Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladíci v baráži neuspeli a opúšťajú elitu. Musíme znížiť naše egá, znie z tímu

Slovenskí hokejisti do 18 rokov vypadli z elitnej kategórie MS. V rozhodujúcom treťom zápase o udržanie prehrali so Švajčiarskom 3:6 a v sezóne 2019/2020 budú štartovať v I. divízii. Medzi elitu sa po štyroch rokoch vráti Nemecko.

28.04.2019 18:07 , aktualizované: 23:05
Simon Jellúš Foto:
Simon Jellúš v druhom zápase proti Švajčiarsku.
debata (97)

Slováci v rozhodujúcom zápase nezvládli tretiu tretinu, v ktorej napriek snahe otočiť skóre z 2:3 inkasovali ďalšie tri góly. Slovenský tím spadol do nižšej kategórie prvýkrát od sezóny 2010/2011, po ktorej sa do nej vrátil v najrýchlejšom možnom čase.

MS do 18 rokov – o záchranu – tretí zápas:

Švajčiarsko „18“ – Slovensko „18“ 6:3 (2:2, 1:0, 3:1) – konečný výsledok série: 2:1, Švajčiari sa zachránili medzi elitou, Slováci zostúpili do A-skupiny I. divízie MS
Góly: 5. Canova (Bardh), 14. Fuss (Schläpfer), 38. Dähler (Canova), 42. Salzgeber (Fuss, Zürcher), 51. Zürcher, 51. Knak (Delemont) – 14. Haščák (Krajč), 17. Mrázik (Turan, Čajkovič), 55. Haščák
Vylúčení: 5:6 na 2 min, navyše: 56. Čajkovič (SR) trest v hre za kopnutie, presilovky: 1:2, oslabenia 0:0, rozhodovali: Kova (Fín.), Kinde (Švéd) – Šalagin (Rus.), Špůr (ČR)
Zostava SR „18“: Kozel – Gajdoš, Turan, Kňažko, Lavička, Mudrák, Golian, Hlaváč, Beňo – Čajkovič, Mrázik, Sojka – Krajč, Chromiak, Haščák – Turanský, Jellúš, Valigura – Lašák, Eliaš, Škvarek

V prvej tretine slovenskí hokejisti dvakrát zmazali najtesnejší náskok súpera, keď Jozef Haščák vyrovnal na 1:1 a Michal Mrázik v presilovke na 2:2.

V závere druhej a úvode tretej časti však Švajčiari dosiahli po jednom góle a spečatili ým osud Slovákov a potom v 51. min v rozpätí 33 sekúnd pridali ďalšie dva zásahy. Neskôr už len zmiernil prehru slovenského družstva Haščák.

Mladíci spod Tatier síce mali v súboji streleckú prevahu (44:39), ale nízka efektivita v zakončení ich stála zotrvanie medzi elitou. Duel nedohral slovenský útočník Maxim Čajkovič, ktorý v 56. min inkasoval trest v hre za kopnutie.

Hlas (zdroj: SZĽH):

Viliam Čacho (tréner SR „18“): „Ťažko sa hľadajú slová. Všetkých nás to nesmierne mrzí. Nálada určite nie je dobrá. Dovolím si pritom povedať, že sme neodohrali zlý zápas. Mali sme viac príležitostí, aj sme boli na puku viac ako súper. Lenže, bohužiaľ, nedokázali sme streliť dostatočný počet gólov. Naopak, súper trestal každú jednu našu chybičku.“

Oliver Turan (obranca SR „18“): „Bohužiaľ, zápas nám nevyšiel. Robili sme individuálne chyby, ktoré Švajčiari trestali. Nevyšlo nám to ako celý turnaj a v kabíne vládne veľké sklamanie. Kľúčovými momentmi boli tretí inkasovaný gól pred koncom druhej tretiny a štvrtý na začiatku tretej. Do poslednej časti sme napriek tomu išli s tým, že to chceme otočiť, po ich góloch však psychika išla strašne dole. Oni boli na koni a nám sa nič nedarilo. Ani jeden zápas sme, žiaľ, nedokázali hrať 60 minút naplno. Boli chvíle, kedy sme makali jeden za druhého, ale súperi trestali každú našu chybu.“

