Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pohoďák, ktorého nič nerozhádže. Fíni Mikuláša nepoznajú, vraví Godla

Pohoďák ako vystrihnutý z motívu - nič ma len tak ľahko nerozhádže. Brankár fínskeho Kuopia Denis Godla tak pôsobí - pokojne, trpezlivo, nenútene.

12.12.2018 13:00
Denis Godla Foto: ,
Denis Godla.
debata

Realizačný tím slovenskej hokejovej reprezentácie ho nominoval do Švajčiarska na Lucerne Cup. Pre zverencov Craiga Ramsayho to bude druhá medzinárodná konfrontácia, v prvej pred mesiacom na Nemeckom pohári obsadili v Krefelde tretie miesto.

„Je príjemné opäť byť v národnom tíme. V pondelok som mal problémy s lietadlom z Fínska, preto som prišiel dnes (v utorok) na prvý tréning. Bol tradične kvalitný, trochu sme sa spotili, uvidíme, ako to bude ďalej,“ pripomína. Aj on dobre vie, že tréneri hľadajú zostavu na budúcoročný domáci svetový šampionát. Pociťuje Godla z toho nejaký tlak?

„Nejaký tlak je stále, reprezentovať pred domácim publikom by chcel každý a chytať taktiež. Medzi brankármi je veľká konkurencia, ale zatiaľ si to nepripúšťam. V zápasoch si idem svoje, v Luzerne nastúpim zrejme na jeden ja, na druhý Košo (Košarišťan). Odchytám ho, ako najlepšie budem vedieť – a zistím, či to bude stačiť na majstrovstvá sveta alebo nie. Do ich začiatku je ešte dosť času,“ vraví bronzový medailista zo svetového šampionátu dvadsaťročných pred štyrmi rokmi.

V predchádzajúcich dňoch obchádzala Denisa viróza. Je už fit?

„V nedeľu to bolo v pohode, pondelok som strávil skoro celý deň na letisku. Napadol sneh, primrzlo, odložili lety. Keď sa v sobotu vrátim, ešte tam bude asi veľa ľadu. Už sa cítim dobre, budem pripravený stopercentne. Dva zápasy som nechytal, už mi zápasová prax chýbala, nebol som na ľade dva dni.“ Akú formu si priniesol z fínskej ligy?

Denis Godla. Foto: Pravda, Ivan Majerský
hokej, zraz reprezentacie, Godla, Denis Godla.

„Myslím si, že dobrú, hoci sa v Kalpe trochu trápime. Chytám veľa, čo je pozitívum, k spokojnosti mi chýba viac víťazných zápasov. Ak sa na ne naladíme, bude to super. Stále patrím k mladším hráčom v mužstve, no už v minulej sezóne som odchytal viac zápasov než môj kolega. Aj on chcel byť viac v zápasovom rytme, preto odišiel do Nemecka. Doteraz som nastúpil vo všetkých stretnutiach s výnimkou dvoch nedávnych, keď ma vyradila choroba,“ približuje účastník majstrovstiev sveta v Dánsku.

Denis pôsobí vo Fínsku už štvrtú sezónu. Dohovorí sa tamojším jazykom?

„V kabíne sa hovorí po anglicky. V tíme máme aj Kanaďanov, preto aj tréner Sami Kapanen, ktorý odohral v NHL veľa sezón, uprednostňuje angličtinu. Po fínsky by som zvládol pár slov, možno pár viet. Nič extra. Aj v obchodoch či reštauráciách vedia všetci po anglicky, takže nemám problém.“

Pripomínajú si aj Fíni sviatok Mikuláša? „Oni nevedia, čo je Mikuláš. Začiatkom decembra oslavujú výročie krajiny, vlani si pripomenuli storočnicu, majú štátny sviatok.“

Slovenská reprezentácia bude na budúcoročných majstrovstvách sveta doma v Košiciach. „Ani neviem, kedy som tam naposledy chytal, tuším za mojich juniorských čias alebo keď som bol v projekte dvadsiatky. Doma na Slovensku je stále dobre, dôležité bude vybojovať si miesto v zostave. Máme pred sebou ešte druhú polovicu sezóny, snažíme sa prebojovať do play off, aktuálne sme na dvanástom mieste. Keď bude čistá hlava po sezóne, uvidíme, ako ju tréneri vyhodnotia a koho vyberú,“ podotýka.

V Luzerne bude jeho brankársky kolega Adam Košarišťan. Ako dlho sa poznajú? „Chytali sme proti sebe, keď sme boli juniori a dorastenci. Vedeli sme o sebe, ale osobne sme sa nepoznali. Bližšie sme sa zoznámili teraz, bývame spolu v izbe, takže je všetko tak, ako má byť.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Denis Godla