Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Švédčina sa naňho nelepí. Prišiel som sa pozitívne naladiť, vraví Ďaloga

Obranca Marek Ďaloga sa k slovenskej hokejovej reprezentácii - v Bratislave sa pripravuje na Nemecký pohár - pripojil na včerajšom predpoludňajšom tréningu. Mohol ho absolvovať už v pondelok večer, proti bola meškajúca batožina.

07.11.2018 08:00
hokej, zraz reprezentacie, Ďaloga Foto: ,
Marek Ďaloga.
debata

Pozvánka prišla vhod

„Prišla mi na dvakrát, časť ostala vo Frankfurte. V pondelok mi ju privážali celý deň, niečo ráno, niečo popoludní – najprv hokejky, potom celý výstroj. Oddýchol som si kúsok jeden deň, ale ma to aj naštvalo. Čakal som hodinu na letisku vo Viedni, nevedel som, čo sa deje. Napokon prišiel výstroj do Košíc. Takže som rád, že som stihol utorňajší tréning,“ vravel už v dobrej pohode 29-ročný hráč švédskej Mory.

„Do reprezentácie sa teší každý, veľmi dobre sme si zatrénovali. Keď opäť vidíš chalanov, známe tváre, počuješ slovenčinu, vždy pookreješ, je to super. Nasajem veľa energie, ide to jedno s druhým. Paráda,“ zdôrazní.

Vzápätí priznáva, že pozvánka do národného tímu prišla vhod, chce sa naladiť na pozitívnu vlnu, najlepšie víťaznú. Mora v najvyššej švédskej súťaži padla na posledné štrnáste miesto.

„Sezónu sme začali dobre, no teraz nám to nejde. Zranili sa viacerí hráči, pár ľudí nemôže stále ťahať, lebo liga je veľmi náročná. Veľmi – všetci útočia, všetci bránia, je to hore-dolu, nie je podstatné, či si obranca alebo útočník. Na tréningoch sa ustavične jazdí, nie sú dlhé, ale intenzívne. Majú to dobre vymyslené i prepracované. Po pauze by sa mali chlapci doliečiť, verím, že opäť nadviažeme na dobrý začiatok, keď sme sa pohybovali v strede tabuľky. Päť zápasov sme odohrali na päť obrancov, hrávame na tri kompletné obrany. Neostáva nám nič iné, len poriadne zabrať,“ podotýka rýchly korčuliar a naznačí, že v klube začína byť z posledného miesta mierna nervozita.

Obranca Marek Ďaloga. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Marek Ďaloga Obranca Marek Ďaloga.

„Teraz je, bola šou. Niektoré zápasy sme popúšťali, najbližšie ich musíme naháňať. Súťaž je neuveriteľne vyrovnaná, takú som ešte nezažil. Vyhráme dva-tri zápasy a sme v pokojných vodách, ak prehráme, topíme sa. Nie je nijaká vzácnosť, keď vyhrá posledný nad prvým. Veľa som počul o vysokej kvalite švédskej ligy, chcel som ju vyskúšať, teraz sa o tom presviedčam na vlastnej skúsenosti.“ Ako vyznie porovnanie s Kontinentálnou hokejovou ligou?

„Je iná. V káhael je viac hravosti, švédska liga je podľa mňa rýchlejšia. Nemáš čas na nič, naozaj na nič, chvíľku zaváhaš – a už sú na tebe traja súperi.“

Spoznáva iný životný štýl

Pôvodne mal byť jeho spoluhráčom aj Martin Bakoš, no ten dostal ponuku z NHL, a tak odišiel do Bostonu, čo je pochopiteľné.

„Akurát som si myslel, že mi pomôže s angličtinou, spočiatku to bolo z mojej strany slabé, no stále to nie je také, ako by som si želal. V tíme je však aj Galbík (útočník Matej Galbavý), v More pôsobí už šesť rokov, hral za juniorku, je tam ako doma. Pomohol mi adaptovať sa. Teraz už rozumiem viac, hokejovú terminológiu ovládam. V kabíne sa hovorí po anglicky i po švédsky, no švédčina sa na mňa nelepí.“

Marek Ďaloga v drese SR. Foto: SITA, Ján Viazanička
Marek Ďaloga Marek Ďaloga v drese SR.

Ďaloga v minulej sezóne obliekal dres čínskeho Kchun-lunu v Kontinentálnej hokejovej lige, Mora je v porovnaní s Pekingom a Šanghajom – dedinka. „Každé mesto je iné, zvláštne niečím osobitným. Mora je malá, ale hokejová, zažívam opäť iný životný štýl. Strava je v poriadku, chutí mi lepšie než v Pekingu.“

Borievkovú polievku, miestnu špecialitku, ste už ochutnali?

„Ešte nie, ani mŕtve rybičky,“ zasmeje sa.

Marek hral na viacerých ročníkoch Nemeckého pohára. Slovenská reprezentácia na tomto tradičnom podujatí absolvuje prvú medzinárodnú previerku.

„Mužstvo sa trochu obmenilo, niektorí chalani sú noví, prišli aj mladší. Tréner je však ten istý, viem, čo vyžaduje, herný systém ostáva takisto rovnaký. Bude na nás, ako ho zvládneme na ľade. Teším sa, že náročný švédsky stereotyp vystrieda opäť niečo iné. Reprezentovať Slovensko nie je každodenná záležitosť,“ pripomenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Nemecký pohár #Marek Ďaloga