Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pre mladíkov neobľúbený súper. Dá sa s ním hrať, burcuje Fehérváry

Môžu potvrdiť, či sú výnimočná generácia. Ak zdolajú silných Švédov, zahrajú si o medaily. Mladí Slováci sa v základnej A-skupine majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov ukázali v sympatickom svetle.

01.01.2018 20:22
debata (1)
Obranca Švédska Fabian Zetterlund v akcii počas... Foto: SITA/AP, Mark Blinch
World Juniors Sweden Russia Hockey Obranca Švédska Fabian Zetterlund v akcii počas duelu s Ruskom.

Po jednoznačnej prehre 0:6 s Kanadou zabrali a výhrou 3:2 nad USA pripravili azda najväčšie prekvapenie doterajšieho priebehu turnaja. Dve tretiny trápili aj Fínov (2:5) a s Dánmi si po pomalšom rozbehu poradili bez väčších problémov (5:1).

Napriek tomu skončili v skupine na štvrtej priečke a vo štvrťfinále dnes o polnoci narazia na zatiaľ nezdolaných Švédov.

Slováci naposledy zdolali tohto súpera pred troma rokmi v boji o bronz (4:2). Napriek tomu im v tejto vekovej kategórii nesedí. Obzvlášť vo štvrťfinále. Vlani mu v rovnakej fáze podľahli vysoko 3:8 a v rokoch 2016 aj 2014 zhodne 0:6.

„Na turnaji sme už ukázali, že môžeme zdolať kohokoľvek. Vyhrali sme nad USA a dve tretiny sme hrali vyrovnane s Fínmi. Pripravíme sa najlepšie ako vieme a pôjdeme do zápasu s cieľom postúpiť,“ vyhlásil pre oficiálnu stránku SZĽH útočník Miloš Roman.

Dvojgólový hrdina zápasu s Dánskom je presvedčený, že k úspechu by Slovensko mohla priviesť disciplína a do bodky splnená taktika. „Snažím sa hrať každý zápas rovnako a plniť to, čo si povieme. Proti Dánom mi to tam spadlo, nabudúce sa to môže podariť niekomu inému. Je jedno, kto dá gól, sme tu preto, aby sme víťazili a dosiahli čo najlepší výsledok,“ doplnil útočník Vancouvru Giants.

Zverenci Ernesta Bokroša museli v poslednom súboji skupinovej fázy bodovať, aby si zabezpečili postup do play off. Psychicky náročný duel však zvládli napriek rýchlemu inkasovanému gólu v 5. min.

„Gratulujem chlapcom, že postúpili z tejto náročnej skupiny. Na stretnutie s Dánskom sme sa veľmi dobre pripravili. Hoci výsledok je pre nás priaznivý, bol to veľmi náročný zápas – či už na psychiku alebo taktiku. Rozhodla kondícia, ktorú mali chlapci skvelú. Dobre sme korčuľovali, napádali, stratili sme minimum pukov a najmä sme pridali góly,“ hodnotil kľúčový súboj skúsený tréner.

Švédi túžia v Buffale pretrhnúť sériu bez medaily. Trikrát po sebe skončili na nepopulárnom štvrtom mieste. Naposledy sa im zaligotalo striebro v roku 2014. „Máme tu výbornú partiu. Bavíme sa nielen na ľade, ale užívame si zábavu aj mimo neho. Mám z tohto výberu dobrý pocit. Verím, že domov prinesieme medailu,“ uviedol pre oficiálnu stránku šampionátu obranca Timothy Liljegren.

Fehérváry: Mám motiváciu navyše

Švédsko pozná najlepšie z celého tímu. Obranca Martin Fehérváry (18) pôsobí v tejto krajine už štvrtú sezónu. Pred štvrťfinálovým súbojom juniorských majstrovstiev sveta je optimista.

