Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Systém padal, ľudia zúrili. Lístky aj tak zmizli

Technické problémy, zle nastavený algoritmus a tisíce nahnevaných fanúšikov. Štart predaja lístkov na budúcoročné majstrovstvá sveta sa podľa očakávaní nezaobišiel bez veľkých problémov.

19.09.2018 11:57 , aktualizované: 17:48
laco predaj MS vstupenky Foto: ,
Ján Laco so zakúpenými lístkami na MS 2019 v hokeji.
debata (14)

Hrdina strieborného slovenského tímu z Helsínk 2012 Ján Laco si síce slávnostne prevzal prvú vstupenku a po ňom sa ušlo aj bývalej opore reprezentácie Ľubomírovi Višňovskému. Avšak začiatok naplánovaný na 9.19 sa výrazne oneskoril a ľudia pri počítačoch i pred kamennými predajňami nahnevane hromžili.

Boj s priekupníkmi ublížil všetkým

Spoločným menovateľom všetkých technických komplikácií bola podľa oficiálneho predajcu lístkov snaha eliminovať priekupníkov. Z tohto dôvodu bol vyvinutý špeciálny algoritmus, ktorý mal priekupníkov identifikovať a posielať v elektronickom rade na jeho koniec.

„Algoritmus, ktorý ich identifikoval na základe viacerých parametrov, mohol v niektorých prípadoch zle vyhodnotiť napríklad viacero prístupov z rovnakej IP adresy, hoci mohlo ísť o rôznych ľudí. Neoprávnene tak vyhodil z radu na čakanie aj stovky bežných hokejových fanúšikov, pre ktorých sme tento systém robili,“ vysvetľuje Eduard Jánošík, zástupca softvérovej spoločnosti Denax.

Preto sa viacerým ľuďom pri počítači stalo, že z trebárs 500-tej pozície klesli až na miesto v druhej desaťtisícke.

UPOZORNENIE: Video obsahuje expresívne výrazy

UPOZORNENIE: Video obsahuje expresívne výrazy

Predajcovi lístkov sa chybu podarilo identifikovať a algoritmus programátori online prepisovali. To malo za následok ďalší problém – pri viacerých reštartoch systém padal a záujemcov o lístky zoraďoval nanovo.

„Fanúšikom sa chceme ospravedlniť za komplikácie technického rozmeru. V úplnej miere sme ich dokázali eliminovať až o približne hodinu a štvrť, keď začal fungovať online predaj. V kamenných pobočkách sa dali kúpiť lístky už po desiatej,“ tvrdí Stanislava Šebeňová zo spoločnosti Ticketportal.

Paradoxne, systém v kamenných predajniach fungoval a záujemcovia si mohli vybrať lístky, no pre prepojenosť s online predajom sa zakúpené lístky nedali tlačiť.

Lístky na Slovákov? Zabudnite!

Zástupcovia Ticketportalu poobede tvrdili, že v čase plného spustenia predaja po pol jedenástej boli ešte k dispozícii lístky na všetky stretnutia Slovákov na turnaji. Mnohí záujemcovia sa však na sociálnych sieťach a diskusiách sťažujú, že dostať sa k nim bolo takmer nemožné.

Dopyt po vstupenkách niekoľkonásobne prevyšoval ich ponuku. Hoci sa organizátori MS spolu s predajcom lístkov snažili v prvom rade bojovať proti priekupníkom s lístkami, úspechy dosiahli asi len v online systéme.

Na predajných miestach Ticketportalu kupovali organizované skupiny veľké množstvo rôznych balíčkov lístkov – zjavne nie pre vlastnú potrebu, ale na ďalší predaj, ktorý je zakázaný.

„Požiadavka od organizátorov bola, že jeden človek môže kúpiť len štyri balíčky jedného tipu. Kombinovať ich medzi sebou však zakázané nebolo. Do ďalších fáz predaja asi budeme musieť spoločne prehodnotiť túto možnosť,“ hovorí Šebeňová.

Ľudia si tak mohli pri okienku kúpiť napríklad štyri sady špeciálu „nasleduj svoj tím“, štyri permanentky na všetky zápasy v Košiciach, štyri permanentky v ľubovoľnom meste na stretnutia základnej skupiny či denné vstupenky.

Komu sa nepodarilo kúpiť lístky na zápasy slovenského tímu, má už len minimálnu šancu dostať sa k nim oficiálnou cestou.

Všetky sa minuli už okolo obeda a do predaja sa vrátia len tie, ktoré si záujemcovia rezervovali a do 48 hodín ich neuhradia. Prípadne môže vedenie Medzinárodnej hokejovej federácie uvoľniť Slovensku ešte pár desiatok lístkov z vlastnej kapacity.

Nákup vstupeniek cez neoficiálne kanály organizátori neodporúčajú. Ceny lístkov na čiernom trhu sa okamžite začali šplhať na niekoľkonásobok pôvodných.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z redakcie Pravda.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #MS 2019 v hokeji