Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatan: Verím, že Országh v Pjongčangu bude

Ako rýchlo vzbĺkla, tak môže aj zhasnúť. Káuz v slovenskom hokeji bolo v uplynulých sezónach dostatok, štrajk hviezd nevynímajúc. Dosť v nich vykrvácal, ďalšiu zopár dní pred odchodom do olympijského dejiska nepotrebuje.

23.01.2018 06:00
Miroslav Šatan, Craig Ramsay, Vladimír Országh Foto: ,
Generálny manažér Miroslav Šatan s trénerom Craigom Ramsaym a jeho asistentom Vladimírom Országhom.
debata (4)

„Verím, že zvíťazí zdravý rozum,“ zdôrazňuje Miroslav Šatan, generálny manažér slovenských hokejových reprezentácií.

Črtajúci sa konflikt s neuvoľnením Vladimíra Országha, asistenta trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Craiga Ramsayho na olympijský turnaj do juhokórejského Pjongčangu poriadne rozvíril dianie medzi mantinelmi.

Majstrovi sveta z roku 2002, ktorý už má skúsenosti z práce asistenta z olympijského turnaja v Soči 2014 po boku Vladimíra Vůjtka, vo štvrtok stopol účasť jeho zamestnávateľ – HC '05 iClinic Banská Bystrica.

„Nemáme zaňho náhradu, preto ho neuvoľníme. Nemôžeme si dovoliť odohrať sedem zápasov počas olympijského turnaja bez hlavného trénera. Pokúšali sme sa situáciu riešiť v posledných dvoch týždňoch, keď nastala, ale priaznivé východisko sme nenašli. Z nášho tímu sú v olympijskej nominácii traja hráči plus kustód, reprezentáciu netorpédujeme, ani nestaviame klub nad ňu. Už to je citeľné oslabenie v porovnaní s mužstvami, ktoré nemajú v národnom tíme pre Pjongčang nikoho a s ktorými súperíme o umiestnenie,“ argumentoval Juraj Koval, prezident banskobystric­kého klubu.

Vladimír Országh. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Vladimír Országh Vladimír Országh.

„Nechceme, aby naše celosezónne úsilie vyšlo nazmar. Počas olympijského turnaja nebudú rovnaké podmienky pre všetkých, čo považujeme za nefér. Dali sme podnet na Pro-Hokej, riadiaci orgán najvyššej súťaže, aby sme si niektoré zápasy mohli predohrať. Nestretlo sa to s pochopením. Prezidenta hokejového zväzu Martina Kohúta i Miroslava Šatana som o tom informoval ešte pred tlačovou besedou, na ktorej odznela nominácia. A na jednom asistentovi predsa reprezentácia nestojí,“ dodal Koval.

Zaťal do citlivého hokejového mäsa – aj fanúšikovského – a odozva prišla vzápätí.

„Od augusta všetci fanúšikovia a aj banskobystrický hokejový klub vedeli, že Vlado Országh pocestuje do Pjongčangu v pozícii asistenta hlavného trénera,“ konštatuje Miroslav Šatan. Keď sa po nominácii náhle zmenilo stanovisko klubu a situácia zvážnela, začal konať.

„Požiadal som prezidenta zväzu i generálneho sekretára o zvolanie mimoriadneho výkonného výboru. Uskutoční sa vo štvrtok, pozveme naň zástupcov klubov najvyššej súťaže i predstaviteľov Pro-Hokeja. Včera sme sedeli aj s Rišom Lintnerom, jeho športovým riaditeľom. Verím, že nájdeme spoločné riešenie v prospech slovenského hokeja. Stále si myslím, že čo je dobré preň, je užitočné pre všetkých. Spája nás spoločný cieľ, hľadáme k nemu schodné cesty.“

Martin Kohút, ktorý sa v poslednom čase akoby trochu stiahol do ústrania, takisto zareagoval nekompromisne. Pohrozil, že navrhne výkonnému výboru, aby počas olympijského turnaja prerušil najvyššiu domácu súťaž. A to by už šlo do najtuhšieho.

Aký scenár teda prichádza do úvahy?

„Nechcem predbiehať. Viem, že už je problém s voľnými termínmi, no niektoré kolá extraligy by sa dali posunúť, prípadne predohrať tak, aby kalendár zápasov počas olympijského turnaja čo najmenej komplikoval jednotlivým klubom život. To bude kľúčová téma,“ objasňuje Šatan.

Že sa situácia uberá v prospech reprezentácie, naznačilo aj pondelňajšie vyjadrenie Richarda Lintnera v tlačovej správe SZĽH z rokovania s Kohútom a Šatanom. „Išli sme pracovať na slovenskom hokeji, aby sme riešili aj takéto ťažké situácie. Štvrtok bude ukážka toho, že vieme ťahať za jeden povraz. Odprezentujeme kompromis, ktorý bude výhodný pre všetkých.“ Až na to, že ťažká situácia nemusela vôbec vzniknúť… Čo na to Juraj Koval?

„Ak bude kompromisom, že počas olympijského turnaja sa v Tipsport Lige odohrajú len tri kolá, je to aké-také východisko. Országha uvoľníme, potreby slovenskej reprezentácie budú naplnené, naše škody zmiernené. Stále si však myslím, že počas olympijského turnaja mala mať súťaž prestávku.“

Záver? Je dobré, že slovenská hokejová reprezentácia stojí aj na jednom asistentovi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #Vladimír Országh #Miroslav Šatan #Juraj Koval #Martin Kohút