Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay: Najkrajší darček? Hokejka, ktorú som zlomil pri prvej strele

Nákupy darčekov pod vianočný stromček ho príliš nebavia. Nebude sledovať - aj na Slovensku populárny - príbeh rodiny Griswoldovcov, ktorý jeho deti obľubujú. Na sviatky sa však už veľmi teší. Craig Ramsay (67) si ich užije v kruhu najbližších.

21.12.2018 05:00
debata

„Chcem si poriadne oddýchnuť a nepremýšľať nad hokejom. Teším sa na prechádzky, golf, plávanie a zábavu s deťmi,“ tvrdí kanadský tréner slovenskej hokejovej reprezentácie.

VIDEO: Akú špeciálnu spomienku na Vianoce má Craig Ramsay? Pozrite si vo videu TV Pravda.

Video

Čo pre vás znamenajú Vianoce?

Symbolizujú nádherný čas. Mám štyri deti a štyri vnúčatá. Všetci sa stretneme pri sviatočnej večeri a oslávime, že sme spolu. Keď som ešte hrával hokej, práve Vianoce boli jediný deň v roku, keď som mal úplné voľno. Vždy sme si to užili.

Máte špeciálne spomienky na sviatky?

Nikdy nezabudnem na to, ako sme s chalanmi vonku v snehu hrávali americký futbal. Raz som si pri ňom zranil rameno a o pár mesiacov som musel ísť na operáciu. Keď sme sa presťahovali na Floridu, futbal na snehu sme vymenili za golf. Pri ňom sa vždy stretnem so všetkými troma synmi.

Koľko sa vás zíde pri vianočnom stole?

(počíta) Osem, desať, dvanásť, trinásť, vychádza mi to asi na štrnásť ľudí. Nie, nie, bude nás pätnásť alebo šestnásť. Je to veľká udalosť. Moja manželka, výborná kuchárka, má v tento deň veľa roboty. Trochu jej pomôžem a uvarím niečo vonku na grile. Keď každý z nás niečím pomôže, sú Vianoce pre všetkých zábava.

Ako to bude u vás vyzerať?

Domov sme prišli v stredu v noci. Druhý najstarší syn s manželkou a dvoma deťmi sa k nám pridali na druhý deň. Ostatní prídu v priebehu piatka a soboty. Len rodina syna, ktorý býva v Tampe, ostane prevažne doma, ostatní budú počas celých sviatkov u nás. Dúfam, že si s chlapcami zahrám aspoň jedno kolo golfu. Bývame hneď pri ihrisku. Hneď ako sme prišli, zapol som ohrievanie bazéna, aby si deti mohli zaplávať. Všetci radi plávame a strávime tam veľa času. Mali sme aj výrivku, ale tá sa nám pokazila. Okrem toho nás čakajú návštevy susedov. Chcem si poriadne oddýchnuť a nepremýšľať nad hokejom. Teším sa na prechádzky, golf, plávanie a zábavu s deťmi. Dlho sme ich nevideli.

Tešíte sa, že doma na Floride máte výrazne teplejšie?

Jasné, v Európe je dosť chladno, u nás bude počas sviatkov okolo 20 stupňov. Mám rád teplo. Špeciálne sa teším na najmladšieho vnuka. Nemá ešte ani dva roky a počas pobytu na Slovensku mi veľmi chýba. Užijeme si spoločné chvíle. Rád sledujem deti, ako sa zabávajú. Najstarší vnuk má deväť, asi si už s nami pôjde zahrať aj golf. Láka ho to.

Nemáte chvíľami zaplneného domu plné zuby?

Nie je to vždy jednoduché (smiech). Pred rokom mal ten najmenší menej ako rok, stále chcel byť so mnou a bolo to únavné. Brával som ho po okolí a on sledoval vianočné svetlá, výzdobu a tešil sa z nich. Nebol ľahký na nosenie. Teraz už chodí, budeme to mať pri prechádzkach o čosi jednoduchšie.

Craig Ramsay. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Craig Ramsay Craig Ramsay.

Čo budete mať na sviatočnom stole?

Veľkú morku. K nej zemiaky a veľa zeleniny. Nemôže chýbať tradičný anglický „Plum pudding“. Veľmi sa naň tešíme, lebo ho mávame len raz do roka a všetkým nám veľmi chutí. Patrí k Vianociam. Okrem jednej celej morky urobím vonku na grile ešte morčacie prsia, aby sme mali dosť jedla.

Rád pomáhate s varením?

Rád varím, grilujem, opekám. Často robím barbecue, grilované ryby, grilované bravčové, skrátka všetko, čo sa dá pripraviť vonku. V kuchyni už varím oveľa menej ako voľakedy, ostal som nejaký lenivý.

