Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bokroš vyradil 6 hráčov. Najťažšie z najťažších rozhodnutí ho čaká pred MS

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov Ernest Bokroš zúžil po ukončení prvej fázy záverečnej prípravy na blížiace sa MS predbežný káder z 26 na 20 hráčov. Do Kanady neodcestujú brankár Juraj Ovečka, obranca Juraj Štefanka a útočníci Matúš Havrila, Jakub Köver, Jakub Urbánek a Filip Čenka. V dejisku šampionátu sa k tímu pripojí ešte osem zámorských legionárov, konečná nominácia bude mať 23 mien.

13.12.2018 13:07
Adam Ružička Foto: ,
Adam Ružička v reprezentačnom drese.
debata

„Takéto rozhodovanie je vždy ťažké a čím viac sa to blíži k záveru, tým je to ešte ťažšie, pretože po druhej časti po výcvikovom tábore v Kanade budeme musieť vyradiť päť chlapcov. To si myslím, že je úplne najťažšie z najťažších rozhodnutí,“ povedal Bokroš.

Záverečná príprava odštartovala v nedeľu v Piešťanoch, prvá fáza sa skončila vo štvrtok a v sobotu v skorých ranných hodinách zamieria hráči z kúpeľného mesta na letisko do Viedne, odkiaľ sa presunú do dejiska šampionátu do Kanady. Majstrovstvá sa uskutočnia od 26. decembra 2018 do 5. januára v mestách Vancouver a Victoria.

Slováci sa po prílete do Kanady usadia v meste Nanaimo, kde si rozložia svoj tréningový stan. Až priamo tam sa k dvadsiatke hráčov z Európy pripojí okteto hokejistov pôsobiacich v zámorí Miloš Roman, Adam Ružička, Patrik Hrehorčák, Oliver Okuliar, Maxim Čajkovič, Andrej Kukuča, Michal Ivan a Martin Pospíšil.

Ernest Bokroš. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Ernest Bokroš Ernest Bokroš.

„Takmer všetci sú zdravotne v poriadku, naposledy sme dostali správu, že Čajkovič by mal mať nejaký otras mozgu, ale zatiaľ nám to nikto nepotvrdil. Či už je to manažér klubu, s ktorým sme komunikovali. Hovorili sme aj s hráčom, už trénuje na ľade a aj on sa pripojí do prípravy a zabojuje o MS. Ostatní sú v poriadku. Ich momentálnu sledujeme cez internet aj cez našich skautov, ktorí s nami každý rok spolupracujú a máme priame informácie,“ uviedol Bokroš.

Súčasťou prípravného kempu v Kanade bude aj dvojica prípravných zápasov. Slováci sa najprv 19. decembra v Nanaime stretnú s Českom, o dva dni neskôr vo Victorii si zmerajú sily s domácou Kanadou. Po nich tréneri vyradia ešte päť hráčov, aby v kádri na MS zostalo 23 hokejistov.

„V Kanade budeme trénovať s piatimi päťkami a tromi brankármi, ale môže prísť k zraneniam, preto sme zobrali päť ľudí navyše. Budem sa rozhodovať na základe prípravných zápasov s Českom a Kanadou. V nich si porovnáme chlapcov, čo sa týka ich momentálnej výkonnosti v zápasoch, či už sú to obrancovia alebo útočníci. Potom oznámime konečnú nomináciu na MS,“ informoval Bokroš.

Maxim Čajkovič sa pripojí k tímu v zámorí. Foto: SITA/AP, CODIE MCLACHLAN
Maxim Čajkovič Maxim Čajkovič sa pripojí k tímu v zámorí.

Slováci odohrajú zápasy základnej B-skupinu MS vo Victorii a postupne sa stretnú s USA, Švédskom, Fínskom a Kazachstanom. Cieľom je opäť vyhnúť sa záchranárskym prácam a postúpiť do štvrťfinále, kam sa prebojujú po štyri najlepšie tímy zo skupín.

„Vždy chceme postúpiť do štvrťfinále a tam dostaneme súpera do kríža. My máme vždy jeden problém a aj tento rok, keď si to spočítam. Máme Ameriku, Švédov, Fínov a Kazachstan. Pokiaľ postúpime cez toho jedného ľahšieho súpera, ideme zo 4. miesta a budeme hrať proti Kanade. To musíme povedať je veľmi ťažké. V prípade, že by sa nám podarilo zdolať Fínov, či Švédov, nechcem hovoriť o Amerike, lebo to by bol malý zázrak, tak tam je vždy väčšia šanca. Rusi, Švajčiari, Česi, to sú súperi, ktorí sú hrateľnejší,“ dodal Bokroš.

Širšia nominácia SR na MS:

Brankári: Samuel Hlavaj (MHA Martin), Jakub Kostelný (HK Dukla Trenčín/MŠK Púchov), Juraj Sklenár (MMHK Nitra)

Obrancovia: Dávid Boldižár (Slovan Bratislava), Daniel Demo (Lulea HF, Švéd.), Marcel Dlugoš (MsHKM Žilina), Martin Fehérváry (HV 71, Švéd.), Andrej Golian (HC 07 Detva), Marek Korenčik (Lulea HF, Švéd.), Martin Kupec (HC '05 Banská Bystrica), Enrik Švec (MHK Dubnica nad Váhom), Adam Žiak (TuTo Hockey, Fín.)

Útočníci: Jozef Baláž (HC Vítkovice Ridera/HC Poruba, ČR), Miloš Fafrák (MHA Martin), Oliver Giertl (HC '05 Banská Bystrica), Miloš Kelemen (HKM Zvolen), Andrej Kollár (MMHK Nitra), Filip Krivošík (HPK Hämeenlinna, Fín.), Adam Liška (Slovan Bratislava), Pavol Regenda (Växjö Lakers, Švéd.)

V Kanade sa k tímu pripoja:
obranca: Michal Ivan (Acadie-Bathurst Titan/QMJHL, Kan.)
útočníci: Miloš Roman (Vancouver Giants/WHL, Kan.), Adam Ružička (Sarnia Sting/OHL, Kan.), Patrik Hrehorčák (Rouyn-Noranda Huskies/QMJHL, Kan.), Oliver Okuliar (Sherbrooke Phoenix, QMJHL, Kan.), Maxim Čajkovič (Saint John Sea Dogs/QMJHL, Kan.), Andrej Kukuča (Seattle Thunderbirds/WHL, USA), Martin Pospíšil (Sioux City Musketeers/US­HL, USA)

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji do 20 rokov