Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do Sparty som šiel, aby som bol bližšie k synovi, vraví Ďaloga

Patrí medzi kľúčových mužov defenzívy Craiga Ramsayho. Ešte stále ho mrzí, že slovenskí hokejisti nepostúpili na olympiáde v Pjongčangu do štvrťfinále.

13.04.2018 12:00
debata

Sklamali ho výkony národného tímu minulý týždeň vo Švédsku (3:6 a 1:7), no je presvedčený, že v súbojoch v Nemecku to bude o poznanie lepšie. „Keby sme zahrali na olympiáde ako v stretnutiach so Švédskom, zhoríme v každom zápase,“ priznáva obranca Marek Ďaloga (29).

Marek Ďaloga. Foto: Pravda, Ivan Majerský
hokej, zraz reprezentacie, Ďaloga Marek Ďaloga.

Ako hodnotíte zápasy vo Švédsku?

Boli zlé, úplne zlé. Nehrali sme dobre, musíme sa zlepšiť vo všetkom. Bolo tam pár lepších fáz, ale to v žiadnom prípade nestačí. Prvý duel ešte ako-tak ušiel, hoci druhá tretina nám uletela. V druhom sme nezachytili začiatok a po celý čas sme boli slabší.

V čom bol najväčší problém?

Nechceme sa vyhovárať na omladený káder, aj Švédi mali v tíme viacero mladíkov. Tréner sa síce snažil pripraviť nás na zápasy najlepšie ako mohol, ale my sme na ne vnútorne akosi neboli nastavení. Na ľade sme vôbec neplnili, čo sme si povedali. Proti Švédom sa nedá hrať, keď už prehrávate o tri-štyri góly. Potom si s vami robia, čo chcú. Keď dostaneme šancu hrať v reprezentačnom drese, musí to vyzerať úplne inak.

Čakajú vás Nemci. Čo hovoríte na ich spanilú jazdu na olympiáde?

Hrali perfektne. Čaká nás veľmi náročný súper, ktorý nám – rovnako ako Švédi – ukáže naše slabé stránky. Preto musíme zahrať úplne inak. Mrzelo by nás, keby sa opakovali zápasy z minulého týždňa. Nesmieme robiť toľko chýb.

Marek Ďaloga pred Američanom Jackom Eichelom. Foto: SITA, Ján Viazanička
Marek Ďaloga, Jack Eichel Marek Ďaloga pred Američanom Jackom Eichelom.

Videli ste v ich hre totožné veci, ktoré od vás vyžaduje aj tréner Ramsay?

Jasné, že som si ich všimol. Veľa detailov bolo podobných. Nemci však plnili pokyny trénerov lepšie ako my. Je na nás, aby sme sa im priblížili. Na olympiáde im vyšlo všetko vynikajúco. Aj my sme hrali celkom dobre v defenzíve – lebo sme dodržiavali, čo od nás tréner chcel. Vo Švédsku sme od toho upustili. Keby sme takto zahrali na olympiáde, zhoríme v každom zápase.

Myslíte už na majstrovstvá sveta, hoci sú stále ďaleko?

Každý z nás sa už na šampionát teší. Každý by chcel v Dánsku hrať. Uvidíme, ako tréneri poskladajú mužstvo. Verím, že v príprave sa rozohráme a bude to stále lepšie.

Ako ste spokojný s klubovou sezónou, ktorú ste začali v Kchun-lune a uzavreli v pražskej Sparte?

(povzdychne si) Nebola vyslovene zlá. Prvá polovica bola fajn, vyhrávali sme a boli sme na tom dobre. No postupne sme z druhého miesta spadli na tretie od konca a už sme sa z toho nevyškriabali. Keď bolo jasné, že nepostúpime do play off, snažil som sa o presun do Sparty, čo sa podarilo. Čakal som, že v Prahe bude situácia oveľa lepšia, no tiež sme sa trápili. V predkole play off nás Liberec zničil. Olympiáda bola celkom vydarená, len sme ju nedokázali dotiahnuť do konca. Turnaj sme mali rozohratý vynikajúco, ale zápas so Slovinskom sme nezvládli.

Marek Ďaloga na reprezentačnom zraze. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Marek Ďaloga Marek Ďaloga na reprezentačnom zraze.

Rozhodovali v súboji so Slovincami najmä hlavy?

Áno. Urobili sme nejaké fauly, prehrávali 0:2 a už sme to len dobiehali. Keď sme prehrávali rovnakým výsledkom s Rusmi, opadol z nás stres a ťarcha. Rozbehli sme sa. Keď sa vám však to isté stane so Slovincami, nad ktorými potrebujete vyhrať, je to oveľa náročnejšie. Mohli sme ísť priamo do štvrťfinále, veľká škoda…

Cítili ste aj zvyšujúce sa očakávania fanúšikov?

Doľahlo na nás všetko dokopy. Sami sme veľmi chceli a po úspechu túžili aj všetci doma. Som presvedčený, že hoci to nevyšlo, každý z nás dal do rozhodujúceho zápasu všetko.

Pre vás je rok 2018 výnimočný najmä v osobnom živote…

(Usmeje sa) Jasné, posledný januárový deň sa mi narodil syn Matias. Bolo to tesne pred olympiádou, veľmi hektické. Videl som ho dva dni, potom chvíľu po olympiáde a teraz pomedzi sústredenia národného tímu. Práve kvôli očakávanému termínu som chcel ísť do Sparty, aby som to mal bližšie domov. Nedá sa ani opísať, čo prežívam. Množstvo energie, číra radosť z niečoho nového, nepoznaného. Občas je to náročné, ale užívam si to.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Marek Ďaloga #nemeckí hokejisti