Na Slovensku sledujeme počas sviatkov tradičné rozprávky. Máte rovnaký zvyk?

Moje deti sledujú nejaké vianočné filmy. Každý rok si napríklad pozrú vianočný príbeh Griswoldovcov. Vtedy musím ísť von (smiech). Radšej si sadnem na terase pred domom. Keďže je teplo, môžem si von vziať aj televízor a pozerať, čo chcem. Napríklad americký futbal.

Nakupujete rád darčeky?

Nie veľmi. Keď som ešte hrával, bolo to jednoduchšie. Počas ciest som vošiel do niektorého nákupného centra a čosi kúpil. Nemám rád masy ľudí vo veľkých obchodoch, radšej som to tento rok vybavil cez internet. Dúfam, že darček pre manželku dorazí načas.

Akým darčekom ste niekomu urobili najväčšiu radosť?

Asi šperkami. Manželke, dcére, nevestám. Páčili sa im, ale vždy dostanú tak veľa vecí… Ľudia to s darčekmi často preháňajú. Občas je to šialené. Ja som mal najväčšiu radosť, keď som v dvanástich alebo trinástich rokoch dostal drahšiu hokejku.

Koľko vám vydržala?

Zobral som si ju von – vyskúšať. A zlomil som ju hneď pri prvej strele príklepom (smiech). Predstavte si, že som potom musel ísť za otcom a povedať mu, že som zlomil novú hokejku… Mali sme šťastie a v obchode mi ju vymenili. Uznali, že hokejka by sa nemala zlomiť po jednej strele.

Craig Ramsay. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Craig Ramsay Craig Ramsay.

Dostávali ste hokejové dary každý rok?

Vôbec nie. Hokejku ani nič podobné. Korčule sme vždy dostali na začiatku sezóny a hokejky sa kupovali, keď sa vám zlomila. Takže nič hokejové som na Vianoce nepotreboval.

Spomínali ste, že si potrebujete od hokeja trochu oddýchnuť. Uvedomujete si, čo vás na budúci rok čaká?

Samozrejme. Odkedy som prvýkrát prišiel na Slovensko, ľudia mi stále hovoria o domácich majstrovstvách sveta. Každý hovorí o veľkom tlaku, ale ja sa snažím každý deň robiť to najlepšie, čo viem. Rozumiem, že sa na Slovensku všetci veľmi tešíte na domáci šampionát. To je super. Mám sa však teraz snažiť viac preto, že budeme doma? To sa nedá! Aj ja budem cítiť tlak, ale hokej by mal byť najmä o zábave. Ľudia musia pochopiť, že chlapci urobia, čo bude v ich silách, dajú do zápasov všetko a budú sa snažiť. Verím, že na nich budete hrdí. Teraz vo Švajčiarsku sme prehrali s Rusmi 1:2, no hrali sme dobre. S Rakúskom sme vyhrali 6:1, ale nehrali sme tak dobre. Vyhrávať je fajn, ale naučiť sa hrať správne je teraz dôležitejšie.

Tvrdíte, že tlaku sa neobávate. Zvládnu ho aj hráči?

Bude to pre nich náročné, nevravím, že nie. No keď do seba dostanú základy toho, čo od nich vyžadujem, odrazí sa to aj v zápasoch proti najlepším. Všetci piati musia hrať spolu. Potom to bude jednoduchšie. Keď chce všetkých 22 chlapcov vyhrať, zápas je ľahší. Nie ľahký, ale ľahší. Keď toto zvládneme, prídu najdôležitejšie stretnutia a aj hráčov prekvapí, že sa budú viac sústreďovať na zápas ako na nervozitu.

Hovorili ste už s nimi o veľkých očakávaniach ľudí?

Pred každým turnajom a každým zápasom im hovorím, že musia byť hrdí na to, že môžu reprezentovať svoju krajinu. Poďakujem sa im, že prišli a snažím sa ich motivovať. Vedia, že reprezentujú našu cestu a celú krajinu. Okrem toho musia byť pripravení víťaziť.

Od hráčov vyžadujete najmä stopercentný výkon a odhodlanie. Viete už, s čím budete po šampionáte spokojný?

Toto je pre mňa zábavné – každý sa ma pýta to isté. Bez preháňania, vôbec tomu nerozumiem. Chceme hrať ako tím a tvrdo bojovať. Chcem vytvoriť mužstvo, proti ktorému súperi neradi hrajú. Či však vyhráte alebo nie, sa nedá predpokladať. Nemôžem vám teraz povedať, že v skupine zdoláme toho, toho a toho. Rusi prehrali na olympiáde jediný zápas. S nami. Hrali proti mnohým silným súperom, ale zdolalo ich len Slovensko. Čakal by to niekto? Podľa mňa nie. My musíme chcieť vyhrať každý zápas. S touto myšlienkou by som musel očakávať, že vyhráme všetko. Veríte tomu? Samozrejme, že nie. Nedokážem nič sľúbiť ani predpokladať, môžem zaručiť len to, že chlapci budú hrať najlepšie ako vedia.

