Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj po štyridsiatke. Chára doma nemá konkurenciu

Na krku má štyridsiatku, no i tak je stále najlepší. Bez debát. Skúsený obranca Zdeno Chára po piaty raz triumfoval v slovenskej ankete Hokejista roka.

17.08.2018 15:58 , aktualizované: 18:43
NHL Chára Foto: ,
Zdeno Chára v drese Bostonu Bruins.
debata

Kapitán Bostonu Bruins v zámorskej NHL strieda na tróne Mariána Hossu, ktorý uplynulý ročník vynechal a na ľad sa podľa všetkého už nevráti.

Chára bol s 24 bodmi (7+17) tretí najproduktívnejší Slovák v profilige, pri porovnaní užitočnosti pre mužstvo bol však bezkonkurenčne najlepší. Za Bruins odohral v základnej časti 73 stretnutí a s 22 plusovými bodmi bol druhý najlepší v klube v hodnotení plus/mínus.

Tradične ovládol aj klubové štatistiky v čase strávenom na ľade, s priemerom 22:54 min mu v celej NHL patrila 36. pozícia.

Štyridsaťjedenročný Trenčan bol opäť hlavný líder kabíny Bostonu. Bruins sa napriek veľkému počtu zranení prebojovali do play off, kde v druhom kole stroskotali na Tampe Bay. Ešte počas základnej zmluvy podpísal Chára nový ročný kontrakt na 5 miliónov dolárov s bonusmi vo výške 1,75 milióna.

„Musím na sebe tvrdo pracovať – každý rok, každú sezónu, každé leto. Ak by som tak nerobil, dobehlo by ma to a razom by som sa stal len jedným z mnohých. A to nechcem,“ vravel po podpise zmluvy.

Hoci jeho prednosti využíva tréner Bruce Cassidy najmä pri bránení hviezd súpera a pri pomoci mladším spoluhráčom napredovať, najvyšší muž súťaže neváha zhodiť ani rukavice, keď cíti, že to jeho mužstvo potrebuje. V minulej sezóne sa pobil dvakrát – s Joshom Andersonom z Columbusu a Jamiem Oleksiakom z Pittsburghu.

Médiá i fanúšikov upútal najmä pästný duel v derby s Penguins, do ktorého sa Chára pustil napriek tomu, že bol už tri minúty v kuse na ľade.

„Mal som toho dosť a bol som unavený. No cítil som, že je veľmi dôležité postaviť sa súperovi a neukázať slabosť,“ vysvetľoval po bitke.

Po sezóne si spestril voľnejší čas návratom do školských lavíc. S viacerými ďalšími prominentnými športovcami absolvoval letné štúdium na Harvarde. Navštevoval prednášky v odbore podnikania v oblasti športu, médií a zábavy.

V ankete Hokejista roky zvíťazil Chára aj v rokoch 2009, 2011, 2012 a 2013. Za rok 2018 získal aj Cenu Róberta Švehlu pre najlepšieho obrancu.

Najlepším útočníkom sa stal Tomáš Tatar z Vegas, medzi brankármi hlasujúcich najviac presvedčil Marek Čiliak (v lete prestúpil z Brna do Slovana) a v kategórii trénerov triumfoval Vladimír Országh, ktorý priviedol Banskú Bystricu k obhajobe titulu (medzitým odišiel do Slovana).

Cenu Pavla Demitru pre najlepšieho hráča do 20 rokov získal po druhý raz po sebe obranca Martin Fehérváry, ktorému sa ušlo aj tretie miesto medzi obrancami.

Zoznam víťazov ankety Hokejista roka 2018

Hokejista roka 2018: 1. Zdeno Chára, 2. Tomáš Tatar, 3. Richard Pánik, 4. Marek Čiliak, 5. Ladislav Nagy
Najlepší brankár (Cena Vladimíra Dzurillu): 1. Čiliak, 2. Patrik Rybár, 3. Denis Godla
Najlepší obranca (Cena Róberta Švehla): 1. Chára, 2. Andrej Sekera, 3. Martin Fehérváry
Najlepší útočník (Cena Jozefa Golonku): 1. Tatar, 2. Pánik, 3. Nagy
Najlepšia hokejistka: 1. Tatiana Ištocyová, 2. Nicol Čupková, 3. Iveta Klimašová
Najlepší tréner (Cena Ladislava Horského): 1. Vladimír Országh, 2. Peter Oremus, 3. Ernest Bokroš
Najlepší rozhodca (cena Juraja Okoličányho): 1. Vladimír Baluška, 2. Jozef Kubuš, 3. Peter Šefčík
Najlepší hráč do 20 rokov (cena Pavla Demitru): 1. Fehérváry, 2. Samuel Buček, 3. Miloš Roman

All-Star tím Tipsport Ligy 2017/2018: Michal Valent (Dukla Trenčín) – Tomáš Starosta (Dukla Trenčín), Nick Ross (HKM Zvolen) – Branko Radivojevič (Dukla Trenčín), Michal Krištof (HK Nitra), Eric Faille (HC 05 Banska Bystrica)
Najlepší brankár Tipsport ligy SR: Michal Valent (Dukal Trenčín)
Najlepší obranca Tipsport ligy SR: Tomáš Starosta (Dukla Trenčín)
Najlepší strelec Tipsport ligy SR: Timothy Coffman (HKM Zvolen)
Najproduktívnejší hráč Tipsport ligy SR: Timothy Coffman (HKM Zvolen)
Najlepší nováčik Tipsport ligy SR: Miloš Kelemen (HKM Zvolen)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Zdeno Chára #Marek Čiliak #Hokejista roka 2018