Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrenák: Obdivujem Haláka. Učím sa od Godlu aj Nagya

Má za sebou výbornú nováčikovskú sezónu v univerzitnej NCAA vo farbách St. Cloud State. Zo zámoria o ňom idú len dobré chýry a chváli ho aj tréner brankárov Ján Lašák.

05.04.2018 12:00
debata

Možno sa mu v lete na tretí pokus splní aj sen o drafte do slávnej NHL. Ešte predtým si však Dávid Hrenák (19) odkrúti debut v seniorskej reprezentácii. „Pokúsim sa zo seba vydať maximum, aby som sa v tíme udržal čo najdlhšie,“ tvrdí nádejný brankár.

Dávid Hrenák. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Dávid Hrenák Dávid Hrenák.

Zaskočil vás telefonát od Jána Lašáka?

Jasné, že ma prekvapil. Ozval sa mi v stredu minulý týždeň, aby som bol cez víkend doma. Hneď na druhý deň som odletel na Slovensko. Som veľmi rád, že si na mňa spomenuli. Nominácia ma extrémne potešila.

Pýtali ste si rady od spoluhráčov z dvadsiatky Martina Bodák a Filipa Krivošíka?

Písal som Maťovi, aby mi dal základné informácie a som s ním teraz aj v izbe (smiech). Užívam si túto možnosť.

Aký ste si dali hlavný cieľ?

Nazbierať skúsenosti. To, že môžem byť v kabíne s chalanmi ako sú Laco Nagy a spol., je pre mňa veľká vec. Snažím sa vziať si od nich čo najviac, aby som to vedel preniesť do kariéry.

Veríte, že sa môžete dostať do trojice, ktorá pôjde na MS do Dánska?

Pokúsim sa v tréningoch podávať čo najlepšie výkony a vo Švédsku dobre zachytať, aby som sa v tíme udržal najdlhšie, ako sa bude dať. Ak by prišla možnosť cestovať aj na MS, rád o ňu zabojujem. Účasť na šampionáte by mi mohla pomôcť k draftu, ale najdôležitejšia by bola pre môj vývoj a kariéru.

Lašák vraví, že od juniorských MS chytáte v obdivuhodnej for­me.

Nečakal som, že to dopadne tak dobre. Prvoročiaci nezvyknú dostať na univerzitách veľa priestoru. Po juniorských MS som však s výnimkou troch odchytal všetky zápasy. Prekvapilo ma to. Bolo to super.

Nehnevali sa na vás starší brankárski kolegovia?

Vôbec nie. Obaja boli veľmi fajn, výborní chalani, ktorí mi pomáhali. Sú zhodne o štyri roky starší a ešte jednu sezónu v tíme ostanú. Uvidíme, či aj v nasledujúcej dostanem toľko priestoru.

Čo je pre brankára najťažšie pri odchode do zámoria?

Treba si zvyknúť na zmena štýlu. Hrá sa priamočiarejšie, hráči strieľajú na bránku z každej možnej pozície. Treba byť maximálne koncentrovaný po celých 60 minút.

Mali by ste dostať šancu v jednom zápase vo Švédsku. Dostaví sa tréma?

Hádam nie. Veľmi sa na zápas teším. Bude to pre mňa nová skúsenosť. Pokúsim sa zo seba vydať všetko. Hádam vyhráme.

Máte brankársky vzor?

Mám ich veľa – zo Slovenska Jaro Halák a v NHL sa mi veľmi páči aj Pekka Rinne. Snažím sa im priblížiť. Vyberám si zväčša vyšších brankárov, keďže patrím medzi nich. Aj v národnom tíme sú však veľmi dobrí brankári – veľa sa môžem naučiť od Denisa Godlu i Jána Laca, ak sa k nám na budúci týždeň pripojí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Ján Lašák #Dávid Hrenák