Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bokroš: Len snaha nestačí. Potrebujete aj kvalitu a rozdielových hráčov

Jedno vysoké víťazstvo, tri jednoznačné prehry, jedna tesná a konečné ôsme miesto. Slovenskí hokejisti sa na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov ani nepriblížili vlastným smelým cieľom.

03.01.2019 17:40
Miloš Kelemen, Mark Rubinčik Foto: ,
Miloš Kelemen (vľavo) v súboji s Rusom Markom Rubinčikom.
debata (4)

S výnimkou úvodného stretnutia s USA (1:2) neboli favoritom ani zďaleka vyrovnaným súperom a ich herné trápenie vyvrcholilo štvrťfinálovým výpraskom. Prehra 3:8 s Ruskom je vzhľadom na priebeh duelu (0:7 po dvoch tretinách) milosrdná.

Bezzubá ofenzíva

„Na majstrovstvá sveta sme odchádzali s domnienkou, že máme veľmi kvalitný útok. Na turnaji sa to však nepotvrdilo. Aj v zápase s Ruskom sme boli strelecky aktívni. Vyprodukovali sme 35 striel, no dali sme len tri góly, zatiaľ čo súper skóroval osemkrát z 30 pokusov. To ukazuje, že kvalita zakončenia našich rozdielových hráčov nie je až taká vysoká, ako sme si mysleli,“ priznal tréner Ernest Bokroš v hodnotení pre hockeyslovakia.sk.

Slováci strelili na šampionáte 18 gólov, čo nie je na prvý pohľad málo. Jedenásť však nasúkali slabo hrajúcim Kazachom a tri Rusom už za rozhodnutého stavu. Zo zvyšných štyroch si Švédi jeden strelili sami a Fíni inkasovali až za stavu 0:4.

„Nepremieňali sme ani najvyloženejšie šance. Ak to môžem porovnať s minulým rokom, viacerí hráči nemali takú formu, akú mali vlani. Prejavilo sa, že poriadny mužský hokej hrajú len dvaja naši hráči – Fehérváry a Liška. V top tímoch majú väčšinu chlapcov so skúsenosťami z mužského hokeja. Prejavilo sa to. Pred štvrťfinále sme sa dva dni poctivo pripravovali na súpera. No ukázalo sa, že len snaha nestačí, potrebujete aj kvalitu a rozdielových hráčov,“ doplnil Bokroš.

Jeho zverenci mali oveľa vyššie ambície, no naplniť ich nedokázali.

„Pred šampionátom sme mali vyššie očakávania. V skupine sme sa stretli s troma kvalitnými súpermi, i keď Švédi teraz neprešli cez štvrťfinále, bolo ťažké sa proti nim presadiť. Škoda, že sa nám nepodarilo zabodovať aspoň proti Američanom. Víťazstvo proti niektorému z favoritov by nás nakoplo do ďalších stretnutí,“ naznačil pre stránku Slovenského zväzu ľadového hokeja obranca Michal Ivan.

Zbabraný začiatok

V kľúčovom súboji nezvládli Slováci úvod. Rusi boli vo štvrťfinále veľmi aktívni a zároveň nesmierne efektívni. V 11. min viedli už 4:0.

„Z prvých šiestich striel sme dostali tri góly, z desiatich štyri. V obrannej tretine sme zlyhali a to veľmi poznačilo chlapcov aj našu hru počas celého zápasu. Poznamenalo to celkový výkon mužstva, následkom čoho sme neboli schopní streliť kontaktný gól. Druhá tretina sa skončila 0:3, čo už bolo pre nás veľmi deprimujúce. Stále sme však nabádali chlapcov, aby hrali za seba a aspoň poslednú tretinu sme vyhrali 3:1,“ vravel Bokroš.

Jeho hráči strácali puk a dopúšťali sa veľkého množstva chýb, za čo ich Rusi tvrdo trestali. „Len niektorí hráči zvládli celý zápas mentálne a šli stále naplno. Najlepšie hrala dvojica Ivan, Fehérváry. Bránili aj útočili,“ uviedol skúsený kouč a k celkovému umiestneniu dodal:

„Rozdiel medzi ôsmym a šiestym miestom nie je veľký. Vždy záleží aj od zloženia skupiny. Možno keby sme v nej mali Česko, Švajčiarsko a Dánsko získali by sme viac bodov, ale možno ani nie. Naša bola veľmi náročná, získali sme len povinné tri body a to nás odsunulo na ôsmu pozíciu.“

Slovenskí hokejisti do 20 rokov (zľava) Miloš... Foto: SITA/AP, Darryl Dyck
Miloš Roman, Miloš Fafrák, Adam Žiak, Michal Ivan Slovenskí hokejisti do 20 rokov (zľava) Miloš Roman, Miloš Fafrák, Michal Ivan a Adam Žiak po prehre s Ruskom.

Ivana, ktorého vyhlásili za najlepšieho hráča Slovenska v zápase, mrzel menší dôraz v súbojoch a pred bránkou.

„O výsledku rozhodla prvá tretina, keď sme nezachytili úvod. Niekedy sme sa zbytočne skrývali v obrannej tretine a neboli sme dôrazní pred bránkou ani v rozohrávke. Škoda začiatku. Naša motivácia odplatiť Rusom prehru spred dvoch rokov nebola prehnaná. Škoda, že to nevyšlo. Po inkasovaných góloch, dva z nich boli zlepené, šla naša psychika nadol. Chceli sme útočiť, ale v druhej tretine sme dostali ďalšie tri góly a už sa to ťažko doháňalo,“ priznal Ivan. O rok sa najlepší juniori predstavia v Třinci a Ostrave (od 26. decembra do 5. januára).

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ernest Bokroš #MS do 20 rokov #slovenskí hokejisti do 20 rokov