Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Optimistický scenár MS 2019: postup tímu z Košíc do Bratislavy

Bodaj by vyšiel - znie spoločné želanie. Takto o rok budú na Slovensku vrcholiť majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji (10.5 - 26.5. 2019).

22.05.2018 14:01 , aktualizované: 15:50
Martin Kohút Foto: ,
Prezident SZĽH Martin Kohút.
debata (1)

Po ôsmich rokoch si Bratislava a Košice zopakujú hostiteľskú pozíciu najväčšieho športového sviatku v krajine pod Tatrami. Slovensko sa opäť stane hokejovou republikou. V porovnaní s premiérou v roku 2011 s jednou významnou zmenou: slovenská reprezentácia odohrá svoje zápasy v základnej skupine v metropole východu. Ak postúpi do play off, na štvrťfinále sa presunie do Bratislavy.

„Veríme, že náš národný tím uvidia obe najväčšie slovenské mestá. Aj na nedávnom šampionáte v Dánsku hrala domáca reprezentácia v Herningu, nie v hlavnom meste. Podľa prvých ekonomických výsledkov dopadol šampionát úspešne. O to sa usilujeme i my, vychádzali sme z pripravených prepočtov, konzultovali sme situáciu aj s Medzinárodnou hokejovou federáciou. Pri rozhodnutí začleniť Slovensko do Košíc sme nezohľadňovali len ekonomické parametre, ale aj hodnotové. Aj v tejto sezóne hrali Slováci vo viacerých mestách, chceme reprezentáciu priblížiť čo najviac k fanúšikom a zároveň dosiahnuť lepší ekonomický výsledok ako v roku 2011,“ uviedol Martin Kohút, šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja, na utorňajšom stretnutí s médiami.

„Vedenie realizačného tímu akceptovalo naše rozhodnutie hrať základnú skupinu v Košiciach. Tréner Craig Ramsay i generálny manažér Miroslav Šatan si boli pozrieť zázemie. V prípade postupu do štvrťfinále, čo si všetci želáme, všetko zabezpečíme tak, aby mal národný tím komfortné podmienky a aj v Bratislave mohol podať optimálny výkon. Miroslav Šatan ako člen výkonného výboru hlasoval tiež za Košice. Uvidia aj dva štvrťfinálové zápasy, semifinále i finále bude v Bratislave,“ doplnil.

Stratégia je zrejmá: v hlavnom meste Slovenska budú takmer doma reprezentácie Česka a Rakúska, ich fanúšikovia to majú do dejiska na skok. V roku 2011 videlo svetový šamionát 406-tisíc divákov, predpoklad v budúcom je 450-tisíc.

Tlačová konferencia k MS 2019 na Slovensku Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Tlačová konferencia v Bratislave k MS 2019.

Viceprimátor Košíc Martin Petruško považuje košickú skupinu aj so slovenským tímom za obrovský úspech a zároveň i veľkú výzvu pre mesto i región.

„Veľmi sa z toho tešíme. Všetko pripravujeme tak, aby boli účastníci, fanúšikovia i návštevníci mesta maximálne spokojní. Už teraz sa môžu tešiť na výnimočnú atmosféru v hľadisku, v okolí Steel Arény i v meste. Rekonštruujeme mestskú hromadnú dopravu, priame letecké spojenie s Mníchovom a Düsseldorfom určite využijú priaznivci nemeckého tímu. V budúcom roku budú Košice hlavným mestom dobrovoľníctva, v máji vyvrcholia tradičné Dni Košíc, čo bude prínos i pre hokejový šampionát,“ zdôraznil.

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal pripomenul, že nie je dôvod na smútok.

„Dúfame, že reprezentácia postúpi do štvrťfinále a predstaví sa aj v hlavnom meste, v spolupráci s hokejovým zväzom jej utvoríme čo najlepšie podmienky. Veľa investujeme do skrášľovania verejných priestranstiev, rekonštruujeme Trnavské mýto, pripravujeme alternatívnu dopravu. Delegácia mesta navštívila počas nedávneho šampionátu Kodaň, chceme využiť skúsenosti jej organizátorov, aby si obyvatelia mesta i zahraniční návštevníci čo najviac užili kvalitný hokej i srdečnosť Bratislavy.“

Vysvetlil tiež, že uznesenie mestského zastupiteľstva o účasti Slovenska v bratislavskej základnej skupine bolo nerealizovateľné.

V oboch hostiteľských dejiskách ožijú tradičné fanzóny, pribudnú aj v iných mestách. Predaj vstupeniek má tri fázy, začne sa v septembri dennými balíčkami na jednotlivé dni skupinovej fázy. Cenotvorba bude známa neskôr, podobne aj podoba maskota. Vĺčika nahradí medveď.

Štamberský: Kvalita ľadu je pre nás zásadná

Zimné štadióny v Bratislave i Košiciach už organizátori pripravujú na budúcoročný svetový šampionát. V Bratislave šéfuje organizačnému výboru Roman Štamberský, pred ôsmimi rokmi športový riaditeľ podujatia.

„Fungujeme od konca minulého roka, od februára máme v tíme 26 ľudí so skúsenosťami z majstrovstiev sveta do 18 rokov a z inline hokeja. Zabezpečujú športovú stránku, infraštruktúru, logistiku, marketing, médiá, všetko, čo si organizácia takéhoto podujatia vyžaduje,“ podotkol.

„Na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu prebieha údržba a opravy chladiarenského systému. Keďže odborníci pracujú aj s čpavkom, štadión a blízke okolie sú z bezpečnostných dôvodov uzavreté. Rozsah prác je o čosi širší, s údržbou by sa mohlo skončiť v auguste. Úvodné buly padne desiateho mája, vtedy je v Bratislave vysoká teplota. Pre nás je kvalita ľadu prvoradou a zásadnou vecou, preto zabezpečujeme výkonnejšie chladenie. Kodaň mala s ľadom isté problémy, videl som to na vlastné oči, tomu by sme sa chceli vyhnúť,“ konkretizoval.

Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Zimný štadión Ondreja Nepelu Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave.

Ďalšie úpravy sa uskutočnia pred šampionátom: „Od polovice apríla budeme meniť mantinely na hlavnej ploche za bezpečnejšie a flexibilnejšie. Plocha dostane rozmery 60×30 metrov. To je štandardný rozmer pre majstrovstvá sveta, obe plochy musia byť rovnaké. Po skončení majstrovstiev sveta sa vrátime na pôvodný rozmer 60×28 m.“

Koľko bude stáť rekonštrukcia?

„Nehovoril by som o rekonštrukcii, po ôsmich rokoch prevádzky skôr o pravidelnej údržbe. Som rád, že mestské zastupiteľstvo našlo na ňu prostriedky. Predpokladáme výdavky približne 500-tisíc eur, čo sa týka mantinelov, IT a silnoprúdových rozvodov. V rámci zmluvy s mestom zrenovujeme aj podlahovú krytinu. Korčule ju sekali osem rokov, vieme o technológii, ktorá vie gumu repasovať.“

V Bratislave sa uskutoční i trénerské sympózium, v závere majstrovstiev sveta i tradičný kongres Medzinárodnej hokejovej federácie.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Martin Kohút