Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay: Domáci šampionát musí byť naša výhoda, nie stres navyše

Do národného tímu priviedol nový systém a väčší profesionalizmus. Hoci mužstvo pod vedením Craiga Ramsayho (67) nepostúpilo na olympiáde ani na majstrovstvách sveta do štvrťfinále, ukázalo viacero pozitív a fanúšikovia veria, že na budúcoročnom domácom šampionáte dosiahnu slovenskí hokejisti oveľa lepší výsledok.

17.09.2018 05:00
Craig Ramsay Foto: ,
Craig Ramsay a jeho zverenci počas MS 2018.
debata (7)

„S očakávaniami fanúšikov nemám problém. Nikdy som sa nebál tvrdej roboty a vždy som sa viac tešil na náročné zápasy než na tie jednoduchšie,“ vravel sympatický Kanaďan v rozhovore pre vybrané slovenské médiá počas golfového turnaja v rámci Business Golf Tour.

Aký bol váš prvý rok na lavičke Slovenska?

Bola to krásna skúsenosť. Čas na Slovensku som si užíval. Stretol som výborných ľudí, s ktorými sa mi veľmi dobre spolupracovalo. Hráči boli tiež výborní. Už sa u vás cítim pohodlnejšie, hoci slovenčina mi stále nejde. Nikdy predtým som nemal možnosť trénovať mužstvo na majstrovstvách sveta alebo olympiáde. Pripraviť tím na takéto veľké podujatia nie je vôbec jednoduché. Pracoval som s veľkým množstvom hráčov, z ktorých sme si vždy museli vybrať. Bolo medzi nimi veľa šikovných chlapcov a vo výbornom svetle sa ukázali aj niektorí, s ktorými sme pôvodne príliš nepočítali. Keď som sa vrátil domov, moji kamaráti boli veľmi zvedavý na všetko, čo som u vás zažil.

Boli ste spokojný s výsledkami?

Niekoľkokrát sme ukázali veľký potenciál tohto tímu. Dokázali sme zdolať Rusov na olympijskom turnaji, čo bol výnimočný výsledok. Na majstrovstvách sveta sme odohrali veľmi dobrý zápas so Švédmi, ktorý sme prehrali v predĺžení. Rovnako sme v predĺžení podľahli aj Česku. Niektoré situácie sme mali zvládnuť lepšie, no veľa sme sa naučili. Nie len hráči, ale aj ja. Už viem lepšie, čo mám očakávať od domáceho šampionátu.

Čo potrebuje reprezentačný tím zlepšiť?

Najdôležitejšie je, aby sme vždy hrali naplno celých 60 minút. Bolo veľmi veľa zápasov, v ktorých sme to nedokázali a preto sme ich nezvládli. Niekedy sme začali veľmi zle, čo sa mužstvu nemôže stávať. V hokeji musíte byť vždy stopercentne pripravený už na prvé vhadzovanie. Vždy ma veľmi nahnevá, ak chlapci nezvládajú úvod zápasu. Každý musí byť absolútne koncentrovaný a dôležité je veriť vo víťazstvo, nech nastúpite proti komukoľvek.

Majú Slováci dosť sebavedomia?

Musíte byť presvedčený, že ak zo seba vydáte všetko, môžete zdolať aj najsilnejších súperov. Nikdy nemôžete ísť do zápasu s tým, že sa uvidí, ako to dopadne. Potrebujete diktovať tempo. Boli úseky stretnutí, v ktorých sme to dokázali, ale nebolo ich veľa. So Švédmi sme prehrávali 1:3, no potom sme boli jeden a pol tretiny výrazne lepšie mužstvo. Vždy je jednoduchšie takto už začať a nie zapnúť, až keď prehrávate. Aj švédski tréneri boli prekvapení, čo sme ukázali v druhej polovici duelu.

Craig Ramsay a Filip Krivošík. Foto: Ivan Majerský, Pravda
hokej, zraz reprezentacie, Ramsay, Krivošík Craig Ramsay a Filip Krivošík.

Dali ste priestor viacerým mladým hráčom. Naplnili vaše očakávania?

Vždy potrebujete, aby zabrali aj mladí hráči. Musia povstať a prebrať zodpovednosť za celé mužstvo. To, že bol Laco Nagy náš najlepší útočník na šampionáte je pre neho skvelé, ale my potrebujeme, aby sa výraznejšie presadili mladší hokejisti a aby každý z nich chcel byť lídrom.

Na budúci rok sa majstrovstvá sveta uskutočnia na Slovensku. Myslíte už občas na ne?

