Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán Fehérváry: Čakal som viac. Realita však priniesla vysoké prehry

Ťažko sa mu hľadali slová. Rozlúčku s juniorskou kategóriou si predstavoval úplne inak. Po vysokej štvrťfinálovej prehre 3:8 s Ruskom nedokázal zakryť obrovské sklamanie.

03.01.2019 12:52
Fehervary hokej Foto: ,
Kapitán Slovenska Martin Fehérváry ohrozuje ruského brankára Danila Tarasova.
debata (7)

„Čo povedať… Nezachytili sme začiatok, pritom sme si to pred stretnutím zdôrazňovali. Dostali sme zbytočné góly a bolo po našom hernom pláne. Za stavu 0:4 už len veľmi ťažko niečo vymyslíte proti súperovi rangu Ruska,“ hovorí Martin Fehérváry (19), kapitán slovenských hokejistov na MS hráčov do 20 rokov.

Vaše mužstvo neskrývalo počas turnaja sebavedomie. Vyprchalo po rýchlych góloch? Nedalo sa ešte s výsledkom niečo urobiť?

Určite sa dalo. Snažili sme sa, no akoby sme až príliš chceli a zo snahy pramenili chyby. Zle sme si posúvali puky a nedávali ich von z pásma. Aj po prvej tretine som ešte veril, že s výsledkom niečo urobíme. Dúfam, že ostatní chalani na tom boli rovnako. Chyby nás však úplne zabrzdili.

Vyhrali ste aspoň tretiu tretinu. Pre ambicióznych hráčov to však bude asi veľmi málo.

Presne tak. Dali sme tri góly, ale hokej sa hrá tri tretiny a na víťazstvá. Prehrali sme, tým je povedané všetko. Len ťažko by sa dali na štvrťfinálovom súboji nájsť nejaké pozitíva. Rozhodne som čakal viac. Od celého tímu. Možno je však takáto realita, keďže sme až tri zápasy prehrali vysokým rozdielom.

Očakávalo sa, že mužstvo bude ťahať najmä kvalita v útoku. Prečo ofenzíva nefungovala?

Chýbali nám góly. Dali sme ich málo, najmä v rozhodujúcich momentoch. Keď vám silný súper strelí jeden-dva, ťažko sa už dobieha jeho náskok. No nebudem sa sťažovať na útočníkov, rovnako sme mohli viac pomôcť my obrancovia. Sme v tom spoločne.

Čo ste spoluhráčom povedali v šatni po stretnutí?

Poznáme sa veľmi dlho, ťaháme to spolu štyri roky. Sme si veľmi blízki, skoro ako rodina. Stretávame sa aj mimo štadiónov. Povedal som im, že je mi ľúto, že sa táto naša spoločná cesta končí. Obzvlášť takýmto spôsobom. Najhoršie je, že sa už v tomto zložení nikdy neuvidíme.

Niektoré slovenské ročníky dokážu držať krok s najlepšími v nižších vekových kategóriách, ale na šampionátoch hráčov do 20 rokov sa ich odstup výrazne zvýši. Bol to aj váš prípad?

Môže to byť jeden z dôvodov, prečo sme neuspeli, ale takto krátko po turnaji sa mi to ťažko hodnotí. Netrúfnem si to povedať.

Potešilo vás na turnaji aspoň niečo?

Potešilo… (premýšľa) Po takomto turnaji ťažko niekoho chváliť, ale aspoň Sama Hlavaja môžem. Zachytal veľmi dobre, dostal šancu ostať v zámorí, čo je super. Držím mu palce, aby nadviazal na výkony zo šampionátu. Prajem si, aby sa darilo všetkým chalanom v kluboch a azda sa časom v čo najväčšom počte stretneme aj v seniorskej reprezentácii.

Američan Jason Robertson neprekonal slovenského... Foto: SITA/AP, JONATHAN HAYWARD
Samuel Hlavaj Američan Jason Robertson neprekonal slovenského brankára Samuela Hlavaja.

Čo si môžu zobrať z nevydareného šampionátu?

Treba sa poučiť z chýb. Každý musí začať od seba. Všetkým sa nám ukázalo, že ak chceme hrať hokej na profesionálnej úrovni, musíme mu dávať ešte viac ako dosiaľ. Bude už na každom, ako sa s touto skúsenosťou vyrovná.

Ako ste sa na turnaji cítili vy?

V pozícii kapitána som sa cítil dobre. V niektorých veciach sme, samozrejme, zlyhali, aj ja som mohol viac podporiť tím a potiahnuť v niektorých fázach.

Boli Rusi neporovnateľne lepší alebo ste ich mohli v oveľa lepšie zvládnutom dueli zdolať?

Z môjho pohľadu boli zdolateľní. V prvej tretine sme mali aj my viaceré šance, ale na rozdiel od Rusov sme nedali góly.

Kto podľa vás získa titul majstrov sveta?

Držím palce Švajčiarom, ktorí hrajú dobrý turnaj. Inak je mi prakticky jedno, kto šampionát vyhrá. Čo pomohlo Švajčiarom zdolať Švédov? Dobre sa dali dokopy ako tím, tam sa vždy všetko začína. Tímová robota, k tomu odhodlanie a v tíme mali aj veľmi šikovných chalanov. Bez toho sa úspech dosiahnuť nedá.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #MS do 20 rokov #slovenskí hokejisti do 20 rokov #Martin Fehérváry