Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez šance. Mladíci dostali debakel od Rusov a na šampionáte skončili

Slovenskí hokejisti prehrali vo štvrťfinále na juniorských MS vo Vancouveri s Ruskom 3:8 a s turnajom sa rozlúčili. Zverenci trénera Ernesta Bokroša tak na turnaji obsadili konečné 8. miesto.

03.01.2019 07:11 , aktualizované: 10:46
Jozef Baláž Foto: ,
Jozef Baláž pri obrannom zákroku pred Rusom Alexandrom Romanovom.
debata (61)

Slovenská „dvadsiatka“ vypadla na MS rovnako ako vlani vo štvrťfinále, keď nestačila na Švédov. Rusi si v semifinále zmerajú sily s výberom USA, v druhom súboji sa stretne Fínsko so Švajčiarskom.

Za najlepšieho hráča v zápase na slovenskej strane vyhlásili obrancu Michala Ivana. Medzi trojicu najlepších hráčov SR na turnaji sa dostali brankár Samuel Hlavaj spolu s obrancom Martinom Fehérvárym a útočníkom Adamom Liškom.

MS hráčov do 20 rokov – štvrťfinále

Slovensko – Rusko 3:8 (0:4, 0:3, 3:1)
Góly: 44. Fehérváry (Ivan, Pospíšil), 59. Roman (Ivan, Fehérváry), 60. Ivan (Fehérváry, Liška) – 6. Denisenko (Samorukov, Kravcov), 7. Starkov (Kovalenko, Romanov), 8. Alexejev (Šen, Starkov), 11. Šaškov (Romanov, Podkolzin), 32. Kostin (Denisenko, Olšanskij), 39. Kostin (Slepec, Alexejev), 40. Slepec (Galimov, Muranov), 53. Morozov (Šaškov, Olšanskij).
Rozhodcovia: Sidorenko (Biel.), Ingram – Chaput, Harrington (všetci Kan.), vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 11 317 divákov.
Slovensko: Hlavaj (8. Sklenár) – Ivan, Fehérváry, Korenčík, Žiak, Dlugoš, Demo, Golian – Liška, Roman, Hrehorčák – Pospíšil, Ružička, Krivošík – Kelemen, Kollár, Fafrák – Regenda, Baláž, Kukuča
Rusko: Kočetkov – Iľja Morozov, Žuravljov, Romanov, Samorukov, Olšanskij, Alexejev, Rubinčik – Slepec, Galimov, Muranov – Kostin, Kravcov, Denisenko – Starkov, Šen, Kovalenko – Marčenko, Šaškov, Ivan Morozov – Podkolzin

Ernest Bokroš, tréner SR: „V prvom rade musím povedať, že nás táto prehra i výsledok veľmi mrzia. Dva dni sme sa na štvrťfinále pripravovali, žiaľ, začiatok zápasu sme nezachytili. Z prvých šiestich striel sme dostali tri góly, z prvých desiatich štyri. Musím ale priznať, že sme v obrannom pásme po defenzívnej stránke trochu zlyhali, a to veľmi poznačilo jednak chlapcov, tak i našu hru počas celého zápasu. Myslím si, že to poznamenalo aj celkový výkon viacerých hráčov, vinou čoho sme neboli schopní dať kontaktný gól. Druhá tretina sa skončila 0:3, čo už bolo pre nás všetkých veľmi deprimujúce. Stále sme však nabádali chlapcov, aby sme hrali za seba a aspoň poslednú tretinu sme vyhrali 3:1.“

Martin Fehérváry, kapitán SR, v zápase 1+2: „Zápas sme nezačali dobre. Urobili sme príliš veľa chýb vo vlastnom obrannom pásme a to je ťažké, keď sa vám to stane proti takému technicky vyspelému tímu, akým je Rusko. Iste, v tretej tretine sme strelili tri góly, ale tak sme mali hrať od začiatku. Mali sme sa na šampionáte umiestniť lepšie, ako na ôsmej priečke. Proti USA sme prehrali iba tesne 1:2, chceli sme sa zlepšovať od zápasu k zápasu, ako tím, tak aj hráči, no dopadlo to, ako to dopadlo.“

Michal Ivan, obranca SR, v zápase 1+1: „Rozhodla prvá tretina, nezachytili sme začiatok stretnutia. Niekedy sme sa zbytočne ‚zašívali‘ v našom obrannom pásme a neboli sme dôrazní, či už pred bránkou, alebo v rozohrávke. Na Rusov sme sa dva dni pripravovali, pozerali sme si, ako hrajú. Škoda toho začiatku… Ak by sme tam my strelili nejaké dva náhodné góly, zápas by sa vyvíjal inak. Chceli sme Rusom vrátiť prehru z MS do 18 rokov, ale nevyšlo nám to.“

Dmitrij Samorukov, obranca Ruska: „Štart do zápasu sa nám vydaril. Chceli sme v prvých desiatich minútach streliť pár rýchlych gólov a presne to sa nám podarilo. Sme spokojní s predvedeným výkonom.“

Ruský kapitán Klim Kostin (24) a Grigori... Foto: SITA/AP, DARRYL DYCK
World Juniors Hockey Russia Slovakia hokej rusko Ruský kapitán Klim Kostin (24) a Grigori Denisenko sa tešia z gólu do siete Slovenska. Prizerá sa brankár Juraj Sklenár.

Prvú šancu v zápase mali Slováci, konkrétne Kukuča, tomu sa však nepodarilo prekonať Kočetkova. Po opatrnejšom úvode však Rusi v rozmedzí od 6. do 8. minúty strelili tri góly. Ruskí útočníci sa presadili po dôraze pred bránkou, pričom využili aj svoje individuálne zručnosti.

Hlavaja nahradil v bránke Sklenár, ten však tiež už v 11. minúte ťahal puk zo svojej siete. Slováci mohli odpovedať po šanciach Ružičku a Romana, ale ruský brankár podržal svoj tím. V závere tretiny zachránila Sklenára žŕdka po strele Slepca.

V úvode druhej tretine mali zverenci Ernesta Bokroša k dispozícii presilovú hru, ale takmer v nej inkasovali po akcii Šena. V 27. minúte však Rusi opäť zatlačili Slovákov, Kostin dosiahol gól po dorážke, ale po porade s videorozhodcom ho arbitri neuznali pre faul na brankára Sklenára.

Arťom Galimov (9) a Marek Korenčík v súboji o puk. Foto: SITA/AP, DARRYL DYCK
korenčík hokej Arťom Galimov (9) a Marek Korenčík v súboji o puk.

V individuálnom prieniku vzápätí neuspel Pospíšil a neskôr na druhej strane Kostin tentokrát už bez pochýb strelil piaty gól zbornej. Ruský kapitán strelil v závere druhého dejstva presilovke aj svoj druhý gól a hneď po ňom Slepec zvýšil už na hrozivých 7:0.

Na začiatku druhej tretiny mohli Slováci znížiť veľký náskok súpera v presilovej hre, Krivošík a Pospíšil však vo svojich príležitostiach neuspeli. Pri hre 4 na 4 ale do protiútoku vyrazili Ivan s Fehérvárym a kapitán SR prekonal Kočetkova.

Rusi však odpovedali gólovou akciou Morozova, ktorý zvýšil na 8:1. Záver patril Slovákom. Najskôr sa krásnou strelou presadil Miloš Roman a bodku za duelom i účasťou na MS dal Michal Ivan.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #juniorské MS v hokeji