatanovu kandidatúru na pozíciu šéfa zväzu – naposledy v utorok pri odpočte svojho funkčného obdobia. Bývalého útočníka nazval jediným kandidátom, ktorý je zárukou pokračujúcich zmien v slovenskom hokeji.

Nahnevaný Rusnák

Aj tieto slová prispeli k tomu, že z voľby prezidenta nakoniec odstúpil Rusnák. „Preukazovať zvýšenú náklonnosť niektorému z kandidátov a druhých ani neosloviť menom nie je podľa mňa korektné. Naopak, je to dehonestujúce. Ak by som sa nerozhodol vzdať sa, tak s takýmto človekom by som v žiadnom prípade nevedel spolupracovať,“ povedal. Napokon sa vyjadril aj k funkcionárskym ambíciám Šatana.

Dárius Rusnák sa vzdal kandidatúry

„Prísť od hokejky a rovno začať robiť vysokú funkcionársku politiku, to sa nedá. Mali by ísť od piky. Ako ja – začal som ako tréner, manažér, potom som pracoval vo výkonnom výbore,“ dodal.

„Rád by som Mirovi zagratuloval, ja som bojoval. Na zväze zostávam ďalej dva roky ako kontrolór a som pripravený so všetkými spolupracovať,“ poznamenal Šmátrala.

Smerom k Jaromírovi Šmátralovi Šatan pred hlasovaním uviedol, že ak vo voľbách jeho protikandidát uspeje, nechce byť členom výkonného výboru.

„Volebný program pána Šmátralu ma doslova vyľakal. Boli v ňom sľúbené určité veci a podľa mňa by sa týmto spôsobom slovenský hokej vrátil tam, kde bol pred príchodom Martina Kohúta, ktorý zväz ozdravil. Preto som sa tak vyjadril. Dáriusa Rusnáka si vážim, bol to môj vzor, keď som bol žiak. On ma inšpiroval, takže ak nám podá pomocnú ruku, radi ju využijeme. Pán Šmátrala je naďalej kontrolór zväzu, takže budeme musieť spolupracovať.“

Kohút a Handzuš vo výkonnom výbore

Šmátrala pred voľbami vyhlásil, že ak uspeje, časť zisku z domácich MS 2019 rozdá klubom. Konkrétne hovoril o štyroch miliónoch eur. „O tom by nemal nikto rozhodovať individuálne. Budeme o tom diskutovať ako výkonný výbor. Ja si myslím, že ich potrebujeme na rozvoj slovenského hokeja,“ povedal Šatan.

Nový prezident SZĽH pozitívne prijal aj fakt, že v novom výkonnom výbore sú Martin Kohút a Michal Handzuš. „Michal dlhodobo pracuje pre rozvoj mládeže, aj keď nemal na zväze funkciu. Je zapojený v rôznych procesoch a je ďalej, ako ostatní kandidáti. Preto som rád, že je vo výkonnom výbore.“

Po Šatanovom zvolení za šéfa zväzu sa uvoľnila stolička pre generálneho manažéra reprezentácií. Tento post chce nový prezident obsadiť neskôr.

VIDEO: Šatan o generálnom manažérovi reprezentácie

„Máme letné obdobie, takže na to máme čas. Zoberieme si na to čas. Oslovíme nejakých ľudí, teraz to až tak nesúri,“ poznamenal Šatan. Nový výkonný výbor zasadne po prvý raz už vo štvrtok 27. júna, Šatan sa potom vydá na svoje prvé služobné cesty.

„Na konci leta chcem navštíviť každý slovenský klub s víziou, ktorú máme hotovú na 80 až 90 percent, aby ju odsúhlasili. Ak budú mať námietky, sme pripravení o nich diskutovať. Takže nás čaká hneď veľa práce. Po júlových dovolenkách sa opäť zíde výkonný výbor,“ dodal Šatan.

Funkčné obdobie šéfa slovenského hokeja i ďalších členov by malo podľa Stanov SZĽH trvať do roku 2022.

Profil Miroslava Šatana

Hráčska kariéra:

  • Dátum a miesto narodenia: 22. október 1974 Topoľčany
  • Kluby: VTJ Topoľčany, Dukla Trenčín, Cape Breton Oilers (AHL), Detroit Vipers (IHL), San Diego Gulls (IHL), Edmonton Oilers, Buffalo Sabres, New York Islanders, Pittsburgh Penguins, Wilkes-Barre Penguins (AHL), Boston Bruins, Dinamo Moskva, HC Slovan Bratislava
  • Najväčšie úspechy: zlato na MS v Göteborgu (2002), striebro na MS v Petrohrade (2000) a v Helsinkách (2012), bronz z MS v Helsinkách (2003), zisk Stanleyho pohára v drese Pittsburghu Penguins (2009)
  • Základná časť NHL: 1050 zápasov, 735 bodov (363+372)
  • Play off NHL: 86 zápasov, 54 bodov (21+33)
  • Reprezentácia: 183 zápasov, 86 gólov

Od mája 2019 člen Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF)

Začiatok Kongresu SZĽH

Funkcionárska kariéra:

  • 2015 – generálny manažér Tímu Európy pre Svetový pohár 2016 (2. miesto)
  • 2017 až 2019 – generálny manažér reprezentácií SR
  • od 2019 – prezident SZĽH

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #Igor Nemeček #Dárius Rusnák #kongres SZĽH #Juraj Bakoš