Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V lige sa osekávajú a nič si nedarujú. Teraz si mladé hviezdy dožičia

Obaja pôsobia v domácej Tipsport Lige a zhodne oslavujú narodeniny v decembri. Jeden hrá za Nitru a druhý za Košice.

11.12.2018 16:09
Koch hokej Foto: ,
Patrik Koch (vľavo) v drese HC Košice.
debata

Dvojicu nováčikov v reprezentačnom drese Samuela Bučeka a Patrika Kocha tak od začiatku sezóny spája aj zvýšená rivalita.

Koch: V lige už mám viac nepriateľov

Buček je o dva roky mladší, na budúci týždeň oslávi okrúhlu dvadsiatku. Hoci vždy hrával so staršími, s Kochom sa v mládežníckych výberoch nikdy nestretol. Napriek tomu ho celkom dobre pozná.

„Niekoľko zápasov sme už proti sebe odohrali a vždy je to poriadne vyhecované. Osekávame sa pred bránkou, má to grády,“ usmeje sa mladý útočník spod Zobora. Zvýšený počet tvrdých osobných súbojov však nepripisuje averzii, ale len tradične vysokej rivalite medzi Nitrou a Košicami. „Jedni aj druhí sú vždy poriadne nabudení. Hokej je predsa kontaktný šport,“ doplní.

Od soboty 22-ročný Koch sa pri zmienke o osekávaní schuti zasmeje.

„V lige už mám viac nepriateľov. Snažím sa hrať tvrdo proti všetkým, nie proti konkrétnym jednotlivcom. Nepozerám sa, kto stojí proti mne. Ale samozrejme viem, že Sama výdatne masírujem. Nešetrím ho. Samo je šikovný útočník, treba si na neho dávať pozor. To, že sa dostal do reprezentácie azda hovorí za všetko,“ tvrdí rodák z Malaciek, ktorý naberal hokejové skúsenosti aj v Brne.

Jimmy McDowell z HC Košice a Samuel Buček z HK... Foto: SITA, Martin Havran
HOKEJ Nitra - Košice Jimmy McDowell z HC Košice a Samuel Buček z HK Nitra v súboji o puk.

Košice sa v Nitre predstavili v nedeľu a hoci v úvode viedli, nakoniec domácim podľahli 3:5. Na prekvapenie sa medzi strelcov nezapísal Buček (v lige zaznamenal už 12 gólov), ale svoj druhý gól v sezóne strelil Koch.

„Nedeľňajšia prehra nás mrzí, mali sme získať aspoň bodík. Inak sme v lige prví, takže nálada v tíme je veľmi dobrá. Je pravda, že som skôr defenzívny typ obrancu a gól je pre mňa skôr výnimočná situácia. No keďže sme nevyhrali, tak z neho nemám extra radosť. Radšej som už na zápas zabudol,“ tvrdí Koch.

Buček: Dúfal som, že príde aj druhá šanca

Buček bol nominovaný aj na novembrový Nemecký pohár, ale pre zranenie sa musel z turnaja ospravedlniť.

„Som rád, že som znova dostal šancu. Niečo som sa popýtal Roba Lantošiho, ktorý bol v Krefelde a je v tíme aj teraz. Poradil mi, porozprával mi o základných veciach. Po zranení som sa snažil dostať späť do formy aj s vidinou nominácie. Podarilo sa a som za dôveru vďačný,“ priznáva Buček.

Zatiaľ nevie, aká bude jeho úloha v mužstve. Rád by však pomohol aj tým, čo mu ide najlepšie – gólmi.

„Pokúsim sa prezentovať v čo najlepšom svetle. Splniť všetko, čo odo mňa bude tréner žiadať. Ako tím chceme uhrať čo najlepší výsledok, ideálne vyhrať celý turnaj. Samozrejme, nejaký gól by ma veľmi potešil,“ neskrýva.

Koch bude mať na ľade úplne iné povinnosti. Vo štvrtok ho čaká veľká výzva – pokúsiť sa zastaviť technicky výborne vybavených Rusov.

„Čím kvalitnejší súper, tým lepšie. S Rusmi som sa v mládežníckych výberoch stretol veľakrát, majú obrovskú silu a výborne korčuľujú. Väčšina hokejistov však má radšej zápasy proti takýmto tímom. Od malička som sníval, že nastúpim za seniorskú reprezentáciu. Vždy sa snažím robiť všetko naplno a možno práve to zaujalo generálneho manažéra a trénera,“ myslí si mladý obranca.

Patrik Koch. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Patrik Koch Patrik Koch.

Šatanov hlas spoznal

O nominácii sa dozvedel v sobotu. Volal mu Miroslav Šatan.

„Telefonát ma poriadne zaskočil. Bol som prekvapený aj potešený. Najprv som rozmýšľal, či si zo mňa niekto neuťahuje, ale Šatanov hlas som hneď spoznal. Všetci doma mali veľkú radosť. Musel som si však ešte udržať chladnú hlavu, keďže nás čakal nedeľňajší zápas v Nitre,“ opisuje.

Veľmi sa teší na zápasy, ale aj na možnosť podebatovať s Craigom Ramsay a Šatanom. Tiež si pýtal rady od spoluhráčov, konkrétne od Dávida Šoltésa. Povzbudil ho aj kapitán Košíc a dlhoročný reprezentant Ladislav Nagy.

„Povedali mi, na čo si mám dávať pozor, aby som nedostal pokutu,“ nezdrží sa smiechu a pokračuje: „Zažil som viacero zrazov dvadsiatky a medzi seniormi je to podobné.“

Spoločná túžba zabojovať o šampionát

Hoci obaja patria medzi najmladších hráčov v Ramsayho výbere, túžia sa ukázať v dobrom svetle a vypýtať si nomináciu aj na ďalšie turnaje či do prípravy pred domácim šampionátom.

„Každý máme rovnakú šancu. Záleží len na nás, ako budeme hrať a zapáčime sa trénerovi. Uvidíme, možno sa to podarí a niekto z nás bude hrať aj na majstrovstvách sveta. Som trošku nervózny z debutu v reprezentácii, ale keď vstúpim na ľad, zmení sa to. Chcem ukázať, čo je vo mne,“ hovorí odhodlane Koch.

Buček zbiera po návrate zo zámoria seniorské skúsenosti naplno až v aktuálnej sezóne v Nitre.

„Mužský hokej je iný ako juniorský. Najväčšie rozdiely sú v sile a rýchlosti. Za pár mesiacov som sa však oťukal a viem, že sa nestratím. Švajčiarsky pohár je skvelá skúsenosť. Súboj s Rusmi zase ostrá skúška na začiatok. Chcel by som ísť na ďalší turnaj, ďalej sa zatiaľ nepozerám. Ale ambície mám,“ dodá presvedčivo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Tipsport Liga #Samuel Buček #Patrik Koch