„Švédi sú favoriti, ale tomu netreba prikladať veľkú dôležitosť. Aj Američania boli v súboji s nami v tejto pozícii a zdolali sme ich. Je to len o nás, ako sa na zápas pripravíme a ako budeme hrať,“ tvrdí jedna z nádejí slovenského hokeja.

Ste rád, že si vo štvrťfinále zmeriate sily práve so Švédmi?

Je to pre mňa motivácia navyše. Švédi majú veľmi dobrý tím, ale bolo mi v podstate jedno, koho dostaneme do štvrťfinále. Urobíme všetko pre to, aby sme vyhrali.

Nemrzí vás, že ste v skupine napriek výhre nad USA obsadili až štvrtú priečku?

Samozrejme, že nás to mrzí, ale tak to jednoducho vyšlo. Už s tým nič neurobíme. Môžeme sa len čo najlepšie pripraviť na Švédov.

Sledovali ste aj stretnutia v druhej skupine?

V televízii šli všetky zápasy šampionátu. Keď sme mali voľno, tak sme ich skoro stále sledovali. Prehľad o Švédoch však mám i tak veľký. Poznám ich zo švédskej ligy. Všetci dobre vieme, že sú to veľmi šikovní hokejisti, no hrať sa s nimi dá.

Mladí Slováci šokovali USA Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Gólman SR Roman Ďurný zasahuje pred americkým...

V čom je ich najväčšia sila?

Majú možno najšikovnejší tím na turnaji a individuality na vysokej úrovni. Všetci chalani sú veľmi zruční, vedia dobre kombinovať a sú rýchli.

Slovákom sa na juniorských MS v ostatných rokoch proti Švédom príliš nedarí…

Dúfam, že teraz je situácia iná. Som presvedčený, že máme dostatočne dobrý tím na to, aby sme vyhrali aj nad Švédskom. Šancu rozhodne máme.

Na čo sa spolieha slovenský tím?

Najmä na tímovú prácu a obetavosť. Máme veľa šikovných chalanov, ktorí vedia streliť góly, čo sa už na šampionáte potvrdilo. V obrane musíme hrať zodpovedne a jednoducho, nič nevymýšľať. Samozrejme, potrebujeme aj pomoc od brankára, ktorý je vždy najdôležitejší na ľade. Dosiaľ chytal výborne.

Švédi skončili tri roky po sebe na nevďačnom štvrtom mieste. Sú pod tlakom?

Švédske médiá nesledujem, takže to nedokážem posúdiť. Každopádne, juniorský šampionát je pre nich veľká hokejová udalosť. Pod nejakým tlakom budú, ale to nie je vôbec podstatné.

V súboji s USA ste uspeli aj vďaka minimu vylúčení. Proti Dánom ste ich mali až šesť…

Presne tak, musíme sa vrátiť k hre bez zbytočných faulov. Švédi sú v presilovkách extrémne nebezpeční. Ak budeme často vylučovaní, niektoré presilové hry zrejme využijú.

Ako ste spokojný s doterajším účinkovaním na turnaji?

Môžeme byť celkom spokojní. Vyhrali sme zápas s Američanmi a jednoznačne aj s Dánmi. Mohli sme získať nejaké body aj s Fínmi, bohužiaľ sa nám to nepodarilo. Teraz sa však pozeráme už len dopredu na zápas so Švédskom. Zdôrazníme si chyby z doterajšieho priebehu a pokúsime sa im vyhnúť.

Bol dôležitý zápas s Dánskom psychicky najnáročnejší?

Veru áno. Najmä na začiatku, keď sme inkasovali prvý gól, bolo cítiť menšiu nervozitu. Tímu som však veril. Vedel som, že ak si budeme hrať našu hru a zodpovedne v obrane, góly prídu. Podarilo sa a napokon to bolo jednoznačné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Buffalo #slovenskí hokejisti do 20 rokov #Martin Fehérváry #MS hokejistov do 20 rokov