Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sedemnásty titul pre Kanadu, Česi utŕžili v súboji o bronz debakel

Hokejisti Kanady sa sedemnástykrát v histórii stali majstrami sveta v kategórii hokejistov do 20 rokov. Mladí reprezentanti "krajiny javorového listu" zvíťazili v piatkovom finále na 41. MSJ v americkom Buffale nad rovesníkmi zo Švédska 3:1.

06.01.2018 08:24
debata
Radosť kanadských mladíkov po finálovej výhre. Foto: SITA/AP, Jeffrey T. Barnes
Kanada hokej Radosť kanadských mladíkov po finálovej výhre.

Rozhodnutie padlo až v samotnom závere súboja. Po bezgólovej prvej tretine sa vedenia ujali Kanaďania zásluhou Dillona Dubého z 22. min, ale Švédi v 34. min vyrovnali vo vlastnom oslabení gólom Tima Söderlunda.

Keď sa už zdalo, že finálový súboj sa bude rovnako ako pred rokom predlžovať, udreli hokejisti Kanady. Rovných 100 sekúnd pred koncom III. tretiny skóroval Tyler Steenberg a o 26 sekúnd neskôr pridal poistku do prázdnej bránky súpera Alex Formenton.

V poslednej minúte stretnutia dostal menší trest za hrubosť autor jediného švédskeho gólu a desaťminútový osobný trest za nešportové správanie udelili rozhodcovia jeho spoluhráčovi Oskarovi Steenovi.

„Len veľmi ťažko nachádzam slová. Vyhrali sme finále juniorského šampionátu pred krásnou návštevou, ktorá nás prišla do Buffala podporiť. Je to niečo výnimočné,“ povedal autor víťazného finálového gólu Tyler Steenberg. Finálový súboj mal aj slovenský rukopis, keďže v pozícii čiarového rozhodcu ho viedol Peter Šefčík.

Hokejisti Kanady získali najcennejší kov po troch rokoch, predtým sa naposledy tešili v januári 2015 v domácom prostredí v Toronte. O rok neskôr skončili bez cenného kovu a na predchádzajúcom šampionáte prehrali vo finále s Američanmi.

Švédi ukončili čakanie na medailu od roku 2014, vybojovali si už jedenáste striebro v histórii MSJ. Okrem toho majú na svojom konte aj dve zlaté a päť bronzových medailí.

Čakanie českej hokejovej reprezentácie na medailu z MSJ sa predlžuje. Naposledy mladí Česi získali bronz v januári 2005 a nič na tom nezmenili ani šampionát v americkom Buffale. Nad sily českého družstva boli v piatkovom zápase o 3. miesto domáci rovesníci, ktorí zvíťazili hladko 3:9.

Česko vstúpilo do duelu odhodlane a po prvej tretine prehrávali len 0:1, v druhej však inkasovali poltucet a bolo po zápase. V tretej síce skorigovali na 2:7 aj 3:8, no posledné slovo mal Patrick Harper, ktorý v 58. min spečatil triumf svojho tímu 9:3.

„Škoda, že nám necinkla medaila. Na šampionát však budem spomínať v dobrom. Myslím si, že hovorím aj za spoluhráčov. Mali sme super partiu,“ povedal český obranca Radim Šalda.

Zaujímavosťou je, že Američania dva góly dosiahli vo vlastnom oslabení, raz skórovali v početnej výhode a raz z trestného strieľania. Aý štyrikrát sa do listiny strelcov zapísal Trent Frederic.

Česi jeden zo svojich gólov strelili v presilovke. Tím USA získal šiesty bronz v histórii MSJ. na svojom konte má aj štyri zlaté a jednu striebornú medailu. Slováci v konečnom účtovaní obsadili 7. priečku.

Za najužitočnejšieho hráča turnaja vyhlásili Američana Caseyho Mittelstadta, ktorý sa stal aj najlepším útočníkom šampionátu a dostal sa aj do najlepšej formácie MSJ. Švéda Filipa Gustavssona vyhlásili za najlepšieho gólmana podujatia, jeho krajan Rasmus Dahlin bol top obrancom,

Obaja sa tiež dostali do All-Star zostavy, ktorú dopĺňajú kanadský bek Cale Makar a medzi útočníkmi Čech Filip Zadina a Američan Kieffer Bellows.

MS hráčov do 20 rokov

finále

Švédsko – Kanada 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

  • Góly: 34. Söderlund (L. Lindström, Brännström) – 22. Dubé (Kyrou, Steel), 59. Steenbergen (Timmins), 59. Formenton (Mete).

    Vylúčení: 6:1 na 2 min, navyše: 60. O. Steen (Švéd.) 10 min za nešp. správanie, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Kaukokari (Fín.), Šír – Ondráček (obaja ČR), ŠEFČÍK (SR), 17 544 divákov

o 3. miesto

Česko – USA 3:9 (0:1, 0:6, 3:2)

  • Góly: 41. M. Kaut (Hájek, Nečas), 43. R. Pavlík (Kodýtek, Vála), 48. Kurovský (Kodýtek, R. Pavlík) – 20. Frederic, 21. Poehling (J. Anderson, Perunovich), 25. J. Anderson (B. Tkachuk, Mittelstadt), 26. Frederic (Hughes, Tufte), 28. Bellows (z tr. strieľania), 33. Frederic, 40. Bellows (Norris), 46. Frederic (Bellows, Harper), 58. Harper (Samberg).

    Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:2.

Konečné poradie: 1. Kanada, 2. Švédsko, 3. USA, 4. Česko, 5. Rusko, 6. Fínsko, 7. Slovensko, 8. Švajčiarsko, 9. Dánsko, 10. Bielorusko

Slováci o rok aj proti Kazachom

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov na nadchádzajúcom svetovom šampionáte juniorov, ktorý sa na prelome rokov 2018 a 2019 uskutoční v kanadskej Britskej Kolumbii v mestách Vancouver a Victoria, bude hrať v základnej B-skupine proti výberom Švédska, USA, Fínska a Kazachstanu. V A-skupine sa predstavia Kanada, Česko, Rusko, Švajčiarsko a Dánsko.

Súboje „slovenskej“ skupiny bude hostiť Victoria a jej 7-tisícová hala Save-On-Foods Memorial Centre klubu juniorskej WHL Victoria Royals. Zápasy A-skupiny vo Vancouveri sa uskutočnia v Rogers Arene klubu NHL Vancouver Canucks.

S USA a Fínsko hrali Slováci aj na skončených majstrovstvách sveta do 20 rokov 2018 v Buffale. Kazachstan medzi elitou nahradil Bielorusov, ktorí v Buffale zostúpili o úroveň nižšie. Tím SR „20“ v Kanade čakajú úradujúci strieborní medailisti Švédi aj bronzoví Američania. Fíni skončili na skončenom šampionáte vna 5. mieste a Slováci na 7. pozícii.

Zloženie základných skupín na MSJ 2019 v Kanade:
A-skupina (Vancouver): Kanada, Česko, Rusko, Švajčiarsko, Dánsko
B-skupina (Victoria): Švédsko, USA, Fínsko, Slovensko, Kazachstan

debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #Kanada #MS hokejistov do 20 rokov