Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Oslava pri Kandráčovcoch. Mladé hokejistky sa postarali o historický postup

Slovenské hokejové reprezentantky do 18 rokov historicky po prvý raz postúpili do elitnej kategórie majstrovstiev sveta. V rozhodujúcom zápase o postup mladé Slovenky zdolali rovesníčky z Nemecka 5:1 (2:1, 0:0, 3:0) v nedeľňajšom súboji A-skupiny I. divízie MS tejto vekovej kategórie v rakúskom Radentheine.

13.01.2019 17:14 , aktualizované: 21:36
debata

Prvé dva góly slovenského tímu ešte v úvodnej tretine strelili Hana Hajniková a Nina Cengelová. za Nemky v presilovke znížila na 1:2 Sarah Kubiczeková. Slovenky dorazili svoje súperky troma gólmi v tretej tretine, ktoré pridali Nikola Nemčeková, Romana Halušková a Lívia Kúbeková.

Zverenkyne trénera Petra Kúdelku vyhrali A-skupinu so ziskom 12 bodov, keď v piatich zápasoch podľahli iba raz – rovesníčkam z Talianska 2:5. Slovenky napokon v konečnej tabuľke A-skupiny predstihli Nemky o 1 bod.

„Po turnaji máme všetky úžasné pocity, aké sa nedarí zažiť každý rok. Sme veľmi rady, že sa nám podarilo postúpiť medzi elitu, kde sú tie najlepšie družstvá z celého sveta. Každá jedna z nás dala do toho všetko. Nemky sme zaskočili. Pred poslednou tretinou sme sa v šatni povzbudzovali. Bojovali sme jedna za druhú. Bol to tímový výkon a dopadlo to v náš prospech,“ zhodnotila kapitánka slovenského výberu útočníčka Sofia Vysokajová, ktorá záver duelu sledovala z trestnej lavice.

„Mala som vtedy zmiešané pocity, stále som však verila, že to dievčatá ubránia. Všetky sme v to verili a aj sa to podarilo,“ pokračovala.

Brankárskou jednotkou slovenského družstva bola Nikola Zimková, ktorá zasiahla do každého z piatich duelov Sloveniek, dovedna inkasovala len štyri góly.

„Doteraz tomu neverím, že sme zvíťazili a postúpili. Je to niečo neopísateľné. Rozhodlo to, že sme všetky hrali so srdcom. Chceli sme titul a šli sme do toho s tým, že uspejeme,“ prezradila slovenská gólmanka a doplnila:

„Na tento postup budem ešte veľmi dlho spomínať, tiež si budem pamätať aj zápas, v ktorom ma vyhlásili za najlepšiu hráčku.“

V záverečnom súboji za najlepšiu hráčku vyhlásili slovenskú útočníčku Tamaru Dobošovú. „Zápas bol napínavý od prvej sekundy. Všetky dievčatá hrali srdcom, snažili sme sa a dodržiavali pokyny. Súperky asi nečakali, že im dáme dva rýchle góly. Prekvapili sme ich,“ povedala po nedeľňajšom súboji mladá hokejistka, ktorá si poriadne užila záver duelu.

„Bolo krásne, keď sme odpočítavali posledné sekundy stretnutia. Priala by som niečo také zažiť aj ďalším hráčkam,“ poznamenala.

Hlasy slovenských hokejistiek priniesol oficiálny web Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

A-skupina I. divízie MS hráčok do 18 rokov:

Slovensko – Nemecko 5:1 (2:1, 0:0, 3:0)
Góly SR: 6. Hajniková, 7. Cengelová, 46. Nemčeková, 54. R. Halušková, 60. Kúbeková
Vylúčenia: 4:4 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Rapinová (USA) – Danilovová (Rus.), Hanleyová (USA), 166 divákov
Zostava SR „18“: Zimková – A. Šulíková, Vargová, Vysokajová, Leskovjanská, Vrbinská, Kučerková, Plankenauerová – R. Halušková, Matejková, Dobošová – Hajniková, Nemčeková, Kubeková – Lahová, Schredlová, Cengelová – Hudáková.

Hlas (zdroj: hockeyslovakia.sk):

Peter Kúdelka (tréner SR „18“): „Na Nemky sme sa veľmi dobre pripravili. Dobre sme ich prečítali, vedeli sme, čo budú hrať. Veľmi nám pomohli rýchle dva góly, ktoré sme dosiahli v presilovkách. Nemky sa po dvoch inkasovaných góloch dostali do herného kŕča, kým my sme húževnatosťou, bojovnosťou a správnym nasadením zvládli doviesť zápas do víťazného konca.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské hokejistky do 18 rokov