Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Príučka od švédskych mladíkov. Slováci neuspeli ani v odvete

Slovenská hokejová reprezentácia prehrala vysoko 1:7 s domácim Švédskom v piatkovom prípravnom zápase pred májovými MS. Súboj v Oskarshamne je súčasťou seriálu Euro Hockey Challenge 2018.

06.04.2018 20:44 , aktualizované: 22:05
Švédsko SR Hokej Krivošík Foto: ,
Filip Krivošík sa snaží presadiť pred brankárom Švédska Magnusom Hellbergom.
debata (11)

Zverenci Craiga Ramsayho nezvládli už prvú tretinu, v ktorej trikrát inkasovali. Po štvrtom góle domáceho tímu vystriedal v 23. minúte Denisa Godlu v slovenskej bránke Dávid Hrenák.

Až potom sa strelecky presadili aj hostia, čestný úspech SR dosiahol Andreas Štrauch, pre ktorého to bol premiérový gól v reprezentačnom A-tíme. Švédi boli lepší v každej hernej činnosti, v 37. minúte skompletizoval hetrik agilný Olle Liss. Domáci dohrali zápas v exhibičnom tempe, skóre uzavreli v tretej tretine Carl Klingberg a Carl Grundström.

Slovenskí hokejisti si nezlepšili vzájomnú bilanciu so Švédmi, z 36 duelov vyhrali desať, v troch remizovali a 23 prehrali s celkovým skóre 81:119.

Slováci v rámci záverečnej prípravy na májové MS v Dánsku odohrajú na budúci víkend dvojzápas s Nemeckom vo Weisswasseri a Drážďanoch.

Euro Hockey Challenge

Švédsko – Slovensko 7:1 (3:0, 2:1, 2:0)

  • Góly: 9. Liss (Boqvist, Brännström), 13. Zackrisson (Wikstrand, Pilut), 18. Ölund (Olofsson), 21. Liss (Olofsson), 37. Liss (Olofsson, Asplund), 53. Klingberg (Olofsson, Almquist), 59. Grundström (Klingberg, Zackrisson) – 27. Štrauch (Šoltés, Ďaloga).

    Rozhodovali: Harnebring, Winge – Löfgren, Jonsson (všetci Švéd.), vylúčení: 5:4, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 3054 divákov.

  • Švédsko: Hellberg – Pilut, Wikstrand, Nyberg, Almquist, Andersson, Arnesson, Brännström, Boqvist – Grundström, Zackrisson, Cehlin – Liss, Sundström, Olofsson – Norman, Asplund, Nilsson – Klingberg, Ölund
  • SR: Godla (23. Hrenák) – Grman, Trška, Bodák, Ďaloga, Valach, Gernát, Fehérváry – Kudrna, Hovorka, Bakoš – Miklík, Buc, Nagy – Svitana, Krivošík, Šoltés – Štrauch, Šimun, Bondra

Andreas Štrauch, útočník a autor jediného gólu SR: „Prehrať 1:7 je veľmi nepríjemné, predsa len, je to medzinárodná scéna. Verili sme, že Švédov v druhom zápase viac potrápime. Som šťastný, že som tu mohol byť a okúsiť takúto úroveň, som za to rád. Dnešný hokej je najmä o pohybe, u nás v extralige je to pomalšie ako na medzinárodnej scéne.“

Juraj Valach, obranca SR: „V prvom zápase so Švédmi by sa dala pozitívne hodnotiť prvá a tretia tretina, druhá bola z našej strany veľmi zlá. Druhý zápas by som radšej nehodnotil, ťažko sa v ňom hľadá niečo pozitívne. Švédi hrajú úžasne s pukom, nezbavujú sa ho, nachádzajú si voľné priestory a puky si tam posúvajú, prihrávky si dávajú presné, prudké, na hokejku. My puky viac-menej po sebe strieľame a to je potom ťažké. Viac by sme sa mali zamerať na individuálne zručnosti, lebo oproti Švédom sme ‚drevení‘.“

Patrik Svitana (vpravo) a Švéd Erik Brännström... Foto: TASR/AP, Suvad Mrkonjic
Švédsko SR Hokej Svitana Patrik Svitana (vpravo) a Švéd Erik Brännström bojujú o puk v druhom prípravnom zápase na hokejové MS proti domácim Švédom v Oskarshamne.

Slováci sa v prvej tretine iba veľmi ťažko presadzovali v ofenzíve, naopak, väčšinu času sa museli brániť, keďže mali veľké problémy ustrážiť šikovných domácich útočníkov. Nevychádzali im ani presilovky, v ktorých nedokázali výraznejšie ohroziť Hellberga vo švédskej bránke. Po uplynutí prvej početnej výhody inkasovali z hokejky Lissa, ktorý tečoval strelu Boqvista a využil, že Godla mal pri nej zaclonený výhľad.

Podobným spôsobom padol aj druhý švédsky gól, keď slovenský brankár nič nevidel a Zackrisson využil presilovku pri vylúčení Buca. „Tri korunky“ jasne dominovali, obrovské šance na zvýšenie skóre nepremenili Grundström ani Oloffson. Absolútnu hernú prevahu pretavil v 18. minúte na tretí gól Ölund. Zo slovenských príležitostí v prvej tretine stoja za spomenutie len nebezpečná strela Tršku od modrej čiary a spálená tutovka Buca.

V druhom dejstve pokračoval švédsky tlak, po 46 sekundách využil nedôraz slovenských obrancov Liss, ktorý svojím druhým gólom v zápase upravil na 4:0. Následne Godla prenechal miesto v bránke Hrenákovi. Až potom sa presadili Slováci, v 27. minúte sa dostali do rýchleho prečíslenia a po prihrávke Šoltésa znížil skóre Štrauch.

Ramsayho zverenci v porovnaní s úvodnou tretinou zlepšili pohyb, napriek tomu bolo zrejmé, kto je pán zápasu. V 37. minúte Švédi vyhrali sériu súbojov za bránkou, pred ňou zostal osamotený Liss, ktorý v šanci nezaváhal a skompletizoval hetrik – 5:1.

V tretej časti tempo hry opadlo, domáci zvoľnili a nehnali sa už toľko dopredu. Slováci mali niekoľko náznakov šancí, ktoré však zostali nevyužité. Severania, hoci ubrali nohu z plynu, mali stále herne navrch a využívali nedôslednosti v súperovej obrane na ohrozenie Hrenáka.

V 53. minúte premenili svoju druhú presilovku, keď Klingberg parádne trafil do horného rohu slovenskej bránky – 6:1. Skóre uzavrel minútu a pol pred koncom Grundström, ktorý nekrytý pred bránkou využil prihrávku Klingberga.

Filip Krivošík (vpravo) a Švéd Lawrence Pilut... Foto: TASR/AP, Suvad Mrkonjic
Švédsko SR Hokej MS18 Príprava EHCh Filip Krivošík (vpravo) a Švéd Lawrence Pilut bojujú o puk.
11 debata chyba