Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsay zapája do ofenzívy všetkých päť hráčov. Každý môže skórovať, tvrdí

Craig Ramsay si ako šéftréner slovenskej olympijskej reprezentácie pochvaľuje prístup svojich chlapcov na tréningoch a aj podmienky v hokejovom centre Kangnung.

13.02.2018 07:02 , aktualizované: 07:13
Craig Ramsay, Michal Čajkovský Foto: ,
Kouč slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a Michal Čajkovský na tréningu v Pjongčangu.
debata (1)

Teší sa z olympijskej atmosféry a burcuje zverencov na prvý zápas turnaja, životného pre väčšinu hráčov i pre neho samého.

V dejisku ZOH poskytol rozhovor aj o prioritách dolaďovania herných činností:

„Jednou z najdôležitejších je dobrá prihrávková ponuka. Tým sa zaoberáme neustále, dobré prihrávanie je základ. Chlapcov nabádame k tomu aj v tréningoch, aby v súťaživosti a nasadení presne prihrávali a samozrejme aj strieľali. Zároveň tým dobre cvičia a pripravujú našich brankárov.“

Prihrávky, predovšetkým rozohrávanie a aj streľba sú dlhoročná slabina predovšetkým u slovenských obrancov. Venovali ste tomuto fenoménu špeciálnu pozornosť?

Snažíme sa naším zadákom vštepovať návyky na streľbu. Góly padajú zo striel, z dorážok a z tečov, teda v tesných zápasoch rozhodujú často tieto faktory. Je dôležité v prepracovanom systéme zapájať do ofenzívy všetkých päť hráčov, každý na ľade môže skórovať. Musia si byť toho počas hry vedomí.

Premiéru v pozícii šéftrénera olympijskej reprezentácie absolvujete proti tímu, ktorý je svojím hokejom preslávený, ale podľa názvu ide tiež súťažne debutovať. Ako to vnímate?

Nuž, je to tím po iným názvom, ale hráči sú rovnako dobrí. Z našich chlapcov musí sršať nadšenie, že majú príležitosť hrať proti najlepším. Nesmieme sa však nikoho báť, aj my sme prišli zahrať to najlepšie a títo chlapci vedia hrať na vysokej úrovni.

Možno je malá výhoda, že formát turnaja nestavia takýto zápas nevyhnutne do pozície rozhodujúceho. Aj keď môže určiť smerovanie, nezmení to fakt, že každá reprezentácia si tu po základnej fáze zahrá minimálne ešte jeden zápas…

Každý zápas je dôležitý. Ja neviem rozmýšľať ináč, len tak, že každý zápas má svoj veľký význam, vlastne aj každý tréning. O tom je vrcholný hokej. Úsilie u hráčov tomu musí zodpovedať, musia tvrdo drieť v každom striedaní, nesmú ani na chvíľu poľaviť.

Váš tím má množstvo mladých a málo skúsených hráčov, ako ich pripravujete, aby nepodľahli vysokej mienke o súperovi?

Ja to vždy beriem tak, že vlastne neviem, proti komu ideme hrať. Neviem, v akom rozpoložení nastúpi súper a aký bude mať zápas vývoj. S týmito chlapcami už nejaký čas pracujem a sú to dobrí športovci a fajn ľudia. Z toho vychádzame pri rozhovoroch. Možno budú na začiatku trochu nervózni, ale stále musia veriť tomu, čo robia. Vedia, že keď budú hrať nadoraz, môžu zdolať aj tých najsilnejších.

Okrem hokeja vnímate aj niečo iné? Ako sa Vám páči olympijská dedina?

Och, mám sa tu veľmi dobre, užívam si toto podujatie. Naša skvelá partia bola na úžasnom biatlone, boli sme v Slovenskom dome…, stretávam ľudí a známych, s ktorými som dlhšie nebol a spoznávam aj nových. Proste je to tu fajn.

Konrádova premiéra proti (ne)Rusom

Branislav Konrád si na svoj prvý veľký zápas proti ruskej hokejovej reprezentácii musí počkať. Jeho olympijská premiéra sa v stredu koná v zápase s Olympijskými športovcami z Ruska a aj keď sú to tí istí hráči, registruje sa ich neutrálny štatút.

Prirodzene toto teraz slovenského brankár netrápi, sústredí sa na to, že od trénerov dostal na úvod turnaja pozíciu jednotky. „Teším sa na zápas, hoci neviem, čo všetko má čaká. Je pre mňa veľká česť nastúpiť v bránke proti takým hráčom v takej kvalitatívnej koncentrácii,“ zdôraznil Konrád.

Potešiteľnú informáciu sa dozvedel v pondelok večer po tréningu od trénera brankárov Jána Lašáka. Snažil sa to prijať ako fakt a zdôraznil, že na ZOH prišiel na to, aby chytal. Nezvyšovať v sebe napätie, ktoré v dejisku takej veľkej akcie aj tak prítomne je. Nezaoberať sa príliš pohľadom na súpisku súpera: „Chlapci musia vyrukovať s nasadením a neúnavným korčuľovaním. Musia hrať veľa do defenzívy a využívať brejky. Uvidíme…“

Slovenský brankár sa pri rešpekte pred veľkým súperom snaží zachovať si chladnú hlavu. Nešpekuluje, či by nebolo na úvod lepšie chytať proti inému mužstvu. Vo všeobecnej rovine vidí vec takto: „Je to možno lepšie začínať proti papierovému favoritovi ako proti slabšiemu tímu. Toto by mohla byť výhoda.“

V mixzóne sa po utorňajšom tréningu pohyboval aj bývalý reprezentačný brankár Rastislav Staňa. Hoci ako televízny spolukomentátor a nie ako poradca, predsa Konrádovi pošepkal: „Aby som si ten zápas užil.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Pjongčang 2018 #Craig Ramsay