Jozef Haščák (útočník SR „18“, strelec dvoch gólov): „Ťažko sa to hodnotí. V celom zápase sme mali prevahu a je neskutočné, čo sme dokázali urobiť po individuálnej stránke, lebo naše chyby nás stáli prakticky celý turnaj. Proti Švajčiarom sme za stavu 2:2 mali tlak a veľa vyložených šancí, ale dostali sme góly po hlúpych chybách, ktoré súper trestá. Pri takejto efektivite môžeme hrať jedine tak gorotky. Chýbala nám chladnokrvnosť a ‚špinavé‘ góly. Stále sme si však verili, že duel môžeme otočiť, po mojom góle na 3:6 sme chceli dať ešte rýchle góly, pribrzdili nás však vylúčenia, po nich sa ťažko dá niečo urobiť. Musíme si uvedomiť, že hráme za Slovensko a nie za seba. Je to obrovské sklamanie a musíme si vstúpiť do svedomia a znížiť naše egá.“

Švédi oslavujú premiérový titul

Hokejisti Švédska do 18 rokov získali titul majstrov sveta pre rok 2019. Na domácom štadióne Fjällräven Center v Örnsköldsviku zdolali „tri korunky“ vo finále rovesníkov z Ruska 4:3 po predĺžení a získali svoj premiérový titul v rámci tejto vekovej kategórie.

Predtým boli Švédi päťkrát vo finále, avšak ani raz sa im v záverečnej konfrontácii nepodarilo uspieť. Vyšlo im to až na šiesty pokus. Hrdinom domáceho mládežníckeho výberu sa stal Lucas Raymond, ktorý strelil tri góly v zápase, a to vrátane víťazného v predĺžení. Osemnásťroční Rusi získali svoje historicky piate striebro v tejto vekovej kategórii a prvé od roku 2009.

Mladí Švédi v 26. min vyhrávali už 2:0, „zborná“ však nezložila zbrane a dokázala duel otočiť gólmi Podkolzina, Amirova a Groševa. Z vedenia 3:2 sa však hokejisti z Ruska tešili iba 25 sekúnd, keď svojím druhým presným zásahom v stretnutí zrovnal skóre Lucas Raymond a poslal duel do predĺženia. V ňom sa v 66. min presadil opäť Raymond a rozhodol o novom držiteľovi majstrovského titulu.

Hokejisti USA získali na MS do 18 rokov bronz. Desaťnásobní majstri sveta tejto vekovej kategórie si v nedeľňajšom zápase o 3. miesto poradili s rovesníkmi zo susednej Kanady presvedčivo 5:1.

Na šampionáte vo Švédsku tak pridali už sedemnástu medailu z MS do 18 rokov. Kanadskí mladíci nezískali medailu zo šampionátu tejto vekovej kategórie už štvrtý rok po sebe.

Finále:

Švédsko – Rusko 4:3 po predĺžení (1:0, 1:1, 1:2 – 1:0) Góly: 10., 51. a 66. Raymond, 26. Holmström – 32. Podkolzin, 41. Amirov, 51. Grošev

O 3. miesto:

Kanada – USA 2:5 (1:1, 0:3, 1:1)
Góly: 20. Cozens, 60. Legare – 9. Turcotte, 27. Hughes, 33. Brink, 36. a 55. York

TV Pravda: Slovensko už posilnili aj prvé štyri posily z NHL. V akej sú nálade a čo očakávajú od domáceho šampionátu? Pozrite si video:

Video
97 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 18 rokov #švajčiarski hokejisti do 18 rokov