Uvedomujem si, čo ma čaká. Už pri prvom kontakte s Mirom Šatanom sme sa rozprávali o domácom šampionáte. Síce som si nikdy predtým neuvedomoval, aké náročné sú majstrovstvá sveta – obzvlášť, keď ste v pozícii domáceho tímu – no doterajšie skúsenosti pri národnom tíme mi veľmi pomôžu. Urobím všetko preto, aby sme boli úspešní. S očakávaniami fanúšikov nemám problém. Nikdy som sa nebál tvrdej roboty a vždy som sa viac tešil na náročné zápasy než na tie jednoduchšie. Pokúsim sa dostať to isté aj do hláv hráčov. Domáce prostredie musia vnímať ako výhodu, nie ako stres navyše. Šampionát a masu povzbudzujúcich ľudí si musia užiť.

Vás doterajší asistent Vladimír Országh prevzal Slovan v KHL a v reprezentácii nebude pokračovať. Čo vy na to?

Musíme sa s touto situáciou vyrovnať. Patrí to k pozícii hlavného trénera. Vychováva nie len hráčov, ale aj svojich kolegov. Niekedy musí skrátka urobiť v realizačnom tíme zmeny. Som veľmi hrdý na to, čo Vlado dokázal a kam sa posunul. Trénovať v KHL je veľká výzva i skúsenosť. Mám z neho radosť. Robo Petovický aj Mišo Handzuš odviedli pri tíme tiež dobrú robotu, musíme si s Mirom Šatanom prebrať situáciu a určite nájdeme vhodných adeptov na post asistentov.

Vráti sa k mužstvu Handzuš?

Ešte neviem, nehovoril som s ním. Rád s ním preberiem situáciu a poteší ma, ak pristane na ďalšiu spoluprácu. Je to výborný človek s množstvom skúseností a počas prípravných turnajov vždy odviedol výbornú robotu. Bol by veľmi platný člen nášho tímu.

Martin Bakoš podpísal zmluvu s Bostonom a Patrik Rybár s Detroitom. Presadia sa v zámorí?

Som nadšený, že sa im to podarilo. Okrem nich je na skúške v Caroline Michal Čajkovský, budem ich všetkých pozorne sledovať. Je skvelé, že dostanú šancu presvedčiť o svojich schopnostiach v kempoch NHL. Azda chlapcom pomohli aj výkony v národnom tíme. Ako som spomínal, v niektorých úsekoch sme ukazovali kvalitu. Samozrejme, nikomu nemôže stačiť, že sme boli blízko, treba hrať tak, aby sme vyhrali.

Craig Ramsay. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Craig Ramsay Craig Ramsay.

Videli ste už nové zväzové logo? Páči sa vám?

Jeden priateľ mi ho poslal cez mail. Na prvý pohľad vyzerá celkom dobre, ale dresy som ešte naživo nevidel. Priletel som len minulý týždeň.

Aké ste mali leto?

Výborné. Často som hral golf a užíval som si chvíle s blízkymi. Mrzelo ma len to, že veľmi veľa pršalo – takmer každé poobedie.

Golf ste si zahrali aj hneď po prílete do Európy. Ako sa vám darilo v Atzenbrugg v spoločnosti Miroslava Šatana a Jána Lašáka?

Turnaj som si užil, i keď sa mi nepodarilo predviesť môj najlepší golf. Mirovi to išlo lepšie, mne sa príliš nedarilo. Nechcem sa vyhovárať, ale možno za to môže jet leg (smiech).

Myslíte počas voľna na hokej?

Snažím sa naň nemyslieť. No nie je to jednoduché. Ľudia sa ma na hokej pýtajú a stále ho mám niekde v hlave. Počas hráčskej aj trénerskej kariéry som sa naučil, že si musíte od hokeja oddýchnuť, nájsť si od neho cestu. Potrebujete robiť aj iné veci, ktoré vás bavia, inak vás zničí únava a tlak. Určite by som sa nemohol venovať trénovaniu toľko rokov, keby som to nedokázal.

Ako si od neho najlepšie oddýchnete vy?

Najlepšie si vyvetrám hlavu na golfovom ihrisku. Stretnem tam priateľov, porozprávame sa a okrem toho si zahrám svoju obľúbenú hru. Počas leta som trávil veľa času s rodinou – s deťmi a vnúčatami – nie je lepší spôsob, ako uniknúť od hokeja.

Prišli ste minulý týždeň v stredu. Dokedy budete na Slovensku?

Prišiel som spolu s manželkou a na Slovensku budeme až do Vianoc, ktoré strávime opäť doma na Floride. No v januári som naspäť na Slovensku. Viem, že počas tejto sezóny strávim na Slovensku veľmi veľa času, no chcem urobiť naozaj to najlepšie, aby sme uspeli na majstrovstvách sveta. Je dôležité byť nablízku, veľa komunikovať a pracovať na skladaní tímu.

Páči sa vašej pani manželke v Bratislave a okolí?

Ale áno. Našla si tu zopár priateľov. Môže s nimi zájsť na kávu, čaj, cestovať a spoznávať Slovensko či okolité krajiny. S dcérou bola na výletoch v Salzburgu, Budapešti či Viedni. Spočiatku to mala ťažšie, kým si trochu zvykla, no teraz sa už tešila na príchod.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Craig Ramsay