Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovenskí hokejisti v košickej skupine? Inšpiroval nás dánsky model

Slovenskí hokejisti definitívne odohrajú všetkých sedem zápasov skupinovej fázy budúcoročného šampionátu v Košiciach. Pre Anetu Büdi, riaditeľku organizačného výboru MS 2019 pre Košice, je to veľká výzva a zároveň česť.

22.05.2018 16:22
debata (6)
Aneta Büdi, riaditeľka organizačného výboru MS... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Aneta Büdi Aneta Büdi, riaditeľka organizačného výboru MS 2019 pre Košice.

„Fakt, že Slovensko bude hrať v košickej skupine, výrazne zvýši jej atraktivitu. Divácky záujem bude enormný,“ tvrdí.

Čo pre vás znamená zaradenie slovenského tímu do košickej skupiny?

Je to pre nás veľká výzva. Musíme to zvládnuť organizačne a v spolupráci s mestom aj po bezpečno-dopravnej stránke. Sme však veľmi vďační, že padlo práve takéto rozhodnutie. Vlaňajší šampionát hráčov do 18 rokov v Poprade a Spišskej Novej Vsi ukázal, že na východe Slovenska je obrovský divácky záujem o zápasy našich výberov, bez ohľadu na vekovú kategóriu.

Aký očakávate nárast návštevnosti oproti roku 2011?

V roku 2011 bola počas šampionátu zaplnenosť košickej haly len 30 %. Teraz očakávame návštevnosť približne na úrovni 60 až 70 %. Mali by sme teda zaznamenať viac ako stopercentný nárast. Samozrejme, ak pôjde všetko dobre, môžu byť čísla ešte priaznivejšie.

Kto okrem Slovákov zaplní štadión?

Je dôležité, že košická skupina je zaujímavá a ponúka atraktívne súboje. Nemáme sa čoho báť, športový turizmus neustále rastie. Z Veľkej Británie chystajú veľký organizovaný výjazd na jeden zo zápasov až v objeme dvetisíc divákov. Určite prídu aj Američania, Nemci či Fíni.

Steel aréna v Košiciach. Foto: SHUTTERSTOCK
HC Košice, Steel aréna, hokejový štadión Steel aréna v Košiciach.

Aké požiadavky má Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) na rekonštrukciu štadióna?

Ide o viacero technických požiadaviek ohľadom moderných IT technológií. IIHF zároveň mení pravidlá týkajúce sa mantinelov a plexiskiel. Musia spĺňať nové bezpečnostné normy a byť flexibilnejšie, aby sa vyhlo väčšiemu počtu zranení.

Kedy budete mantinely meniť?

Podľa informácií zo Steel arény by sa tak malo stať ešte v lete pred začiatkom budúcej sezóny, ak prebehnú načas všetky procesy týkajúce sa rôznych zmien. V Bratislave by sa mali mantinely meniť až budúci rok pred šampionátom, u nás by mohol vniknúť časový problém, keby Košice postúpili v play off ďaleko. Halu musíme prebrať 15. apríla. Ak sa mantinely nestihnú vymeniť v lete, musí sa tak stať počas nejakej krátkej zimnej prestávky.

Má už organizačný výbor podpísanú zmluvu so Steel arénou?

Zmluva je momentálne na podpise. Je finalizovaná a pripravená, ale v závere sa viaceré detaily doťahovali, keďže obsahuje veľa príloh, ku ktorým sa bolo treba vyjadriť.

Tlačová konferencia k MS 2019 na Slovensku Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Tlačová konferencia v Bratislave k MS 2019.

Dávali si Košice podmienky, že sa v meste musí odohrať aspoň jeden zápas Slovenska?

Nikto takéto podmienky nekládol. Pre všetkých šlo skôr o príjemné prekvapenie, keď sme prvýkrát spomenuli túto alternatívu. Všetci ju privítali.

Kedy ste o nej počuli prvý raz?

Podnet prišiel tesne pred šampionátom v Dánsku, keď sme zistili, ako sa Dánom darilo s predajom vstupeniek. Povedali nám, že ich model by mal byť ekonomicky aj divácky úspešný. Zistili sme, že myšlienka nie je zlá ani z nášho pohľadu.

Budú fanúšikom stačiť ubytovacie kapacity v meste?

Najväčšie hotely sú vybookované pre nás – potrebujeme vytvoriť komfort najmä pre hráčov, realizačné tímy a ľudí z IIHF. S kapacitami by však nemal byť problém. Nesústreďujeme sa len na možnosť ubytovania sa v Košiciach, ale aj v jeho blízkom či vzdialenejšom okolí. Komunikujeme aj s prepravcami a riešime, aby bola doprava pre ľudí so vstupenkami zdarma.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v hokeji #Aneta Büdi