Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hecl: Potvrdilo sa, aký je projekt osemnástky dôležitý

Nezvládli tri zo štyroch kľúčových zápasov a na budúci rok budú ich nasledovníci chýbať medzi elitou. Slovenskí hokejisti do 18 rokov nesplnili na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie vo Švédsku cieľ a po druhý raz v ére samostatnosti opustili elitu.

30.04.2019 05:00
debata (3)
Momentka zo zápasu Švajčiarsko - Slovensko na... Foto: hockeyslovakia.sk
SR 18 hokej Momentka zo zápasu Švajčiarsko - Slovensko na MS hokejistov do 18 rokov vo Švédsku.

Pred siedmimi rokmi sa osemnástkari vrátili späť hneď na prvý pokus. Je otázne, či to isté dokážu mladí Slováci aj o rok.

„Vyhrať všetky zápasy na turnaji B-kategórie je nesmierne náročné. Očakávam, že v súčasnom stave to bude ešte ťažšie než v minulosti,“ tvrdí majster sveta z Göteborgu Radoslav Hecl (44).

Čo znamená vypadnutie reprezentácie do 18 rokov z elitnej kategórie pre slovenský hokej?

Je to nepríjemná situácia. Z vlastnej skúsenosti – keď som sa ako tréner zúčastňoval na turnaji, kde sme si pred siedmimi rokmi vybojovali návrat späť – si pamätám, aké je náročné vyhrať všetky zápasy na šampionáte. V B-kategórii sa formujú hokejovo vyspelé mužstvá, ktoré sa výrazne tlačia hore. Nebude to také jednoduché ako naposledy.

Prečo osemnástka vypadla?

Viacero odborníkov už dlhšie avizovalo, že ročník 2001 je o čosi slabší, než sme na Slovensku zvyknutí. Je bežné, že jeden ročník je lepší a druhý slabší, bohužiaľ, nedokázali sme správne zareagovať na nižšiu kvalitu a pripraviť chlapcov tak, aby mohli konkurovať napríklad Švajčiarom. Nie je to nič príjemné, ale treba sa najmä zamyslieť, ako zmeniť koncepciu práce s mládežou. Treba nájsť cestu späť a zároveň systém, aby sa nám to nestávalo do budúcna.

Počítali ste s tým, že osemnástka nemusí splniť cieľ?

Už minulý rok, keď sme spolu sedeli všetci reprezentační tréneri, padlo pár slov o aktuálnej osemnástke a jej výkonnosti. Naznačovalo sa, že bude veľmi náročné udržať sa v A-kategórii. Na druhej strane bol dostatočný čas, aby sme sa na šampionát pripravili a chlapcom pomohli.

Lotyši pôsobia buď v tíme HS Riga alebo v HK Riga v nadnárodnej Mládežníckej hokejovej lige. Je to cesta k úspechu?

Dnes je koncepcia tímov, ktoré sa chcú dostať do vyššej kategórie alebo sa v nej udržať, jasná. Jedna možnosť je vytvoriť nabitý program reprezentačných akcií, čo umožňuje poskladať si najlepšie možné mužstvo a kreovať ho alebo vytvárať pravidelné kempy a projekty, aký by mal vzniknúť od budúcej sezóny aj u nás. V projekte si viete pripraviť mužstvo na majstrovstvá sveta, bohužiaľ, my projekt opätovne rozbehneme až po zostupe. No i tak si myslím, že by nám mal pomôcť vrátiť sa medzi elitu. Preto tento krok vítam.

Nepovažujete spätne za chybu zrušenie projektu osemnástky, ktorý ešte pred dvoma rokmi na Slovensku fungoval?

Ťažko hodnotiť, prečo sa vtedy projekt zrušil – či šlo len o ekonomické dôvody alebo aj nejaké iné. No ukázalo sa, že s mládežníckymi výbermi treba pracovať systematicky. Minimálne od osemnástky, ktorá je dôležitá i pre následnú dvadsiatku. V mladších kategóriách stačí ostať na báze kempov, zrazov a výcvikových táborov, no treba ich zintenzívniť a viac špecializovať na jednotlivé posty.

Považujete projekt osemnástky za dôležitejší než dvadsiatku?

Keď vidím, koľko chlapcov odchádza vo veku okolo 17 rokov z našich klubov do zahraničia, lebo cítia potenciál sa rozvíjať v zahraničí, tak si myslím, že áno. Obnovenie osemnástky by bolo pre nich hodenou rukavicou. Treba im vytvoriť podmienky, aby ukázali potenciál aj doma, kde dostanú veľký priestor – či v juniorskej súťaži alebo aj medzi seniormi v prvej lige.

Bude pre dorastencov dostatočná príprava na šampionát, ak budú hrávať prvú ligu?

Ideálny by bol hybrid, kde by sa mladíci najprv zapracovali v juniorskej lige a potom by prešli do I. seniorskej, tam by už kvalita aj vyspelosť hráčov bola na inej úrovni. Prvú ligu považujem za veľmi dôležitú, hoci ju u nás nedoceňujeme. Vyrastal som v nej a skúsenosti, ktoré som v nej získal, mi do budúcnosti veľmi pomohli.

Čo tak pokúsiť sa o účasť v MHL? Je to príliš odvážna myšlienka?

To je asi otázka na ekonomické oddelenie SZĽH. Ale myslím si, že aj náš vlastný formát, ktorý si vieme urobiť doma na Slovensku, je dostačujúci, aby osemnástka nabrala výkonnosť, ktorá jej prináleží v rámci svetovej úrovne.

TV Pravda: Slovensko už posilnili aj prvé štyri posily z NHL. V akej sú nálade a čo očakávajú od domáceho šampionátu? Pozrite si video:

Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Hecl #slovenskí hokejisti do 18 rokov