Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Recept na úspech? Núkajú nám ho Nemci, tvrdí kouč Ramsay

Na olympiáde ho potešilo viacero vecí. S tímom však potrebuje popracovať na mnohých detailoch. "Kľúčom k úspechu sú vyhrané vhadzovania, väčšia disciplína a vyššie sebavedomie. Nemôžeme v každom zápase doťahovať náskok súpera, ani sa spoliehať, že nám vyjde jedna rýchla akcia, z ktorej strelíme gól. Treba 60 minút plniť pokyny a udržať si puk čo najdlhšie na hokejkách," tvrdí Craig Ramsay (66), reprezentačný tréner hokejistov Slovenska.

09.03.2018 08:19
debata (9)
Slovenská lavička, na nej tréner Craig Edward... Foto: SITA/AP, Jae C. Hong
ZOH 2018, hokej, osemfinále Slovensko - USA, Ramsay Slovenská lavička, na nej tréner Craig Edward Ramsay a Ján Lašák (vpravo).

Čo je vaše najdôležitejšie zistenie z vystúpenia v Pjongčangu?

Ukázalo nám niekoľko vecí, na ktorých potrebujeme popracovať. Musíme byť lepší v strednom pásme – pri útočení aj bránení. Musíme sa zlepšiť na vhadzovaniach. Keďže sme ich často prehrávali, museli sme o puk neustále bojovať a nemali sme ho dostatočne dlho vo vlastnej moci. Nie je to len o centroch, pomôcť musia všetci. Ďalšou dôležitou vecou je disciplína. Nesmieme mať toľko vylúčených. Na prípravných turnajoch sme bránili oslabenia veľmi dobre, ale na olympiáde sme ich už po prvom stretnutí s Rusmi nezvládali. Treba zlepšiť hru v oslabení, ale základ je nehrať ich tak veľa.

Aký máte dojem z vystúpenia?

V našej hre bolo množstvo dobrého. V každom zápase sme tvrdo bojovali, len posledný nám v závere ušiel. V ňom nám strelili Američania trochu vtipný gól na 1:0 a potom sme boli príliš vylučovaní, prišiel aj päťminútový trest, čo súper využil. Zvyšok dlhého oslabenia sme ubránili, čakal som, že potom začneme hrať lepšie, no neprišlo to.

Je rozdiel medzi najlepšími tímami a Slovenskom veľký?

Nie sme až tak ďaleko, ako si niektorí ľudia myslia. Zdolali sme Rusov, čo sa nikomu inému nepodarilo, a ten zápas nám naozaj vyšiel. Musíme dotiahnuť detaily a pomáhať si v každom momente zápasu. Uspieť môže iba kompaktný tím. Stále sa len učíme, v Pjongčangu sme dostali dobrú lekciu. Ukázali sme, že môžeme hrať aj s najsilnejšími súpermi. Musíme z toho vyťažiť väčšie sebavedomie. Aj prvý duel s USA sme hrali dobre. Nemôžete však vždy v úvode prehrávať, do zápasu treba vstúpiť sebavedomo a disciplinovane. Potrebujeme diktovať tempo hry, nečakať, čo urobí súper. Chceme, aby sa hralo v súperovom pásme, nie v našom. Nemám rád, keď útočníci pri návrate do obrany korčuľujú dozadu. Len ťažko tak zastavíte rýchlych súperov.

Craig Ramsay počas rozhovoru. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Craig Ramsay Craig Ramsay počas rozhovoru.

Po prvom zápase verili fanúšikovia, že postúpite priamo do štvrťfinále. Bol pred zápasom so Slovinskom problém v hlavách hráčov?

Boli sme nervózni a to nie je dobré. Do zápasu treba ísť so sebavedomím a nie nervozitou. Treba byť pripravený, vyhrať prvé vhadzovanie, dostať sa s pukom do pásma a dlhšie ho tam udržať. Ľudia si často myslia, že pomôže jedna dobrá akcia, z ktorej strelíte gól, no hokej sa hrá šesťdesiat minút a je dôležité, aby ste po celý čas plnili pokyny a pohybovali sa v dohodnutých priestoroch. Nemôžete sa spoliehať na jednu akciu. Niekedy chceme spraviť veci príliš rýchlo a zabúdame na detaily, stratíme príliš ľahko puk. Treba veriť, že puk udržíme na hokejkách. Keď ho máte, súper vám nemôže streliť gól (úsmev).

Ktorí hráči vás na turnaji najviac potešili?

