Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatan o posilách z NHL povie neskôr, Petrovického ponuka potešila

Dvadsaťdva hokejistov privítal na utorňajšom zraze tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay. V zápasoch Euro Hockey Challenge proti Švédsku 5. a 6. apríla budú v "áčku" debutovať až ôsmi z nich.

03.04.2018 13:52 , aktualizované: 17:59
hokej, zraz reprezentacie, Foto: ,
Hokejisti SR na utorkovom tréningu.
debata

Z pôvodnej nominácie vypadli Michal Čajkovský a Libor Hudáček, obaja však do Švédska pocestujú. Doma ale zostane pôvodne nominovaný brankár Ján Laco, ktorý bude v Liptovskom Mikuláši trénovať.

Libora Hudáčka trápi rameno, s ktorým má problém už dlhší čas, namiesto tréningu preto strávil čas na vyšetrení v nemocnici.

„Libor má problémy, hrať vo Švédsku s najväčšou pravdepodobnosťou nebude. Na jeho miesto sme povolali Andreasa Štraucha z Popradu. Hrať nebude ani Michal Čajkovský, ktorý má pred podpisom zmluvy a preto nás poprosil, či nemôže iba trénovať. Vyhoveli sme mu. Obaja však s nami pocestujú a budú aspoň trénovať,“ uviedol po utorňajšom tréningu generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan.

Šancu presvedčiť budú mať debutanti – brankár Dávid Hrenák, obrancovia Martin Bodák a Martin Fehérváry a aj útočník Filip Krivošík. Všetci štyria sa predstavili na januárových majstrovstvách sveta do 20 rokov v americkom Buffale. Okrem nich si po prvý raz oblečú reprezentačný dres A-tímu Mário Grman, Dávid Bondra, Eduard Šimun a Dávid Šoltés.

„Chceme dať týmto mladým hráčom šancu, aby sme mali možnosť vidieť, ako sú schopní hrať v národnom drese na najvyššej úrovni. Možno ešte nebudú pripravení hrať na majstrovstvách sveta, ale my máme možnosť vidieť ich a túto šancu sme využili. Budeme sledovať, ako sa správajú na ľade i mimo neho. Mohol by to pre nich byť ďalší krok v kariére,“ povedal Ramsay.

Generálny manažér Šatan zverejnili nomináciu na dvojzápas minulý týždeň v utorok, keď sa v Bratislave zišlo osem hráčov na prvom dvojdňovom tréningovom kempe. Tí absolvovali tri tréningové jednotky.

Bol medzi nimi aj brankár Július Hudáček, ten však do Švédska necestuje. V úvodných dueloch EHCh sa nepredstaví ani pôvodne nominovaný Ján Laco, ktorý dostal od realizačného tímu voľno na tento zraz. Priestor dostane dvojica mladíkov Denis Godla – Dávid Hrenák.

„Jano Laco má potrebu viac trénovať, preto sme mu dali priestor a povolali sme Denisa Godlu, ktorý mal dobrú sezónu vo Fínsku,“ povedal tréner brankárov Ján Lašák.

Nová tvár sa predstaví aj na lavičke. Asistentom trénera Ramsayho bude v dvojzápase proti „trom korunkám“ bývalý reprezentant a asistent trénera v bratislavskom Slovane Róbert Petrovický.

„Hovorili sme spolu a prešli sme si aj videá toho, ako chceme, aby tím hral. Jedným z mojich cieľov pri národnom mužstve je pomáhať ostatným trénerom a dať im šancu na rozvoj. Teším sa preto na spoluprácu s Robom. Má veľa skúsenosti, poznáme sa, má dobrú angličtinu, takže môže prekladať hráčom, ktorí nerozumejú, aj mne,“ povedal Ramsay pre oficiálnu stránku Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Zraz a tréning hokejistov SR Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Craig Ramsay a Filip Krivošík.

„Nad touto ponukou som nerozmýšľal ani sekundu. Okamžite som ju prijal,“ prezradil Petrovický, ktorý by mal s tímom absolvovať celú prípravu a bude na striedačke aj počas MS.

O štarte na svetovom šampionáte uvažujú aj niektorí hráči v zámorskej NHL, Šatan však nechcel konkretizovať ktorí: „Hovoril som s nimi, ale na tieto otázky ešte teraz nechcem odpovedať. V NHL finišuje základné časť, po jej skončení vám dám viac informácií.“

Nominácia SR na zápasy Euro Hockey Challenge

brankári: Dávid Hrenák (St. Cloud State Univ./NCAA, USA), Denis Godla (KalPa Kuopio/Fín.)
obrancovia: Martin Bodák (Kootenay Ice WHL, USA), Juraj Valach (Piráti Chomutov/ČR), Marek Ďaloga (HC Sparta Praha/ČR), Martin Fehérváry (IK Oskarshamn/Švéd.), Martin Gernát (Lausanne/Švaj.), Mário Grman (Piráti Chomutov/ČR), Karol Sloboda, Peter Trška (obaja HC Vitkovice/ČR)
útočníci: Martin Bakoš (Bílí Tygři Liberec/ČR), Dávid Bondra, Dávid Buc, Patrik Svitana, Andreas Štrauch (všetci HK Poprad), Libor Hudáček (bez klubovej príslušnosti), Filip Krivošík (HPK Hämeenlinna/Fín.), Andrej Kudrna (Sparta Praha/ČR), Eduard Šimun (HC Nové Zámky), Marek Hovorka, Michel Miklík, Ladislav Nagy, Dávid Šoltés (všetci HC Košice)

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Euro Hockey Challenge #Craig Ramsay