Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gernát: V Třinci máme podmienky na úrovni NHL

V minulej sezóne mu dal tréner Craig Ramsay šancu v deviatich stretnutiach v reprezentačnom drese, ale na olympiádu do Pjongčangu ani na majstrovstvá sveta do Dánska ho nezobral.

07.11.2018 16:42
Martin Gernát Foto: ,
Martin Gernát.
debata

Na Nemeckom pohári, ktorý štartuje v Krefelde už dnes, dostane Martin Gernát (25) opäť možnosť presvedčiť o svojich kvalitách. „Teší ma, že som späť. Momentálne sa Třincu i mne darí. Mužstvo sa posunulo do päťky, čo je náš cieľ. Hrávam veľa a som spokojný,“ tvrdí obranca, ktorého pred siedmimi rokmi draftoval v NHL Edmonton a v roku 2017 si zahral na šampionáte v Kolíne.

Aké má mužstvo ambície na turnaji?

Je tu veľa nových chlapcov. Chvíľu potrvá, kým sa zohráme a dáme dokopy. Aj tak však ideme zabojovať o víťazstvo na turnaji. Špeciálne som sa tešil na chlapcov, s ktorými som hral v Sparte. S Andym Kudrnom sme si po tom, ako ho dodatočne nominovali, telefonovali. Okrem neho je v tíme aj Ďuro Mikuš, ale poznám sa viac-menej so všetkými. Verím, že si turnaj užijeme.

V minulom ročníku ste sa nedostali na MS ani na olympiádu. Máte teraz lepšiu formu, ste vo väčšej pohode?

Najväčší rozdiel je v tom, že tentoraz som stihol začiatok sezóny, nie ako pred rokom. Vtedy to bolo dosť rozhádzané. No napokon som aj vo Švajčiarsku hrával veľa, dostával od trénera priestor, v tom problém nebol. Neviem teda posúdiť, či som na tom teraz lepšie. No cítim sa fajn a verím si, čo je základ.

Budúcoročný šampionát sa uskutoční v Košiciach a Bratislave. Je to pre vás väčšia motivácia?

Šampionát je doma, navyše u nás na východe (s úsmevom), čo je super. Ak mi sezóna vyjde a budem naďalej podávať dobré výkony, pokúsim sa zabojovať o miestenku na majstrovstvá sveta.

Pomôže vám pohoda z klubu aj v národnom tíme?

Verím, že vydarený úvod sezóny mi pomôže a dostanem na turnaji väčší priestor ako pred rokom. Vtedy som po štyroch zápasoch za Košice prišiel na Nemecký pohár a na ľade som bol dosť málo. Rád by som potvrdil výkonnosť z klubu a ukázal, že naozaj chcem zabojovať o miesto na šampionáte.

Video

Z čoho pramení vaše sebavedomie a produktivita (4+6)?

Mám veľký priestor na ľade. Vo Švajčiarsku som dostával 15 až 18 minút, teraz mám 20 až 23, niekedy mi minutáž vyskočí aj na 25. Tréner mi dôveruje aj v oslabeniach a presilovkách, proti Plzni sme s Lukášom Krajíčkom chodili na ľad vždy na elitnú Gulašovu lajnu.

Krajíček je najproduktívnejší obranca ligy, vám patrí piate miesto. Kto z vás viac bráni?

Sme dohodnutí, že keď jeden podporuje útok, druhý ostáva v obrane. Určite nesmieme vyletieť obaja naraz. Lukáš je veľmi skúsený, pokojný a vie ma usmerniť. Hrá sa s ním výborne. Rozdelení sme len počas presilových hier, on nastupuje v prvej, ja v druhej.

Považujete sa ešte za mladého hráča?

Skúsenosťami už isto nie, pochodil som všeličo. Vekovo som v zlatom strede, takže mladý nie som. Už sa odo mňa musí niečo očakávať.

Cítite životnú formu?

To nie. Zatiaľ je to skôr klasická sezóna. Životná forma iste nie, neviem, či ešte len príde. Možno bola už v juniorke (smiech).

V Třinci sú zatiaľ s priebehom sezóny spokojní?

Ambície v Třinci sú najvyššie. Začiatok nám nevyšiel podľa predstáv a niektorí chlapci museli z klubu odísť. Nahradili ich noví. Tréneri nás tlačia, aby sme podávali v každom zápase dobré výkony. Naposledy s Pardubicami sme po dvoch výborných tretinách tretiu trochu vypustili a tréner nám dal hneď najavo, že sa to nesmie opakovať. Chce, aby sme všetko robili na sto percent.

Video

Bolo pre vás náročné si zvyknúť v novom klube?

Nie, veď prostredie mi už bolo známe. Vedel som, do čoho idem. Náročnejšie to bolo pred dvoma rokmi, keď som prišiel do Sparty zo zámoria. Musel som si zvykať na odlišný štýl a chvíľu mi to trvalo. Každý, s kým som sa rozprával, chválil, aké majú v Třinci podmienky pre hráčov. Trúfam si povedať, že všetko je na úrovni NHL.

Ako ste zapadli do širšej slovenskej partie v klube?

Chlapci ma prijali dobre. Hlavný šéf Třinca Ján Moder je tiež Slovák, takže sme akoby viac domáci než Česi (smiech). Celkovo vládne v kabíne dobrá atmosféra. Tréneri sa z nás snažia vytvoriť čo najlepší kolektív.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Martin Gernát