Mnohí hrali dobre, no potrebovali sme trochu viac ofenzívy a efektivity. Krištof a Paulovič sa pravidelne presadzujú v slovenskej lige a potrebovali gól či dva aj v Pjongčangu, aby získali sebavedomie. Sú to mladí chalani, ktorí ešte na takomto významnom podujatí nehrali, takže sa dalo počítať, že budú trošku nervózni. Nastupovali aj v kľúčových momentoch, boli často na ľade v tretej tretine zápasu s Rusmi, dokázali tam podržať puk a niečo vymyslieť, ale veľmi potrebovali nejaký gól, aby sa cítili lepšie. Bubela, Haščák a Bakoš bola naša najefektívnejšia lajna, ale nedokázala udržať puk tak dlho, ako sme si predstavovali. Vo výbornom svetle sa ukázal Peter Čerešňák. Strelil dva góly. Bolo vidieť, ako si viac a viac dôveroval. Nedá sa to ani porovnať s prvými zápasmi za moje mužstvo. Skúsenosti a sebavedomie musia mladí chlapci nazbierať. Pokúsime sa im v tom pomôcť.

Craig Ramsay počas tréningu tímu SR na ZOH v... Foto: TASR, Michal Svítok
Craig Ramsay Craig Ramsay počas tréningu tímu SR na ZOH v Pjongčangu.

Ste po prvom vážnom turnaji ešte viac nabudený na prácu s mladým tímom?

Áno. V niektorých momentoch sme boli veľmi blízko tomu, čo od hráčov očakávam. Chýbajúce sebavedomie a dôvera vo vlastné schopnosti sa postupne dostavili. Musím s hráčmi stráviť viac času a nájsť lepšiu cestu, ako im to ukázať a presvedčiť ich. Videá sú veľmi dôležité, ale nevyriešia všetko. Musíme byť spolu na ľade, hrať zápasy. Budem sa s chlapcami viac rozprávať. Aj individuálne. Trénovať klub je oveľa jednoduchšie, ako keď máte hráčov pokope len na pár dní. Mnohí totiž považujú za správne to, čo by robiť vôbec nemali. Keď ich presvedčíte, aby si to uvedomili, je to veľký krok k úspechu. Napríklad korčuľovať vždy dopredu a nie dozadu, ako to často robia hráči v Európe. To sú detaily, ktoré môžu pomôcť. Máme šancu rásť a zlepšovať sa. Zo všetkých zápasov, ktoré som odkoučoval, bol zatiaľ jediný, ktorý nám úplne prešiel pomedzi prsty.

Prekvapilo vás striebro Nemecka?

Nie. Už po turnaji v Augsburgu som trénerovi Marcovi Sturmovi – ktorého som v minulosti viedol v Bostone aj na Floride – hovoril, že pri tíme odvádza vynikajúcu prácu. Robia so systémom, o ktorý sa pokúšame aj my. Je to veľmi podobné. Robia veľa vecí, ktoré chceme aj my. Darí sa im to. Aj v súboji s nami na Nemeckom pohári hrali veľmi dobre, predvádzali fyzicky náročný a nepríjemný hokej. Náš brankár však vtedy podal brilantný výkon a nestrelili nám gól. Pred štvrťfinále som sa rozprával s ľuďmi z kanadského tímu a upozorňoval som ich, aby si na Nemcov dali veľký pozor. Páčili sa mi a zároveň mi to dodalo ešte viac dôvery v to, čo sa snažíme urobiť na Slovensku. Potrebujeme však čas, aby sa to hráčom úplne dostalo do krvi.

Čo z hry Nemcov najviac chýbalo vášmu mužstvu?

Efektivita. Bez gólov sa nedá vyhrávať. My sme jeden zápas prehrali 1:2, druhý 2:3 po nájazdoch, raz vyhrali 3:2. To nie je veľa gólov. Najmä však musíme lepšie zvládať vstup do zápasov, streliť prvý gól a dostať sa na koňa. To Nemci dokázali a vďaka tomu dosiahli úspech. Je to o sebavedomí a dôvere v systém. Robia s ním dlhšie a totálne mu veria. My sme tvrdo bojovali aj za nepriaznivého stavu, ale je lepšie udávať tempo. Nestrácam však dôveru v tím a naše smerovanie.

Craig Ramsay počas rozhovoru. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Craig Ramsay Craig Ramsay počas rozhovoru.

Máte pocit, že ste urobili v nominácii aj nejaké zlé rozhodnutie?

Vybral som si hráčov, od ktorých som čakal, že odvedú najlepšiu prácu. Vedel som a viem, že sú aj ďalší slovenskí chlapci, ktorí vedia hrať hokej. No nikdy neviete, ako by zareagovali na tlak z dôležitosti zápasov. Určite budeme sledovať zase o čosi viac hráčov. No za svojím rozhodnutím si stojím! Tréner nemôže spätne spochybňovať to, ako sa rozhodol. Ani jedného hráča som si nevybral pre osobné sympatie, vždy to bolo na základe toho, čo mi ukázal.

Dajú sa pre majstrovstvá sveta v Dánsku očakávať veľké zmeny v kádri?