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Craig Ramsay Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay.

V NHL hovorí každý, že jeho cieľom je postúpiť do play off. Nie je na majstrovstvách sveta rovnakou métou štvrťfinále?

Hráči NHL to hovoria, lebo sa to od nich očakáva. Funkcionári a tréneri to hovoria, lebo sa snažia presvedčiť fanúšikov, že majú vyššiu kvalitu, než v skutočnosti majú. Realita však je, že v NHL máte asi len osem tímov, ktoré sú naozaj presvedčené, že môžu vyhrať Stanleyho pohár. Ďalších osem dúfa, že sa dostanú do play off. Štyri sa pre tento cieľ modlia, aby si udržali svoju robotu. Po päť v každej konferencii však vie, že sa im to nepodarí. Síce o play off hovoria, ale realita je, že do play off nepostúpia a vopred to vedia. Osobne som nikdy nič netipoval.

Našli ste na dvoch turnajových previerkach veľa nových hráčov?

Videli sme ich veľa a mnohí ma nadchli. Všetci brankári chytali veľmi dobre, či už nám známy Godla alebo nováčikovia Košarišťan a Janus. Práca trénera sa zmenila, musíte veľa využívať video. Pozeral som si niektoré veci zo Švajčiarskeho pohára. Štyri góly sme dali, keď sme urobili niečo, o čo sa už dlhšie snažíme, ale nevychádzalo nám to. Teraz to chalani dokázali a odmenou im boli góly. Hľadáme takéto momenty a potom ich hráčom ukazujeme. Hovorím im, pozrite sa, veľa sme si o tom hovorili a teraz ste spravili presne to, čo som od vás žiadal. Pritom to nemajú ľahké. Do reprezentácie prídu z klubu, kde hrá každý iným systémom. A my im hovoríme – toto nerob, to od teba nechceme. Vravím im, musíte sa o to pokúšať a zároveň sa na ľade aj zabaviť. Ak urobíte chybu, je to oukej, moja úloha je, aby sme sa rovnakým chybám nabudúce vyhli. Niektoré vzniknú len preto, že sa hráči snažia robiť, čo od nich chcem. Do šampionátu sa ich však zbavíme.

Našli ste strelca, ktorý by potiahol mužstvo?

Dúfam, že áno. Rakúšanom sme predsa strelili šesť gólov (smiech). Dva dal obranca Ďaloga, ale to len potvrdzuje moju teóriu. Chcem, aby sa snažil streliť gól každý jeden hráč, bez ohľadu na to, či hrá v prvom útoku, v obrane alebo vo štvrtej lajne. Aj v oslabení sa občas vyskytne šanca, musíte sa snažiť ju využiť ako napríklad Ďaloga proti Švédom. Niekto hovorí obrancom, že sú len na bránenie a neočakávajú sa od nich góly. U mňa to neplatí. Páčil sa mi napríklad Bučekov gól. Začalo to dlhou prihrávkou cez celé klzisko, Tybor ukázal rýchlosť, strelu a skórovali sme z dorážky. Strela, dorážka, rýchlosť a prihrávka – to nie je zázrak, ale presne to, čo od chlapcov žiadame.

Čo potrebujete v hernom prejave najviac zlepšiť?

Rýchlejšie získavať späť stratený puk. Niekedy majú hráči tendenciu ustupovať. Chcem, aby súpera napádali, ak to situácia umožňuje, nie korčuľovali dozadu. Obrancovia už dobre pomáhajú útočníkom, no stále nie ideálne po strate. Vtedy musíte dostať súpera pod tlak. Keď sa stiahnete, dobré tímy vám puk nevrátia a už ich len naháňate.

Uprednostňujete najmä dobrých korčuliarov. Skúšate veľa mladších hráčov. Potrebujete v mužstve aj veteránov s veľkými skúsenosťami?

Neskúšame len mladých hráčov, ale aj starších – napríklad Špirka, Chovana či Kytnára. Prišiel aj Graňák, Baranka. Každý, kto si šancu zaslúži, ju od nás dostane. Je zábavné, vziať na turnaj niekoho, kto to sám nečaká, ani fanúšikovia to nečakajú – a on odvedie dobrú robotu. Potvrdí, že si pozvánku zaslúžil. To mám rád. Nezáleží mi na veku, ale na tom, ako hrá.

Tréner Craig Ramsay na zraze v Piešťanoch. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Craig Ramsay Tréner Craig Ramsay na zraze v Piešťanoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Craig Ramsay