Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sa tešia na Rusov. Ružička: Máme im čo vracať

Čakajú sa od neho dôležité góly, no v úvode juniorského šampionátu nevedel pretrhnúť streleckú smolu. Pri dôležitom víťazstve 11:2 nad Kazachstanom skóroval Adam Ružička (19) dvakrát a pridal i jednu asistenciu.

01.01.2019 09:52 , aktualizované: 15:43
Hlavaj hokej junior Foto: ,
Brankár Slovenska Samuel Hlavaj (2) počas juniorských MS v Kanade.
debata (3)

Čakajú sa od neho dôležité góly, no v úvode juniorského šampionátu nevedel pretrhnúť streleckú smolu. Pri dôležitom víťazstve 11:2 nad Kazachstanom skóroval Adam Ružička (19) dvakrát a pridal i jednu asistenciu.

„Duel s Kazachmi pomôže mne i celému tímu. Na šampionát sme neprišli len preto, aby sme postúpili do štvrťfinále. Do zápasu s Rusmi pôjdeme s pokorou, ale zároveň chceme postúpiť ďalej,“ tvrdí šikovný útočník, ktorého v roku 2017 draftovalo v zámorskej NHL Calgary a na majstrovstvách sveta hokejistov do 20 rokov reprezentuje Slovensko už tretíkrát.

Z dvojice potenciálnych súperov Kanada, Rusko vám na štvrťfinále pripadli Rusi. Čo ste si pomyseli ako prvé?

Som rád. Najmä preto, že na domácom šampionáte do 18 rokov nás práve Rusi vyradili vo štvrťfinále. Máme im čo vracať. Na zápas s nimi sa všetci tešíme. Kľúčom k úspechu bude držať čo najdlhšie bezgólový stav.

Z Victorie sa presúvate do Vancouvru. Je tím pripravený na obrovskú divácku kulisu?

Tešíme sa na 18-tisíc ľudí v hľadisku. Fanúšikovia dodajú zápasu veľa emócií a nám azda aj veľa síl. Predpokladám, že budú na našej strane, keďže hráme s Rusmi. Malo by to byť príjemné.

Čo spravil s psychikou mužstva vydarený zápas s Kazachstanom?

Samozrejme, dodá nám veľa sebavedomia. Konečne sme ukázali, že vieme strieľať góly. No nemôžeme sa už tešiť z tohto výsledku, ale potrebujeme myslieť len na to, čo nás čaká. Pôjdeme do štvrťfinále s pokorou a pokúsime sa vydať zo seba sto percent.

Adam Ružička (21) sa prediera cez kazašskú obranu. Foto: SITA/AP, Jonathan Hayward
ružička Adam Ružička (21) sa prediera cez kazašskú obranu.

Bolo náročné nastúpiť proti Kazachom, keď sa rozhodovalo o postupe do štvrťfinále?

Cítili sme, pochopiteľne, zvýšený tlak. No hneď na začiatku sme dali dva rýchle góly a všetko z nás spadlo. Dostali sme sa do tempa, strieľali sme góly a súpera sme nepúšťali do veľkých šancí. Škoda len, že sme mali veľa vylúčených. V oslabeniach sme dostali oba góly. Musíme sa im vyhnúť, lebo vo štvrťfinále by sme na ne mohli tvrdo doplatiť. Vopred sme vedeli, že sme favorit duelu a uvedomovali sme si, že kvalita je na našej strane. Museli sme tvoriť hru, čo sa nám darilo.

Scenár s rýchlymi gólmi by mohol platiť aj na Rusov…

Samozrejme, to by bolo ideálne. Každý súper ide mentálne dole, keď dostane dva góly za 30 sekúnd či tri za päť minút. No vo štvrťfinále budeme musieť hrať trochu inak. Pokúsime sa udržať čo najdlhšie bezgólový stav, aby Rusi trochu znervózneli. Oni budú musieť tlačiť a verím, že my nejaký gól z protiútokov dáme.

Čím vás doposiaľ upútali Rusi?

Videli sme ich zápas s Čechmi aj Kanadou. Hrajú veľmi dobre. Sú výborní korčuliari. Čechom dali dva góly v oslabení, na to si treba dať extra pozor. Silu a kvalitu súpera rešpektujeme. Ten je potrebný pred každým zápasom, no vždy musí odpadnúť s prvým striedaním. Keď na ľade nevydáme zo seba všetko, len ťažko môžeme uspieť.

Ste radi, že ste sa vyhli domácim Kanaďanom?

Tak to neberieme. Tešíme sa najmä na Rusov. Aj Kanaďania by boli v zápase proti nám pod veľkým tlakom. Vo štvrťfinále už budú všetky zápasy veľmi náročné. Každý prispôsobí štýl hry dôležitosti stretnutia a bude hrať inak ako v skupine.

Adam Ružička a fínsky kapitán Aarne Talvitie. Foto: SITA/AP, JONATHAN HAYWARD
Adam Ružička Adam Ružička a fínsky kapitán Aarne Talvitie.

Ako hodnotíte vystúpenie mužstva v základnej skupine?

Nie sme zatiaľ spokojní, ale máme veľmi talentovaný tím a veríme si navzájom. Myslím si, že by sme to mohli potvrdiť vo štvrťfinále a postúpiť ďalej. Naozaj sme na šampionát neprišli len preto, aby sme sa dostali do štvrťfinále. Chceme urobiť dobrý výsledok. Bohužiaľ sme v skupine nezdolali žiadneho zo silných súperov, nedotiahli sme do úspešného konca dobre rozohraný duel s USA. Vyhrávali sme, no súper využil presilovku, pridal rýchlo druhý gól a to nás koplo zlým smerom. Morálka šla dole a doťahovať to proti Amerike bolo náročné.

Čo hovoríte na výkony mladého brankára Samuela Hlavaja?

Chytá výborne. Predviedol už množstvo veľmi dobrých zákrokov. Samo je mladý a veľmi talentovaný. Podržal nás aj v niektorých situáciách s Kazachstanom a najmä proti Amerike chytal super. Ak to zopakuje aj vo štvrťfinále, čomu verím, tak by sme naozaj mohli uhrať dobrý výsledok.

Pomôže duel s Kazachmi aj vám osobne, keďže sa od vás čakajú dôležité góly?

Verím tomu. V predošlých zápasoch mala naša formácia veľa šancí, no nedarilo sa nám. Keď mi to nepadá do bránky, snažím sa viac vytvárať šance spoluhráčom, ale nikomu z nás to nevychádzalo. Konečne sme to pretrhli a už by to malo fungovať aj proti Rusom. Vieme, že tím od nás potrebuje góly. A najmä ich naša formácia nesmie ani dostávať.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 20 rokov #Adam Ružička