Veľa hráčov v tíme ostane. Záleží aj od hráčov z NHL, či budú voľní a budú mať záujem prísť. Budeme pokračovať v tom, že každý musí byť hrdý na to, že má možnosť hrať za národný tím. Chceme produkovať hokej, ktorý hráčov baví, aby sa tešili na reprezentačné akcie. Znova sa pozrieme aj na ďalších mladých hráčov, ktorí by mohli dostať šancu.

Zostanú v tíme aj skúsenejší hokejisti ako Nagy, Surový, Graňák alebo Starosta?

Ešte sme to nepreberali. Skúsených hráčov však jednoznačne potrebujete, hrali dobre. Sú to výborní ľudia, dávali do hry všetko. Základom je vždy zostaviť ozajstný tím, nájsť správnu kombináciu starších a mladších hokejistov tak, aby boli všetci na jednej lodi. Niektorí sa iste vrátia, možno však nie všetci. Máme pred sebou dlhú prípravu na MS, uvidíme, ako sa to vyvinie.

Spomínali ste, že je dôležité, aby hráči držali spolu. Vyskytol sa počas olympiády nejaký problém?

Nie, nie. No nikdy nie je jednoduché dať dokopy jednoliaty celok, keď sa stretnú chlapci z rôznych klubov. Každý musí obetovať niečo pre tím, ak chce, aby bol úspešný. Aj líder musí blokovať strely, vracať sa poctivo do defenzívy a napádať súpera. Tak sa skladá úspešný tím. Jeden musí vždy stáť za druhým a všetci musia mať rovnaký cieľ.

Craig Ramsay a Ján Lašák na slovenskej... Foto: TASR, Michal Svítok
ZOH 2018, hokej, Slovensko - Rusko Craig Ramsay a Ján Lašák na slovenskej striedačke počas zápasu s Ruskom.

Brankár Ján Laco naznačil, že je čas dať priestor mladším. Počítate s ním ešte?

Jano je výnimočná osobnosť. Nemôžem s ním byť spokojnejší – ako brankárom aj ako človekom. Mať v tíme takého odhodlaného hráča je pre trénera výborné. Kvôli takýmto ľuďom ma moja robota baví. Budeme to rozoberať s Janom Lašákom, on komunikuje s brankármi. Trojicu pre MS si vyberú najmä Jano s Mirom Šatanom, do tohto až tak veľmi nezasahujem. No máme aj ďalších veľmi dobrých brankárov a potrebujeme dať šancu aj mladým. Treba však pripomenúť, že na olympiáde nás Jano aj Braňo Konrád podržali. Bol som s nimi veľmi spokojný. Keď sa môžete spoľahnúť na brankára, máte vždy šancu vyhrať.

Ako ste si užili svoju prvú olympiádu?

Bola to pre mňa úžasná skúsenosť. Sledoval som napríklad preteky v biatlone a bolo to fajn. Prial by som si, aby som si to mohol užiť ešte viac, no tréner musí myslieť najmä na svoju robotu. Nemôžete hokej len tak hodiť za hlavu, stále premýšľate nad najbližším či predošlým zápasom. Rozoberáte ich a hľadáte, čo urobiť lepšie. Na základe nášho vystúpenia vieme zmeniť niektoré detaily, ale systému verím, ten meniť nebudeme. Musíme byť agresívni, silní, múdrejší, šikovnejší, potom je hokej väčšia zábava. Možno som sa chvíľami až príliš snažil zatlačiť všetko ostatné do úzadia a o pár rokov si poviem, že to bolo hlúpe. Niektoré veci mi však víria v hlave ešte aj teraz.

Čo mimo hokeja vás najviac upútalo?

Bolo výnimočné absolvovať otvárací ceremoniál – nastúpiť na štadión a byť súčasťou toho celého. Len ma mrzí, že som príliš nezvládol prácu s telefónom a nebudem mať až takú dobrú pamiatku (úsmev). Bolo to úžasné a krásne, len bola veľká zima. Zaujímavé bolo vidieť aj biatlonové preteky Anastasie Kuzminovej, hoci práve vtedy nezískala medailu. Manželka bola aj na druhých pretekoch, nadchlo ju to. Náramne si užila, že mohla byť blízko toho všetkého, takmer sa športovcov dotýkala. Priniesla nám aj šťastie. Priletela presne načas, aby stihla zápas s Ruskom, no potom už nebola taká dobrá. Musí sa polepšiť (so smiechom).

Ako prežívala olympiádu?

Veľmi sa jej páčil biatlon – aj zásluhou Kuzminovej úspechov – a tanečné krasokorčuliarske páry. Miluje krasokorčuľovanie, stretla tam veľa ľudí od nás a potom sa s nimi znovu stretla aj v dedine či v Slovenskom dome. Strávila v Pjongčangu skvelý čas, pričom bola často s ľuďmi zo Slovenska a páčilo sa jej to.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Craig Ramsay